News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Απ'τον Falcao στον Mbappé: όταν η Mónaco προτίμησε να κυβερνήσει στην τράπεζα

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Του Alonso Castilla

Μια αλλαγή πλάνου με μεγάλα οφέλη

Η Μονακό άλλαξε κατεύθυνση. Αντί ν'αποκτάει μορφές, παίρνει νεαρούς για να εισπράξει στο μέλλον. Ποντάρει στο να'χει τον Mbappé ως πρωταγωνιστή στο προτελευταίο κεφάλαιο του πλάνου

Ήταν στα τέλη του 2011, όταν έκανε το βήμα προς τα εμπρός. Τότε, στα 45 του και ήδη μεταξύ των 100 πλουσιότερων στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, επένδυσε 100 εκατομμύρια ευρώ για να διαχειριστεί τις τύχες της AS Mónaco. Στη δεύτερη κατηγορία τότε, κοντά στην πτώση εκείνο το χειμώνα, ο Dmitri Rybolovlev εξήγησε ότι ήταν «ένας παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Αυτό το club έχει μια τεράστια δυναμική κι ελπίζω κάποια μέρα να μπορέσω να το κάνω σαφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη». Όταν η ομάδα εγκαταστάθηκε και πάλι στην κορυφαία κατηγορία, αποφάσισε να σχηματίσει μια ομάδα αστέρων, επενδύοντας ακούραστα. Χρόνια αργότερα, προτιμά να'ναι βασιλιάς στην τράπεζα αντί για τον αγωνιστικό χώρο. Με τους Falcao και James Rodríguez θέλησε να επιβάλει μια νέα τάξη πραγμάτων στο χόρτο· χρόνια αργότερα επιλέγει την συσσώρευση χαρτονομισμάτων του ευρώ... Η περίπτωση του Mbappé είναι πολύ εμφανής.

Την περασμένη σεζόν κατέκτησε το γαλλικό πρωτάθλημα, κάτι ταπεινωτικό για την παντοδύναμη Παρί Σεν Ζερμέν. Περιέργως, η επιτυχία ήρθε με την αλλαγή του πλάνου του Rybolovlev. Εν αναμονή στην αρχή των μεγάλων αστέρων, έχει αποφασίσει εδώ και καιρό  ότι ήταν καλύτερα να επενδύσει σε νέα ταλέντα έτσι ώστε να εισπράξει στο μέλλον. Και το στοίχημα δεν θα μπορούσε να πηγαίνει καλύτερα στον πλούσιο επιχειρηματία και ηγέτη. Τα ταμεία της Μονακό γεμίζουν με χαρτονομίσματα χωρίς φρένο. Κι αυτήν την προσπάθεια είσπραξης την πληρώνει η Ρεάλ Μαδρίτης, που όσα βήματα κι αν έχει κάνει για την υπογραφή του Mbappé, προς το παρόν συναντά έναν αντιστασιακό Rybolovlev, ο οποίος δεν συμβιβάζεται μ'αυτό που προσφέρουν απ'τα γραφεία του Santiago Bernabeu.

Αλλά σ'όλη αυτή τη διαδικασία, δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα καθοριστικό γεγονός, το θεωρούμενο ως το μεγάλο διαζύγιο στην ιστορία. Μετά από 23 χρόνια συμβίωσης, στα μέσα του 2014 γνωστοποιούνταν η έκβαση της ρήξης του εκατομμυριούχου με τη σύζυγό του, Έλενα. Το Πρωτοδικείο της Γενεύης παραχώρησε στη γυναίκα περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι χωρίς προηγούμενο σε οποιαδήποτε διαζύγιο. Η εκδήλωση, που έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί, προκάλεσε, ο ιδιοκτήτης της Μονακό, να'χε ξεκάθαρο ότι το ποδόσφαιρο, από'κει και πέρα, έπρεπε να'ναι το μέσο για την εξισορρόπηση των οικονομικών του μετά το σκληρό χτύπημα που δέχτηκε απ'την δικαιοσύνη.

14 εκατομμύρια καθαρά

Η μεταγραφική αγορά δεν θα μπορούσε να'ταν πιο παραγωγική για το monegasco club. Bernardo Silva και Mendy πήγαν στη Μάντσεστερ Σίτι σε αντάλλαγμα για 105 εκατομμύρια ευρώ ενώ η Τσέλσι έπρεπε να πληρώσει 40 για τον Μπακαγιόκο, χωρίς να ξεχνάμε ότι ο Valere Germain πήγε στην Olympique de Marseille σε αντάλλαγμα για 8 εκατομμύρια, την οποία διαχειρίζεται τώρα αθλητικά ο Andoni Zubizarreta. Το σχέδιο έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, πρώτα με την πώληση του James Rodríguez στη Ρεάλ Μαδρίτης (80 εκατομμύρια), του Martial στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (60) ή του Kondogbia στην Inter (36), μεταξύ άλλων.

Τα Χριστούγεννα του 2012, μόλις ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή του για την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Falcao αποφάσισε ότι έπρεπε να πάει αλλού. Ήταν τότε όταν είχε πλέον την πρώτη άμεση επαφή με τον Ρώσο εκατομμυριούχο. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων συζητήσεων, ο Κολομβιανός άκουσε ποιο ήταν το σχέδιο, που είχε προβλέψει ο ιδιοκτήτης για να μετατρέψει την ομάδα σε μια αναφορά στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Τα 14 εκατομμύρια καθαρά ανά σεζόν που έβαλαν στο τραπέζι για τον rojiblanco επιθετικό έκαναν τα υπόλοιπα. Ένα τεράστιο ποσό χρημάτων που ο Κολομβιανός προτίμησε ν’αρπάξει παρά το ότι εκείνη την στιγμή ήταν το μεγάλο «9» στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Μετά από μια βασανιστική πορεία, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο, ο cafetero μπόρεσε επιτέλους να θριαμβεύσει, συμπεριλαμβανόμενου του τίτλου πρωταθλήματος, την περασμένη σεζόν.

Fabinho, Lemar...

Μένει ένας μήνας για να κλείσει η μεταγραφική αγορά και το ταμείο της Μονακό, θα’χει σίγουρα περισσότερη δουλειά. Ο Mbappé βρίσκεται στη ράμπα της εξόδου, έτοιμος να φορέσει τη λευκή φανέλα... με άδεια του Rybolovlev, ο οποίος προς το παρόν δεν παραχωρεί ούτε χιλιοστό. Πρέπει να περιμένουμε επειδή το club του πριγκιπάτου θέλει να αποσπάσει το μέγιστο από μια τεράστια επιχείρηση. Με την πώληση του νεαρού ταλέντου, τα έσοδα θα πήγαιναν πέρα απ’τα 250 εκατομμύρια ευρώ, κάτι μοναδικό. Το ποσό θα μπορούσε να φτάσει να γίνει τεράστιο, αν πουλήσει η ομάδα παίκτες όπως ο Fabinho κι ο Lemar, με τους οποίους η Μονακό θα μπορούσε να εισπράξει ένα ελάχιστο των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Για τον πρώτο η Ατλέτικο Μαδρίτης ενδιαφέρονταν πάντα, ενώ για τον δεύτερο παζαρεύει η Άρσεναλ του Βενγκέρ.

Αυτή η δέσμευση για την απόκτηση νεότητας για να εισπράξει στο μέλλον καθώς σχηματίζονται οι μικροί, παραμένει σε ισχύ με θέα στο μέλλον. Στο τελευταίο έτος έχουν λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το σκοπό αυτό, ξεκινώντας με την προστασία της cantera του συλλόγου. Έχει ενδιαφέροντες παίκτες, ελπίζοντας ότι πολλοί απ’αυτούς θα φτάσουν στην ελίτ όσο το δυνατόν συντομότερα. Μερικοί απ’αυτούς ήταν αρκετά εκτεθειμένοι, με συμβάσεις που άφηναν πολλές σχισμές μέσω των οποίων μπορούσαν να στραγγίσουν οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτό το πρόβλημα έχει πλέον λυθεί και κάθε «κυνηγός» γνωρίζει επίσης ότι θα πρέπει να περάσει απ’το ταμείο για τους πιο ενδιαφέροντες canteranos. Όπως κι ο Florentino Pérez με τον Mbappé...

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.