News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η μοναξιά του Pepe (το θέμα που δεν ενέκρινε ο Zidane)

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Του Antonio Sanz

Ολοκληρώνεται μια διαφαινόμενη έξοδος, που όλοι έβλεπαν ξεκάθαρα, εκτός απ’τον πρωταγωνιστή. Ο Pepe ήθελε να επαναλάβει την ακολουθία και να υπογράψει για μια διετία. Η γενική διοίκηση οχυρώθηκε κι ο Πορτογάλος επίσης


Δέκα χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι τόσα πολλά, που ο Képler Laverán Lima, με ψευδώνυμο Pepe, τα κλείνει με πικρία. Μετά από μια δεκαετία όπου έχει ζήσει τα πάντα, ένας απ’τους μεγάλους στόπερ της εποχής πρωταγωνιστεί σ’ένα πρόχειρο αντίο έχοντας εκφράσει τα συναισθήματά του με ανοιχτή καρδιά. Βουρκωμένος είπε τη γνώμη του, σε μια διαφαινόμενη έξοδο που έβλεπαν όλοι ξεκάθαρα εκτός απ’τον πρωταγωνιστή. Τις τελευταίες εβδομάδες ως madridista, τις έζησε τραυματισμένος και σε μια γυάλα. Οι πιο κοντινοί του χειροκροτούσαν το σφρίγος κι αυτός διατηρούσε την αισιοδοξία ότι η κατάσταση θ’αλλάξει, αλλά οι μέρες περνούσαν χωρίς ούτε μια χειρονομία, ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά, του πρόεδρου, του προπονητή ή των αποδυτηρίων, που να προσκαλούσαν στην αισιοδοξία. Γεννήθηκε ένα κομμάτι όπου ο Pepe αποφάσισε να απομονωθεί και να ζήσει στη μοναξιά τις τελευταίες μέρες του ως merengue. Αθλητικά, ο τραυματισμός στα πλευρά τον απομάκρυνε απ’την καθημερινή ρουτίνα των προπονήσεων· συναισθηματικά, ξεκίνησε να διαπιστώνει ότι η φρενίτιδα του προγράμματος καταβρόχθιζε τις ανθρώπινες σχέσεις. Από εκείνον τον Pepe που αντιμετώπισε τον Μουρίνιο για να υπερασπιστεί τον Κασίγιας, δεν απέμενε πλέον τίποτα.

Ορισμένες πηγές δείχνουν την καλή του σχέση με τον Ράφα Μπενίτεθ ως αιτία της έναρξης των δεινών του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλά δεν μετατράπηκε σ’έναν αφορισμένο για την ηγεσία, επειδή ήταν απ’τους λίγους που διατήρησαν μια εγκάρδια σχέση μ’εκείνον που προηγήθηκε του Ζιντάν. Το μεγαλύτερο λάθος του Πέπε ήταν να ξεκινήσει την σεζόν 2016/17 μ’έναν χρόνο ως μοναδική λαβή στο σύλλογο. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν απ’τον αθλητικό του σύμβουλο δεν απέδωσαν καρπούς, διότι ο ποδοσφαιριστής επέμεινε στην απαίτηση διετούς συμβολαίου. Ο σύλλογος, ακολουθώντας μια παλιά πολιτική, πρόσφερε μόνο ένα έτος δικαιολογώντας το με την ηλικία του πρωταγωνιστή (34 ετών). Αλλά ο Pepe ήθελε να επαναλάβει την ακολουθία της προηγούμενης ανανέωσης και να υπογράψει για μια διετία. Η γενική διοίκηση οχυρώθηκε κι ο Πορτογάλος επίσης. Οι κοινωνικές προσεγγίσεις, μέσω ενός απ’τους πιο δημοφιλείς συνδέσμους της οντότητας, δεν χρησίμευσαν σε τίποτα για να φέρουν πιο κοντά τις θέσεις. Ο Florentino παρέμεινε σε λειτουργία προέδρου κι ο Pepe κατέληξε να μην το κατανοήσει. Ο μιντιακός θόρυβος των ασιατικών προσφορών κατέληξε να ψυχράνει τη σχέση. Η μόνη πραγματικότητα αποκαλύπτονταν παιχνίδι με παιχνίδι: ο Ζιντάν δεν χρειάζονταν πλέον τον παίκτη.


Η καλή διαχείριση του γκρουπ των παικτών είναι μια απ’τις πιο δεσμευτικές δουλειές για τον προπονητή μιας ομάδας. Αυτή η διδασκαλία μεγεθύνεται σε μια μεγάλη ομάδα λόγω της ποσότητας των εγώ που έχει να διαχειριστεί. Αλλά αυτό το θέμα πρέπει να το εγκρίνει ο Ζιντάν. Ωστόσο, ο Γάλλος ενήργησε με την φυσικότητα ενός ηγέτη κι όταν ο Pepe φαινόταν εξορισμένος, τον υπολόγισε και πάλι. Χωρίς τα γαλόνια του παρελθόντος, με λίγα λεπτά, αλλά ο στόπερ επέδειξε την ανέκαθεν προσωπικότητα. Δεν ενέκριναν όλοι στ’αποδυτήρια την εν λόγω κίνηση ευκαιρίας του τεχνικού. Στ’αποδυτήρια κυκλοφορούσαν σχόλια που έδειχναν ότι ο αμυντικός ζούσε τη σεζόν με κάποια αμέλεια. Αυτή η αμέλεια που αποδίδονταν στη συμπεριφορά του Pepe από μέρους μερικών εκ των πιο ισχυρών των αποδυτηρίων δεν επηρέασε τον προπονητή, ο οποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον παίκτη σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αυτό που μετατράπηκε σε καθημερινότητα ήταν η αλλαγή στην ψυχολογία του Πορτογάλου. Η συμπεριφορά ποίκιλλε. Η συσσώρευση των τραυματισμών και απουσιών κατέληξε να διαχωρίσει κάπως τον Pepe απ’το κοπάδι.

Μακριά απέμειναν είναι οι καιροί όπου μετατράπηκε στον καλύτερο συνοδό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Pepe εκτελούσε λειτουργίες κόλλας μεταξύ του συμπατριώτη του και των υπόλοιπων ‘vips’ των αποδυτηρίων. Ύψωνε τη φωνή του όταν το θεωρούσε σκόπιμο ή συγκρούονταν μετωπικά μ’όποιον έσπαγε την αρμονία της ομάδας. Το επεισόδιο της δημόσιας υπεράσπισης του Κασίγιας ενάντια στον Μουρίνιο έχει μείνει στην ιστορία για το θάρρος του στον τότε παντοδύναμο τεχνικό. Ο Πέπε έκανε το βήμα έχοντας υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας της συζήτησης που είχαν Κασίγιας και Mou. Στάθηκε δίπλα στον συμπαίκτη και τσίγκλησε τον τεχνικό για να υπερασπιστεί τον τότε αρχηγό. Αλλά εκείνες οι μέρες του πραιτοριανού είναι ιστορία. Η σχέση του με τη νέα αρχηγία δεν ήταν τόσο ομαλή όπως η προηγούμενη και σταδιακά έχασε επιρροή στις εσωτερικές αποφάσεις του γκρουπ. Όλα αυτά ενωμένα με τη μικρή σημασία του στις εντεκάδες προκάλεσαν μια υπολειμματική κατάσταση τόσο διαφορετική σ’ότι έζησε στο παρελθόν.


Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέβαλε 30 εκατομμύρια στην Πόρτο το 2007, ποσό καλά αποσβησμένο αν συσσωρεύσουμε τους τίτλους που πήρε ο Πορτογάλος -14 τρόπαια: τρία Champions League και τρία πρωταθλήματα, συν δύο Κύπελλα και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων ως τα κύρια εμβλήματα-. Ωστόσο, εκείνο το ακούσιο χτύπημα του Kroos που του ράγισε δύο πλευρά κατέληξε να’ναι καθοριστικό. Εκείνο το Derbi αποδείχθηκε το τελευταίο παιχνίδι του με την ομάδα. Πριν, σε μια φοβερή χρονιά, είχε ταλαιπωρηθεί από άλλες παθήσεις όπως ο τραυματισμός στη γάμπα. Ως εκ τούτου, ο Pepe λέει αντίο με μεγάλη λύπη, όπως παραδέχτηκε στο «COPE». Ο παίκτης έβγαλε την ενόχλησή του εναντίον των τύπων της οντότητας. Εξέθεσε το συμπέρασμα χωρίς περιστροφές: «Μου έδωσαν να καταλάβω ότι δεν αξίζω».


Οι σύλλογοι δεν καταλήγουν να εγκρίνουν το θέμα του αποχαιρετισμού για συγκεκριμένους παίκτες που έχουν υπάρξει κλειδί κι έχουν πάψει να’ναι. Ο Pepe εκτιμά ότι μετά από 10 χρόνια αφοσίωσης ψυχή τε και σώματι άξιζε περισσότερα για την υπεράσπιση του εμβλήματος «με νύχια και με δόντια». Αλλά η ηλικία τον καταδίκασε. Ούτε κι ο τεχνικός ή οι συμπαίκτες δεν απέτρεψαν την αυξανόμενη απογοήτευση. Περιορίστηκαν στο να παρατηρούν σιωπηλά την απομόνωση του Πορτογάλου. Τώρα πρέπει να πακετάρει. Όλα δείχνουν ότι η πόλη που θα τον υποδεχτεί θα’ναι το Παρίσι. Ο ίδιος δεν αποκλείει ούτε την Αγγλία ούτε την Ιταλία. Ποιος ξέρει αν είναι εφικτή μια επανένωση με τον Μπενίτεθ. Το σίγουρο είναι ότι απ’τον Ζιντάν δεν παίρνει την καλύτερη ανάμνηση: «Δεν έχουμε αποχαιρετιστεί. Ήξερε ότι έφευγα πριν από μένα». Στον Γάλλο προπονητή απομένει ακόμα κάποιο θέμα προς έγκριση.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.