News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η φυγή του Neymar ή όταν η φυλακή του Sandro Rosell άλλαξε τα πάντα

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Του Antonio Sanz

Ο Neymar είχε τα πάντα στη Barcelona, αλλά τόσο ο πατέρας του όσο κι άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του άρχισαν να του σχεδιάζουν μια κατάσταση μακριά απ’το να’ναι ειδυλλιακή φτάνοντας να τον πείσουν να φύγει απ’το σύλλογο


Πρώτα έκανε έκκληση στην συναδελφικότητα. Στη συνέχεια, στην ελευθερία του ατόμου. Τέλος, στην θεία πρόνοια. Το ζήτημα για τον barcelonismo ήταν να σώσει τον στρατιώτη Neymar. Αλλά αυτό το είχε προσανατολισμένο. Η απόφαση είχε ληφθεί. Είναι η ώρα να πετάξει μόνος του, να πάρει ευθύνες, να διεισδύσει σε ένα κόσμο χωρίς τον προστατευτισμό του ηγέτη, του να αισθάνεται μοναδικός, του να'ναι ένα ακόμη πιο ιδιαίτερο ον. Ο Neymar ζει πολυτελώς στη Ciudad Condal, έχει τα πάντα, τα πάντα. Είναι αγαπητός, σεβαστός, λατρευτός απ'τα αποδυτήρια και τον culé οπαδό, ο οποίος παρατηρεί σ'αυτόν το είδωλο που έρχεται, αυτόν που πρέπει να ποιμάνει το ποίμνιο όταν ο Μέσι πει αρκετά. Ωστόσο, η δικαστική και φορολογική παρενόχληση στην οποία έχει υποβληθεί απ'την Δικαιοσύνη και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν χαλάσει αυτή την ειρήνη και τη χαρά. Ίσως όχι τόσο αυτόν όσο έχει καταλήξει να εκτροχιάσει τον πατέρα του. Οι απόηχοι μιας αδιαφανούς μεταγραφής και στιγματισμένης από αμφίβολες πληρωμές αναγκάζουν την απομάκρυνση. Ο παριζιάνικος πειρασμός, ο οποίος παραφυλάει δύο χρόνια στην πόρτα του, παρατηρείται τώρα ως μια βαλβίδα ασφαλείας. Αυτό, κι ότι ο Sandro Rosell παραμένει υπό κράτηση απ'τις 25 Μαΐου.


Κάθε όργανο χρησίμευσε έτσι ώστε ο Neymar να κατέληγε στην FC Barcelona. Το ίδρυμα του οποίου προηδρεύε ο Sandro Rosell ταρακουνήθηκε απ’την απειλή της απώλειας του αγοριού όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Florentino Pérez σκηνή. Τότε, ο culé ηγέτης το πήρε ως προσωπική προσβολή. Πώς να χάσει τον αναδυόμενο Βραζιλιάνο αστέρα. Πώς να λερώσει την ιδιαίτερη εικόνα του στη Βραζιλία, χώρα στην οποία τον ενώνουν (ένωναν) τόσα πλοκάμια και που έχουν καταλήξει να τον οδηγήσουν στη φυλακή. Τα πάντα χρησίμευαν για να το καταφέρει. Με τέτοιον τρόπο, που οι παρατυπίες που περιβάλαν τη μεταγραφή τον τέλειωσαν μόλις σε λίγους μήνες απ’το πόστο του προέδρου. Λίγοι θυμούνται σήμερα ότι ο Neymar έφτασε να περάσει ιατρικές εξετάσεις για τη Ρεάλ Μαδρίτης, κι ότι οι λευκοί αποφάσισαν ν’αποσυρθούν έγκαιρα για ν’αποφύγουν να εμπλακούν σε μια αμφιλεγόμενη επιχείρηση και η οποία τη σήμερον ημέρα είναι ακόμα άγνωστο το πώς θα ολοκληρωθεί. Αργότερα, και μετά την αναγκαστική παραίτηση του Rosell, ήρθαν οι δημόσιες εξηγήσεις από πλευράς της azulgrana οντότητας. Ο σύλλογος παραδέχονταν μια σημαντική μισθολογική αύξηση σ’αυτήν που ανακοινώθηκε κατά τη στιγμή της υπογραφής. Δυστυχώς, η πραγματική ιστορία δεν ήταν πλέον ούτε τόσο όμορφη... ούτε τόσο οικονομική.

Οι ζήλιες άρχισαν στον πατέρα και στους συγγενείς

Ο Neymar έχει ολοκληρώσει τέσσερις σεζόν στη Μπαρτσελόνα. Προσγειώθηκε με ταπεινότητα τοποθετούμενος στην υπηρεσία του βασιλιά Leo. Οι πρώτες του δηλώσεις εστίασαν στο να παραδεχτεί ότι το έργο του υποτέλειας θα’ταν άψογο. Κι έτσι ήταν όλο αυτό το διάστημα. Η συνύπαρξη στη σκιά του Μέσι ήταν μια τέλεια λύση διότι την πίεση την μονοπωλεί πάντα ο ίδιος. Ωστόσο, σύντομα άρχισαν οι ζήλιες, όχι τόσο στο κεφάλι του ποδοσφαιριστή όσο σ’αυτό του πατέρα του και των συγγενών. Ο «Ney» ήταν πάντα ενήμερος για τη θέση του στη Barça. Παραδέχονταν πάντα ότι η τιμητική θέση ήταν κατειλημμένη. Αλλά οι άνθρωποι που τον περιτριγυρίζουν άρχισαν να του βάζουν στο κεφάλι ότι έτσι δεν θα πετύχαινε ποτέ τον στόχο του να γίνει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Το να ζει κάτω απ’τον Μέσι τον εμπόδιζε ν’ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις. Του έφερναν το παράδειγμα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος παλεύει για το σκήπτρο, γιατί τα πάντα περιορίζονται σ’ένα «τετ α τετ» μεταξύ τους. Κι ο Neymar είναι απλά πάντα ένας δευτερεύον στα ψίχουλα που περισσεύουν απ’τον Μέσι.


Ο κ Da Silva, πατέρας κι αθλητικός σύμβουλος του αγοριού, άρχισε να κινείται στην αγορά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους στη Barcelona. Με μια πρεμιέρα όπου δεν ήρθαν οι επιτυχίες, το έτος του Tata Martino, οι Neymar εκμεταλλεύτηκαν μια πανέμορφη μετέπειτα σεζόν, όπου επετεύχθη το τρεμπλ, για να διαπραγματευτούν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Άγγλοι αναζητούν και χτενίζουν άγρια για ένα αστέρι κι ο Βραζιλιάνος δελεάστηκε. Μόνο η αντίδραση της ομάδας του Bartomeu επέτρεψε την παραμονή του στο Camp Nou: ανανέωση με αύξηση και κερδισμένος χρόνος. Η ManU σκόνταψε στην προσπάθειά αλλά το καταλανικό club προειδοποίησε ήδη ότι η πίστη της οικογένειας ήταν προσωρινή: στον ήχο του χρήματος. Ως εκ τούτου, στο τέλος της σεζόν 2015/16 εμφανίστηκε για πρώτη φορά μια άλλη διεθνής οντότητα, club απ’τα στοχοποιημένα στην διοργάνωσή μας για «οικονομικό ντόπινγκ». Πράγματι, το ενδιαφέρον της Παρί Σεν Ζερμέν δεν είναι κάτι νέο. Έρχεται από παλιά. Το αποκάλυψε ο Ribeiro, ο πιο ενεργός συνεργάτης του πατέρα του Neymar στην εξεύρεση πελατών για τον μαθητή. Άσεμνα, αποκάλυψε μια συνάντηση στην Ίμπιζα μεταξύ του παίκτη και του ηγέτη της PSG Nasser Al-Khelaifi. Η προσφορά ήταν ακαταμάχητη: «200 εκατομμύρια ευρώ για πέντε σεζόν, ιδιωτικό αεροπλάνο και συμμετοχή σε μια αλυσίδα ξενοδοχείων που θα έφεραν το όνομα του Neymar», ξεφούρνισε ο Ribeiro για να τρομοκρατήσει τη Barca. Ωστόσο, ο Νοτιαμερικανός αστέρας την απέρριψε γιατί αντιπαρέταξε στο μαρούλι την αθλητική ευτυχία.

Αλλά γιατί τότε είπε όχι και σήμερα είναι ένα ηχηρό ναι; Η κατάσταση άλλαξε ριζικά για την οικογένεια Neymar στις 25 Μαΐου, την ίδια ημέρα που μπήκε στη φυλακή ο Rosell, ο άνθρωπος που πόνταρε για μια σκοτεινή υπογραφή και που ανάγκασε το azulgrana club να πληρώσει ένα πρόστιμο άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ αποδεχόμενο δύο εγκλήματα φοροδιαφυγής κατά τα οικονομικά έτη 2011 και 2013 που περιβάλαν την «επιχείρηση Neymar». Φυσικά, ως μέρος αυτής της συμφωνίας εξαιρέθηκαν τόσο ο Bartomeu όσο κι ο ίδιος ο Rosell, πλέον εκτός εστίασης εκείνη τη στιγμή. Προηγουμένως, τα οικονομικά της Μπαρτσελόνα είχαν καταγράψει περισσότερα από δεκατρία εκατομμύρια ευρώ στο δικαστήριο ως αστική ευθύνη για την φοροδιαφυγή. Αλλά το συμβάν με τον Rosell τρομοκράτησε τον «μπαμπά Ney», ο οποίος γνωρίζει ότι απομένει να διαλευκανθεί στα δικαστήρια ένα ακόμα πικρό ποτήρι. Πρόκειται για τη μήνυση για απάτη που κατατέθηκε απ’τον DIS,το επενδυτικό ταμείο κάτοχος των δικαιωμάτων του παίκτη, όταν το αγόρι ήρθε στην Ισπανία απ’την Σάντος. Στην ίδια ζητούν ποινές φυλάκισης κι αποκλεισμό για να καταφέρουν να συνεχίσει να παίζει ο Neymar ποδόσφαιρο. Γι’αυτό, λόγω της ανημποριάς στην οποία αισθάνονται να υποβάλλονται και λόγω του φόβου της δικαιοσύνης, οι Neymar αποφάσισαν να απομακρυνθούν. Κατανοούν ότι δεν θα τους ψάξουν στο Παρίσι, αν και το αίτημα ζητείται να’ναι αποτελεσματικό για ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ. Εκεί, θεωρούν ότι μπορούν να ζήσουν περισσότερο προστατευμένοι απ’ό, τι στη Βαρκελώνη.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.