News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η πίεση, ψυχή του σωματικού και άμεσου παιχνιδιού του

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Του Enrique Ortego

Έτσι παίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: τακτική ανάλυση

Απόψε στα Σκόπια η Ρεάλ Μαδρίτης θα βρει μια ομάδα του Μουρίνιο. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Ένα πολύ πολύ σωματικό σύνολο, εξαιρετικά οργανωμένο αμυντικά και που φτάνει σ’αυτό το Supercopa πιο ρολαρισμένο, αφού έπαιξε επτά παιχνίδια προετοιμασίας με μόνο μία ήττα, ενάντια στη Μπαρτσελόνα (1-0). Με την Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε ισόπαλο (1-1) και κέρδισε στα πέναλτι.

Η σωματική δύναμη του επιτρέπει να πιέζει με ένταση για μεγάλα διαστήματα του παιχνιδιού και σε προκαθορισμένες περιοχές ανά πάσα στιγμή. Του αρέσει να μαζεύεται πίσω και να πιέζει ψηλά έτσι ώστε ο αντίπαλος τερματοφύλακας να μην μπορεί να βγάλει στα κοντά και ν’αναγκάζει το μακρινό διώξιμο όπου περιμένουν οι πύργοι του για ν’ανακτήσουν τη μπάλα.

Πιέζει ψηλά και στη μπάλα

Απέναντι σε επιθέσεις θέσεις, αν δεν βρίσκει μια ευνοϊκή κατάσταση για να ασκήσει πίεση στο χώρο του αντιπάλου του, μαζεύεται στον δικό του με δύο γραμμές των τεσσάρων και οι δύο προωθημένοι να καλύπτουν διαδρόμους πάσας. Του Μουρίνιο του αρέσει να’χει παγιδευμένο τον άνθρωπο που παίρνει την μπάλα και τους δυνητικούς αποδέκτες του. Σήμερα, ο κύριος στόχος του είναι ο Modric.

Με τη μπάλα στην κατοχή του, δεν περιφρονεί την κυκλοφορία ούτε την έξοδο του παιχνιδιού με έναν απ’τους μέσους που κατεβαίνει για να πάρει απ’τον De Gea, αλλά αισθάνεται πιο άνετα παίζοντας άμεσα με μεγάλες μπαλιές που αναζητούν αδιακρίτως τους μπακ που ενσωματώνονται για να δώσουν πλάτος, ειδικά τον Valencia απ’τα δεξιά, ή τον φορ, τον Lukaku, ο οποίος θα παίξει έναν πολύ παρόμοιο ρόλο με του Ibrahimovic, κρατώντας τη μπάλα με πλάτη για να βοηθήσει τους παίκτες που έρχονται απ’τη δεύτερη γραμμή. Φυσικά, ο Σουηδός φαίνονταν να’χει περισσότερους τεχνικούς πόρους απ’τον Βέλγο, ένα βουβάλι όταν αντιμετωπίζει.

Η ενσωμάτωση του Matic, ρητή απαίτηση του τεχνικού, πρέπει να βοηθήσει στην βελτίωση της χωροταξικής εξόδου στην οποία τώρα κολλάει συστηματικά. Μια άλλη πτυχή στην οποία γίνεται δυνατή η United είναι στο εναέριο παιχνίδι. Επιτίθεται καλύτερα στις μπαλιές στην αντίπαλη περιοχή απ’ότι στην δικιά της. Κάνει ζημιά όπως και να’χει γιατί έχει μισή ντουζίνα ουρανοξύστες: Pogba, Fellaini, Μάτιτς, Carrick, Smalling, Rashford, Lukaku... Και λείπουν λόγω τιμωρίας δύο άλλοι στόπερ: Bailly και Τζόουνς.

Το στιλ δεν διαπραγματεύεται, ωστόσο, έχει παραλλαγές για την κατάληψη των χώρων και της διάταξης. Στη United ενδεχομένως να συναντούμε τον πιο ευέλικτο Mou από τακτικής πλευράς. Αναγκάστηκε γι’αυτό την περασμένη σεζόν, επειδή η ομάδα αρχικά δεν λειτουργούσε και θα’ναι σ’αυτήν όπως φάνηκε στην προετοιμασία.

Διαφορετικά συστήματα

Το βασικό του σύστημα είναι το 4-2-3-1, αλλά παίζει επίσης μ’ένα 4-3-3 (4-1-4-1), κι ακόμη και με τρεις στόπερ και την επιλογή δύο επιθετικών. Έτσι έπαιξε πολύ καθοριστικά παιχνίδια, ιδιαίτερα εναντίον της Τσέλσι το προηγούμενο έτος και σε κάποιο παιχνίδι της προετοιμασίας, όπως το τελευταίο ενάντια στην Σαμπντόρια. Είναι αναμφίβολα το πιο συγκρατημένο του σύστημα. Στο τέρμα, σήμερα, αν και βασικός είναι ο De Gea, δεν θα’ταν περίεργο να δούμε τον Romero, ο οποίος ήταν ο βασικός τερματοφύλακας στο Europa League.

Είναι κανόνας του τεχνικού να ετοιμάζει κάθε ματς με βάση τις αρετές του αντιπάλου. Ο αφοπλισμός του είναι σχεδόν πιο σημαντικός απ’το ίδιο του το παιχνίδι.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.