News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Δεν είν€ τα ίδια

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Του Sergio Fernández

Ο όγδοος θα πάρει 1,5 εκατομμύριο ευρώ περισσότερο από ό, τι ο ενδέκατος

Ένα 25% των χρημάτων της τηλεόρασης κατανέμεται ανάλογα με τη θέση που πήραν στην κατάταξη του προηγούμενου έτους

Και μετράει για τις επόμενες πέντε

Έχει υπάρξει μια ιστορική πηγή προβλημάτων, διαφθοράς, καχυποψίας και νοθείας. Οι θέσεις του πίνακα στις οποίες οι σύλλογοι δεν παίζουν τίποτα, επέτρεπαν κάποια κλαμπ, -ή, σχεδόν καλύτερα, κάποιους παίκτες- να θεωρούν τελειωμένη τη σεζόν και να εκμεταλλεύονται τα τελευταία παιχνίδια για να ξεκουραστούν... στην καλύτερη περίπτωση.

Με την έναρξη ισχύος του Διατάγματος του ποδοσφαίρου, αυτή η τελική ευθεία της σεζόν έχει μια ιδιαίτερη έλξη για τον καθένα. Πλέον δεν υπάρχει καμία ομάδα που δεν παίζει τίποτα. Το Διάταγμα του ποδοσφαίρου διανέμει τα τηλεοπτικά δικαιώματα με βάση πολλά κριτήρια. Το 75% του συνόλου έχει κάποιες καθορισμένες τιμές, αλλά το υπόλοιπο 25% -περίπου 430 εκατομμύρια- διανέμεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάταξη στην περασμένη σεζόν. Και, στην Primera, επίσης και των τελευταίων πέντε σεζόν.

Οι διαφορές είναι περισσότερο από σημαντικές: ανάμεσα στο να’ναι τέταρτη ή πέμπτη, για παράδειγμα, υπάρχει η σημαντική διαφορά των 7 εκατομμυρίων λιγότερων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις αυτές είναι συνήθως πολύ λιγότερο προβληματικές απ’ότι απ’την όγδοη έως τη δέκατη έβδομη.

Αυτή η νέα μορφή επιτρέπει την προσφορά ενός κίνητρου στους συλλόγους που διαφορετικά επέτρεπαν κάποια χαλάρωση στις προπονήσεις και στο πώς αντιμετώπιζαν τα τελευταία παιχνίδια. Γεύματα ομάδας, αμφιλεγόμενες εβδομάδες με δύο προπονήσεις πριν απ’τις αναμετρήσεις στις οποίες ο αντίπαλος έπαιζε τη ζωή του και παρόμοιες καταστάσεις, πλέον δεν θα’ναι εξίσου φθηνές. Οι σύλλογοι διακυβεύουν αρκετά ευρώ για μια καλύτερη ή χειρότερη θέση στην κατάταξη.

Οι βοήθειες της πτώσης

Η περίπτωση των τριών τελευταίων αξίζει ειδική μνεία. Δεν μετράνε ως 18ος, 19ος και 20ος, αλλά για αποτελεσματικούς λόγους της διανομής αυτού του 25% των τηλεοπτικών χρημάτων θεωρούνται πρώτος, δεύτερος και τρίτος της Segunda. Η διαφορά είναι πολύ σημαντική, διότι στην ασημένια κατηγορία, δεν μετράνε οι τελευταίες πέντε σεζόν, αλλά μόνο η τελευταία.

Αυτές οι τρεις ομάδες, ωστόσο, έχουν βοήθειες κατά την πτώση. Είναι ένα ελάχιστο του κάτι περισσότερο από 9 εκατομμύρια ευρώ για καθένα απ’τους τρεις υποβιβασμένους. Διανέμονται σύμφωνα με τρία κριτήρια: τα χρόνια που ήταν στην Primera, τη συνολική αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, την αξία συγκεκριμένα των δικαιωμάτων αυτού του συλλόγου και τα συνολικά έσοδα που διαχειρίζεται η ομάδα εκείνη τη χρονιά.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.