News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Lucas Vázquez: «Πρέπει να πάμε για το decimotercera»

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Του Santiago Siguero

Αποκλειστική συνέντευξη με τον λευκό canterano


Υπήρξε ο παίκτης που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο απ'τον Ζινεντίν Ζιντάν σε μια ιστορική περίοδο για το madridismo, αυτή του πρώτου νταμπλ Liga-Τσάμπιονς Λιγκ απ'το 1958. Ο Lucas Vázquez εμφανίστηκε στα 50 απ'τα 60 παιχνίδια της Μαδρίτης (Curtis 1 Ιουλίου του 1991) αν και δεν ήταν στον τελικό του Κάρντιφ. Ο Ζιντάν επέλεξε άλλους συμπαίκτες κι ο gallego το αποδέχεται «φυσιολογικά». Έπαιξε με το πλάνο Α, με το πλάνο Β και θα το'χε κάνει και με το Γ, αν είχε υπάρξει.

Ποδοσφαιριστής της ομάδας, απ'αυτούς που δίνουν βάθος σ'ένα ρόστερ που, διαβεβαιώνει, είναι ακόμα πεινασμένο. Ούτε τέσσερις τίτλοι σε μια σεζόν 2016-17 που θα μείνει στη μνήμη, δεν το χορταίνουν. Υπόδειγμα canterano, ξέρει τι σημαίνει το Champions League για τον σύλλογο του Chamartin. Και δεν κρύβεται ενώπιον της πρόκλησης του δέκατου τρίτου: «Θα πρέπει να πάμε γι'αυτό», υποστηρίζει στα σοβαρά.


Τέσσερις τίτλοι, νταμπλ Liga-Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά μετά το 1958 ... Πώς καθορίζει ο Lucas Vázquez τη σεζόν της Μαδρίτης;

Ήταν μια καταπληκτική σεζόν. Από την αρχή μέχρι το τέλος η ομάδα έκανε σπουδαία δουλειά. Στο πρωτάθλημα, το οποίο είναι το τουρνουά της κανονικότητας, η ομάδα ήταν πρώτη σχεδόν όλο το χρόνο. Στο τέλος το βραβείο του πρωταθλήματος απένειμε δικαιοσύνη. Και το Champions League... Αυτό που έχει η Μαδρίτη με το Champions League είναι κάτι το ιδιαίτερο. Και στο τέλος το αποδείξαμε και πάλι κερδίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά, κάτι που δεν είχε κάνει πριν καμία άλλη ομάδα.

Έχετε παίξει 50 παιχνίδια, ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές, παρά το ότι δεν απολαμβάνετε 100% το καθεστώς βασικού.

Το γεγονός ότι έπαιξα 50 παιχνίδια πρέπει να'μαι ικανοποιεί, είναι ένα σημαντικό νούμερο. Αν το έχω πετύχει οφείλεται στο γεγονός ότι ο προπονητής με εμπιστεύεται και μου δίνει πολλές ευκαιρίες. Αυτό που προσπαθώ εγώ, είναι να επιστρέφω αυτήν την εμπιστοσύνη στο γήπεδο. Ας ελπίσουμε να μπορώ να το κάνω για πολλά παιχνίδια και πολλά χρόνια ακόμη.

Έχει χρησιμεύσει αυτή η σεζόν για να δικαιωθεί αυτή η δεύτερη μονάδα, αυτό το γκρουπ των παικτών που, παρά το ότι δεν είστε αδιαμφισβήτητοι, έχετε τραβήξει την ομάδα κάθε φορά που σας έχει χρειαστεί ο Ζιντάν;

Αυτό ήταν ένα μικρό μυστικό για την επιτυχία αυτή τη σεζόν. Το να μπορείς να κάνεις εννέα ή δέκα αλλαγές σ'ένα παιχνίδι, κάνει την ομάδα πιο ξεκούραστη, το να'ναι όλοι οι παίκτες του ρόστερ πιο αφοσιωμένοι σ'αυτό που είναι ο ανταγωνισμός. Και πάνω απ 'όλα να μπορούμε να φτάσουμε στην τελική ευθεία ενός τόσο απαιτητικού διαγωνισμού, όπως είναι το Champions League, τόσο φρέσκοι όσο φτάσαμε. Μας επέτρεψε να'μαστε στους δύο διαγωνισμούς, Liga και Champions League, με πιθανότητες να τους κερδίσουμε και σε καλή κατάσταση.

Ήταν πάντα ξεκάθαρος μαζί σας ο Ζιντάν; Σας εξήγησε ποιος επρόκειτο να'ταν ο ρόλος σας απ'την αρχή;

Ναι, ο προπονητής απ'την αρχή της σεζόν μας προειδοποίησε για το ποια ήταν η ιδέα του, για το ποιος επρόκειτο να'ταν ο ρόλος μας στην ομάδα. Και η αλήθεια είναι ότι την τήρησε. Έδωσε ευκαιρίες σε όλους μας, έδωσε λεπτά σε όλους μας. Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να πει ότι δεν είχε ευκαιρίες σε όλη αυτή την σεζόν. Κι αυτό κάνει η επιτυχία όλων να'ναι επίσης και προσωπική επιτυχία. Ο Ζιντάν σου ζητάει απλά να προπονείσαι καλά, και στη συνέχεια διαχειρίζεται τον αριθμό των αγώνων που έχει ο καθένας μας.

Μια αγωνιστική βασικός, την επόμενη αναπληρωματικός, λίγα λεπτά στη μετέπειτα... Είναι δύσκολο να διατηρηθεί η εστίαση και η ένταση μπαίνοντας και βγαίνοντας απ'τις εντεκάδες με τέτοιον τρόπο;

Νομίζω ότι είναι για το κίνητρο του να θες να παίξεις στη Μαδρίτη. Το να μπορείς να παίζεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης, σε κάνει να'χεις τη μέγιστη απαίτηση, ότι πρέπει να κερδίσεις όπως και να'χει. Είμαστε ανταγωνιστικοί παίκτες, νέοι που θέλουμε να κερδίζουμε πάντα. Και στο τέλος αυτό αντικατοπτρίζεται στα ματς. Ο καθένας θέλει να'ναι βασικός, αυτό είναι σαφές. Αλλά αυτός που αποφασίζει είναι ο προπονητής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να δουλεύουμε στο μέγιστο για να'μαστε στο καλύτερο επίπεδο όταν μας χρειάζεται.


Σε προσωπικό επίπεδο, τι ζητά ο Ζιντάν απ'τον Lucas Vázquez; Περισσότερη δουλειά στη μεσαία γραμμή ή φαντασία  στην επίθεση;

Νομίζω ότι και τα δύο. Στην άμυνα μου ζητάει να βοηθάω πολύ στην πλευρά, να βοηθάω επίσης τους μέσους να κλείνουν το κέντρο. Και μπροστά, ο Ζιντάν είναι ένας προπονητής που μας δίνει πάντα μεγάλη ελευθερία στην επίθεση. Αυτό κάνει ο καθένας μας να μπορεί να βγάλει ό, τι καλύτερο έχει μέσα του σε κάθε παιχνίδι.

Και μετά από μια τέτοια σεζόν, έχοντας παίξει 50 παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτώντας το πρωτάθλημα, το Champions League... πώς αισθάνεστε που έρχεται η κλήση για την εθνική και δεν είστε μεταξύ των επιλεγμένων απ'τον Julen Lopetegui;

Άνθρωπε, υποθέτω ότι όπως εγώ, θα'ναι και πολλοί άλλοι συμπαίκτες που δεν πάνε. Η αλήθεια είναι ότι στην εθνική θες να πηγαίνεις πάντα, γιατί το να μπορείς να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου είναι το μέγιστο. Είναι ανυπόφορο να μην μπορείς να'σαι. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να δουλέψεις για να'σαι στην επόμενη λίστα του προπονητή. Και κυρίως ενόψει της σεζόν που έρχεται, με το Παγκόσμιο στην Ρωσία, που είναι ένα πολύ σημαντικό ραντεβού.

Ως εκ τούτου, στόχος Ρωσία 2018.

Σίγουρα. Ο στόχος πρέπει να’ναι εκεί. Το να μπορείς να απολαύσεις το να παίξεις σ’ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το απόλυτο. Ας ελπίσουμε να μπορέσω να το ζήσω. Όλα μέσα απ’τη δουλειά, όπως πάντα. Έχω παίξει ήδη σ’ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά όπως λέει  όλος ο κόσμος είναι η μικρή αδελφή μια διοργάνωσης, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ας ελπίσουμε να μπορέσω να’χω την ευκαιρία να ζήσω και τα δύο.

Μετά από 59 χρόνια έχετε καταφέρει το νταμπλ Liga-Τσάμπιονς Λιγκ. Τι γεύση έχει; Επειδή η Μαδρίτη δεν είναι πολύ εξοικειωμένη στο να το γεύεται.

Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα απίστευτο συναίσθημα να μπορούμε να πάμε σε δύο εβδομάδες δύο φορές στην Cibeles για να πανηγυρίσουμε με τους οπαδούς μας δύο σημαντικούς τίτλους όπως τη Liga και το Champions League, που η Μαδρίτη είχε τόσα χρόνια χωρίς να μπορεί να τα κερδίσει. Η επίτευξή του μας κάνει να αισθανόμαστε τυχεροί και πολύ χαρούμενοι. Αυτό το νταμπλ μας βοηθά να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε περαιτέρω.

Και πώς έχει μπορέσει ν’αντισταθεί για τόσο καιρό αυτός ο στόχος σε μια τέτοια ισχυρή ομάδα όπως η Μαδρίτη;

Επειδή είναι πάντα δύσκολο να κερδίσεις έναν τίτλο. Πρέπει να δουλέψεις πολύ, φέτος αυτό το έχουμε δει. Το γεγονός ότι πετύχαμε και τα δύο στην ίδια χρονιά μας κάνει να προβληματιζόμαστε γι’αυτό, για το πόσο σημαντικό είναι. Και πάνω απ 'όλα, οι παίκτες και το προπονητικό επιτελείο να νιώθουμε ότι είμαστε μια μεγάλη ομάδα.


Ας μιλήσουμε για το πρωτάθλημα. Απέκτησε η ομάδα αμφιβολίες, έχοντας χάσει στο τελευταίο λεπτό το Clásico με τη Μπαρτσελόνα, ακριβώς όταν πήγαινε για να κερδίσει το παιχνίδι;

Είναι σαφές ότι όταν χάνεις στο ίδιο σου το σπίτι απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο για τον τίτλο, σε κάνει να ξανασκεφτείς κάποια πράγματα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ήμασταν σε μια πολύ καλή θέση, ότι είχαμε το αναβληθέν παιχνίδι εναντίον της Θέλτα, και ξέραμε ότι το σημαντικό είναι ότι είχαμε τις πιθανότητές μας και, πάνω απ 'όλα, ότι εξαρτούμασταν απ’τον εαυτό μας. Όταν εξαρτάσαι απ’τον εαυτό σου, πρέπει να πιστεύεις. Έτσι κάναμε. Ευτυχώς, πήγε καλά.

Μετά από πέντε χρόνια χωρίς νίκη στην Ισπανία, είναι πιθανό να έχει προκαλέσει η Liga περισσότερο ενθουσιασμό απ’ότι το Τσάμπιονς Λιγκ;

Είναι δύσκολο να επιλέξω. Πρέπει να γευτείς και τα δύο. Είναι δύο πολύ σημαντικοί τίτλοι. Πρέπει να’μαστε ευχαριστημένοι και για τους δύο. Είναι αλήθεια ότι είχαμε πολύ καιρό να κερδίσουμε τη Liga και τη θέλαμε πολύ, διότι είναι ένα πολύ δύσκολο τουρνουά για να κερδίσεις, είναι 38 αγωνιστικές στις οποίες πρέπει να παλέψεις πολύ. Όμως στη Μαδρίτη η απαίτηση είναι πάντα υψηλή κι ο στόχος μας είναι πάντα να κερδίζουμε τα πάντα.

Δεν μπορέσατε να κάνετε τρεμπλ, διότι η Θέλτα απέκλεισε τη Μαδρίτη στο Κύπελλο. Πόσες φορές έχετε θυμηθεί στ’αποδυτήρια εκείνο το τόσο παράξενο πρώτο παιχνίδι στο Μπερναμπέου;

Είναι αλήθεια ότι αυτό ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο μας ξέφυγε το κύπελλο, και μας άφησε έξω από μια διοργάνωση για την οποία είχαμε επίσης πολύ όρεξη. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στο ποδόσφαιρο το επόμενο έτος σου δίνει πάντα μια εκδίκηση. Θα πάμε για όλα επίσης και στο Κύπελλο το επόμενο έτος, τώρα δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε άλλο.

Πριν από ένα χρόνο πρωταγωνιστήσατε στο San Siro με εκείνο το πέναλτι και το παιχνίδι με τη μπάλα πριν απ’αυτό. Στο Κάρντιφ έπρεπε να μείνετε εκτός 18άδας. Πώς αντιμετωπίζεται μια τόσο ριζική αλλαγή κατάστασης;

Με φυσικότητα. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχουν δύο ίδια ματς, δεν υπάρχουν δύο ίδια Champions League. Πρέπει να αναλύεις τα πάντα, να δεις πώς συνέβησαν τα πράγματα, να μάθεις απ’τα λάθη. Και να βελτιώνεις τα σωστά. Παρόλα αυτά, έπαιξα δέκα αγώνες στο Champions League, το οποίο δεν είναι άσχημο. Ελπίζω το Δωδέκατο να μείνει επίσης στο βιογραφικό μου [γέλια].

Μετά από μερικά χρόνια ηγεμονίας της Barca, αυτά τα τρία Champions League σε τέσσερα χρόνια προσυπογράφουν την αλλαγή του κύκλου υπέρ της Μαδρίτης;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι απ’αυτό που πετυχαίνουμε. Τώρα αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να συνεχίσουμε να παίρνουμε τίτλους. Μετά από μερικά χρόνια θα δούμε πλέον αυτό των κύκλων.

Τι είπε ο Ζιντάν στο ημίχρονο του τελικού εναντίον της Γιουβέντους για ν’αλλάξει τόσο ριζικά η ομάδα;

Ο προπονητής μας είπε ότι ήμασταν καλά, να συνεχίσουμε το ίδιο και να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Ότι αν κάναμε όλα αυτά, θα κερδίζαμε σίγουρα.

Από έξω, φαίνεται ότι ένα απ’τα κλειδιά για την επιτυχία της Ρεάλ Μαδρίτης είναι η χημεία της ομάδας. Πώς είναι αυτό βλέποντάς το από μέσα;

Λοιπόν στην πραγματικότητα είναι όπως φαίνεται από έξω. Είμαστε πάντα στα αστεία, υπάρχει ένα συνεχές πείραγμα, τα πάμε όλοι καλά, κάνουμε όλοι αστεία, παίζουμε όλη τη μέρα... Κι αυτό στο τέλος αντανακλάται στο γήπεδο, αυτή η φυσικότητα που έχουμε μεταξύ μας, αυτή η καλή ατμόσφαιρα, μετράει επίσης στο να κερδίζουμε παιχνίδια. Τι ποιος είναι το αφεντικό; Άνθρωπε, ο αρχηγός είναι ο αρχηγός.

Τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λινγκ, ο Lucas Vázquez συνόδευε όλα τα μηνύματά του στα κοινωνικά δίκτυα με την εικόνα ενός ανανά. Από που βγήκε αυτή η ιδέα;

Ξεκίνησε με μια φωτογραφία που μας τράβηξαν μετά από μια προπόνηση στο Valdebebas. Ήμασταν έξι ή επτά παίκτες της ομάδας γύρω από μια μπάλα. Η εικόνα απεικονίζει λίγο αυτή την ένωση των αποδυτηρίων. Κι ως εκ τούτου ο ανανάς. Από εκεί και πέρα, έφερε τύχη. Κερδίσαμε το επόμενο παιχνίδι και πλέον την αφήσαμε μέχρι το τέλος της σεζόν.

Είναι ο Ζιντάν τόσο ήρεμος όσο φαίνεται; Επειδή υποτίθεται ότι μια στο τόσο θα πρέπει να βγάζει το μαστίγιο.

Εγώ πιστεύω ότι είναι λίγο κι απ’τα δύο. Συνδυάζει το να ξέρει τέλεια πότε να δουλέψει σκληρότερα, και πότε πρέπει να δουλέψει λίγο λιγότερο... Κι αυτό που πιστεύω είναι ότι ο προπονητής χειρίζεται αυτό το ρόστερ όπως κανείς.

Η σεζόν 2016-17 μόλις τέλειωσε και στον ορίζοντα εμφανίζεται αυτή του 17-18 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Μπαρτσελόνα στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και στης Ισπανίας.

Όντας στη Μαδρίτη σε αναγκάζει να παλεύεις για όλα, για το μέγιστο. Ας πάμε για κάθε τίτλο, να προσπαθήσουμε να τους κερδίσουμε. Αν κάνουμε τα πράγματα καλά, μπορούμε να το καταφέρουμε.

Στ’αποδυτήρια συζητάτε πλέον για το τρεμπλ, για την πιθανότητα να πάτε καλύτερα απ’τη φετινή σεζόν;

Είναι ακόμα λίγο νωρίς, έτσι δεν είναι; Αφήστε μας να ξεκουραστούμε! [Γέλια εκ νέου]

Και το decimotercera;

Άνθρωπε! Σ’αυτό έχεις πάντα τον ενθουσιασμό. Πρέπει να πάμε για το δέκατο τρίτο.

Και τώρα ο γάμος, ο τρίτος τίτλος του Lucas αυτή τη σεζόν.

Ναι. Μετά από μια τόσο καλή σεζόν, πρέπει να ψάξω ένα καλό αποκορύφωμα. Ας ελπίσουμε να μην κάνει πίσω η νύφη. [Περισσότερα γέλια]

Η σελίδα της στήλης στο facebook:



@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.