News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το Έβδομο σπάει το κατάστρωμα

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Του Enrique Ortego

Η Γιουβέντους έχει κερδίσει περισσότερα νοκ άουτ, αλλά η Μαδρίτη κέρδισε τον μοναδικό τελικό που έχει γίνει


Το Σάββατο στο Κάρντιφ θα’ναι η 19η αναμέτρηση μεταξύ Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης, κι όλες στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Τεχνική ισοπαλία από την άποψη των αγώνων, 18. Οκτώ νίκες για κάθε ομάδα και δύο ισοπαλίες. Οι Ιταλοί σκόραραν 21 γκολ έναντι 18 των Ισπανών. Όσο για τις προκρίσεις, οι γιουβεντίνοι πήραν τέσσερις, έναντι δύο των madridistas.

Ωστόσο, οι λευκοί αναδείχτηκαν νικητές στο μόνο τελικό μεταξύ τους (1998). Ο απολογισμός ολοκληρώνεται με τέσσερις αγώνες σε φάση ομίλων στους οποίους υπάρχουν δύο νίκες της Γιουβέντους, μία της Μαδρίτης και μια ισοπαλία.

Πρεμιέρα με μπαράζ

Πίσω στο χρόνο. 55 έτη. Πρώτη αναμέτρηση Γιούβε-Ρεάλ Μαδρίτης. Προημιτελικοί. Λευκή νίκη στο Comunale του Τορίνο με γκολ του Di Stefano. Η Γιουβέντους ανταπέδωσε το χτύπημα στο Bernabeu σε σιωπή με το γκολ του Sívori. Τα δύο αστέρια των δύο ομάδων. Στο μπαράζ του Παρισιού, ο Felo άνοιξε το σκορ. Ο Sívori ισοφάρισε και οι Del Sol (αργότερα θα μεταγράφονταν στη Γιουβέντους) και Justo Tejada ολοκλήρωσαν τη λευκή νίκη. Η Ρεάλ Μαδρίτης αποκλείει τη Σταντάρ Λιέγης στα ημιτελικά, αλλά χάνει στον τελικό εναντίον της Μπενφίκα (5-3).

Τα πέναλτι του Buyo, 86-87

Έπρεπε να περάσουν 25 χρόνια έτσι ώστε να συναντηθούν και πάλι οι δύο ομάδες. Δεύτερος γύρος. Το πρώτο σκέλος στο Μπερναμπέου επιλύεται μ’ένα γκολ του Butragueño. Στο όγδοο λεπτό του επαναληπτικού, ο Cabrini είχε ισοφαρίσει ήδη την αναμέτρηση. Μεγάλο παιχνίδι που φτάνει μέχρι τα πέναλτι. Ο Buyo, στη βάση των Πατέρων μας, μετατρέπεται στον θριαμβευτή της βραδιάς.

«Σε κάθε εκτέλεση προσευχόμουν. Είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, αλλά το έκανα για να’μαι πιο συγκεντρωμένος». Ήταν. Έπιασε τα πέναλτι των Brio και Μανφρεντόνια. Ο Favero έστειλε έξω το καθοριστικό. Για τη Μαδρίτη σκόραραν οι Butragueño, Valdano και Juanito. Η Ρεάλ Μαδρίτης αποκλείστηκε στα ημιτελικά απ’τη Μπάγερν.

Ο Αρσένιο στον πάγκο

Ημιτελικά πλέον υπό τη μορφή Champions League. Ο Αρσένιο είχε αντικαταστήσει τον Valdano τον Ιανουάριο. Και πάλι, το πρώτο παιχνίδι στο Μπερναμπέου. Η Μαδρίτη έχει πολλές ευκαιρίες για γκολ αλλά ευστοχεί μόνο ο Ραούλ (1-0). Πολλές δυσκολίες στον επαναληπτικό. Εσωτερική κρίση και πολλές απουσίες: Buyo, Hierro, Sanchis, Redondo και Zamorano. Απόλυτη ανωτερότητα της ομάδας του Λίπι. Σκοράρουν οι Del Piero και Padovano. Ο Alkorta αποβάλλεται.

Μετά το ματς ισχυρές κριτικές για τους παίκτες. Ο πρόεδρος, Lorenzo Sanz, πρώτος. «Εγώ θα’χα παίξει αυτό το παιχνίδι μέχρι και κουτσός», αναφερόμενος στους τραυματίες παίκτες. «Αυτοί και οι γιατροί θα γνωρίζουν γιατί δεν έχουν παίξει». Άφησε να εννοηθεί ότι αρκετοί παίκτες δεν θα συνέχιζαν στο club κι ανακοίνωσε μια συνάντηση με τον Καπέλο για ν’αναλάβει την ομάδα την επόμενη σεζόν. Την έκανε και υπέγραψε. Ο Αρσένιο μίλησε επίσης για συλλογικά λάθη. Η Juve θα ανακηρύσσονταν πρωταθλήτρια μετά τη νίκη επί του Ajax στα πέναλτι.

Ο τελικός του Μιγιάτοβιτς: 97-98


Μετά από αναμονή 32 ετών για να κερδίσει ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο, πλέον Champions League, η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκονταν στον τελικό έχοντας εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις. Στη Liga είχε πει ήδη την τελευταία της λέξη. Ο Jupp Heynckes, ο προπονητής, ήξερε επίσης ότι δεν επρόκειτο να συνεχίσει στον σύλλογο. Η πρότασή του για τη βασική εντεκάδα ήταν ρίσκο. Μοριέντες, βασικός. Σούκερ, στον πάγκο. Άλλαξε τις θέσεις των Karembeu και Seedorf, έτσι ώστε ο πρώτος να μαρκάρει τον συμπαίκτη του στην εθνική, Ζιντάν. Ο Ολλανδός έπαιξε στα δεξιά.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, o Pedja Mijatovic, ο οποίος έβαλε το νικητήριο γκολ, συνεχίζει να υπερασπίζεται ότι το γκολ δεν ήταν οφσάιντ «γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας παίκτης της Γιουβέντους. Αν δεν διαμαρτύρεται ένας Ιταλός για ένα πράγμα σημαίνει ότι δεν έχει κανένα λόγο για να το κάνει». Μέχρι πριν πέντε ή έξι χρόνια, ο Μαυροβούνιος δεν είδε ξανά όλο το παιχνίδι. «Ήταν μια ματσάρα όσον αφορά την ένταση. Πέρασα το παιχνίδι τρέχοντας σ’όλο το γήπεδο. Δεν είχα εκείνη την ανάμνηση, αλλά βλέποντάς το με την ησυχία μου, εγώ ο ίδιος έμεινα έκπληκτος. Σωματικά ήμουν ένα θαύμα της φύσης. Έτρεχα παντού σαν δαιμονισμένος».

Η Γιουβέντους χτυπάει τρεις φορές


Από τότε, η Γιουβέντους έχει αποκλείσει τρεις φορές τη Ρεάλ Μαδρίτης κι έχει παραχωρήσει μόλις ήττα σ’έναν απ’τους αγώνες των ομίλων της σεζόν 2013-14. Το πρώτο λευκό πλήγμα ήρθε στη σεζόν 2002-03. Ημιτελικά. Συσσώρευση αντιξοοτήτων στο πρώτο σκέλος. Δεν έπαιξε ο Ραούλ κι ο Ρονάλντο τραυματίστηκε. Μεγάλο παιχνίδι του Ζιντάν εναντίον των «πρώην» του κι ένα γκολ του Roberto Carlos που άνοιγε μια πόρτα ελπίδας (2-1).

Στο Delle Alpi, ο Ρονάλντο ήταν πρωταγωνιστής. Ο Del Bosque, ως προπονητής, ήθελε να τον πιέσει να παίξει αν ήταν έτοιμος. Ο Δρ Del Corral είπε ότι «ήταν για να παίξει μόνο 20-30 λεπτά» Ο τεχνικός δεν το κατάλαβε. «Και γιατί 20-30 κι όχι 25-35 και στην αρχή αντί για το τέλος;». Δεν ήταν βασικός, αλλά με το 2-0 κατά, η παρουσία του ήταν απαραίτητη. Στην πρώτη μπάλα που ακούμπησε, γκρεμίστηκε απ’τον Montero. Πέναλτι που θα’πρεπε να συνοδεύονταν απ’την δεύτερη κάρτα για τον αμυντικό. Ο Φίγκο εκτελεί κι ο Buffon αποκρούει. Έρχεται ένα τρίτο γκολ του Νέντβεντ κι ένα απ’τον Ζιντάν, πλέον χωρίς χρόνο.

Το 2004-05, ένα παρόμοιο σενάριο. 16. Luxemburgo, προπονητής της Μαδρίτης, Καπέλο, της Γιουβέντους. Οριακή λευκή νίκη στο Μπερναμπέου με ένα γκολ του Helguera. Στον επαναληπτικό, οι λευκοί σκέφτονται μόνο ν’αμυνθούν. Ένα γκολ του Τρεζεγκέ αναγκάζει την παράταση και σ’αυτή ο Zalayeta δίνει την πρόκριση στους Ιταλούς.

Μετά από τέσσερις αναμετρήσεις στους ομίλους (2008-09 και 2013-14), στην επόμενη, νέος ημιτελικός. Αυτή τη φορά το πρώτο παιχνίδι γίνεται στο Τορίνο. Ο Allegri πλέον στον bianconero πάγκο κι ο Αντσελότι στον λευκό. Η εκδίκηση του Morata. Ο πρώην σκοράρει στο πρώτο σκέλος (2-1) και στον επαναληπτικό (1-1). Ο Cristiano είναι ο σκόρερ της ομάδας του και στα δύο παιχνίδια. Η Juve περνάει στον τελικό που χάνει στο Βερολίνο ενάντια στη Μπαρτσελόνα.



@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.