News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Οι 10 αποφάσεις του Zidane που έκαναν πρωταθλήτρια τη Μαδρίτη

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Του Hugo Cerezo

Η 33η Liga φέρει τη σφραγίδα του Ζινεντίν


Viva Don Zizou! είναι το εξώφυλλο της L'Equipe με το οποίο η γαλλική εφημερίδα ανέφερε χθες την κερδισμένη Liga απ’την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία φέρει τη σφραγίδα του προπονητή της, Ζινεντίν Ζιντάν, του αδιαφιλονίκητου αρχιτέκτονα της 33ης, όπως ο Μουρίνιο ήταν της 32ης. Ωστόσο, εκεί όπου πριν υπήρχε ένταση στην αίθουσα Τύπου και σιδερένια γροθιά στ’αποδυτήρια, τώρα διατάζει το σαγηνευτικό χαμόγελο του Ζιντάν μπροστά απ’τα μικρόφωνα και η ειρηνική διαχείριση στ’αποδυτήρια.

Ο Ζινεντίν δήλωσε μετά τον τίτλο ότι ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της επαγγελματικής ζωής του. Δεν υπάρχει τίποτα για έναν προπονητή όπως το να κερδίζεις ένα πρωτάθλημα, διότι δεν υπάρχει μια διοργάνωση που ν΄απαιτεί τόσα από έναν τεχνικό. Ο ZZ έχει αναδειχθεί νικητής μετά απ’τη διαχείριση ενός μεγάλου ρόστερ, εφαρμόζοντας μια πρωτοφανή μέθοδο rotation σε μια ομάδα πρωταθλήτρια, κατανέμοντας τις προσπάθειες των αστέρων του, διατηρώντας δυνατά τα στοιχήματά του, κάνοντας χώρο για εκείνους που τον άξιζαν... με την προσθήκη του ότι ο εν λόγω θριαμβευτικός δρόμος στη Liga έχει συνοδευτεί από μια άλλη άψογη πορεία στο Champions League, το οποίο αυξάνει την αξία του λευκού τίτλου.

Τα άγρια rotations


Ο Ζιντάν κατανόησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να βαδίσει στους δύο δρόμους χωρίς εκτροχιασμό ήταν το ν’αναμίξει βασικούς και αναπληρωματικούς, υπό το αξίωμα «όλοι είναι σημαντικοί», το οποίο τον οδήγησε ακόμη και σε εναλλαγή μεταξύ Liga και Champions League μέχρι και 10 παικτών. Η ομάδα Β έφτασε να κάνει μια σειρά από αγώνες τόσου επιπέδου παιχνιδιού και αποτελεσμάτων που πολλοί από αυτούς αντιτάχθηκαν σταθερά στην ομάδα Α.

Απέμεναν τέσσερα παιχνίδια για τον τίτλο, χωρίς περιθώριο για λάθος, κι ο Ζιντάν άφησε 10 βασικούς εκτός στην Γρανάδα. Απέμεναν τρία, κι εναντίον της Σεβίλλης δεν έπαιξαν οι Μαρσέλο, Modric, Casemiro, Isco και Μπενζεμά. «Όλοι είναι σημαντικοί». Και τόσο. Μέχρι κι ο Mariano, ο οποίος έχει παίξει 114', σκόραρε ένα καθοριστικό γκολ εναντίον της Depor, πριν το 3-2 του Ramos. Το έκαναν όλοι, εκτός απ’τον Coentrao. Μην ζητάτε το αδύνατο...

Το ειδικό σχέδιο του Κριστιάνο


«Ήταν ένα θεαματικό τέλος σεζόν, το καλύτερο των τελευταίων ετών, μια πιο έξυπνη διαχείριση, με τη βοήθεια του προπονητή και των παικτών που έχουν παίξει λιγότερο. Έχω κάνει μια προετοιμασία για το τελικό κομμάτι επειδή ήξερα ότι θα’ταν σημαντικό». Το λέει ο Cristiano, ο οποίος μιλάει με την ίδια σαφήνεια με την οποία σκοράρει. Τα γκολ του ήταν καθοριστικά, έξι στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια που έχει παίξει στο πρωτάθλημα. Στο Champions League έχει οκτώ μεταξύ προημιτελικών και ημιτελικών.

Αυτό που ξεκίνησε ως ένας θυμός στη Λας Πάλμας, πίσω στον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Ζιντάν τον αντικατέστησε στο 72' με το 1-2 στο σκορ (2-2 τελικό) έχει καταλήξει σε μια εγκάρδια συνεννόηση. Ο Ζιντάν έχει καταφέρει να πείσει τον «παίζω τα πάντα» των άλλων σεζόν ότι ήταν καλύτερα να ξεκουραστεί σε ματς ανάμεσα σε μάχες. Ο Ρονάλντο έχει χάσει τέσσερα απ’τα τελευταία εννέα ματς στο πρωτάθλημα με τεχνική απόφαση. Και παραδόξως, είναι πολύ πιο κοντά σε μια νέα χρυσή μπάλα.

Γλίτωσε απ’τους τραυματισμούς


Πολλοί βασικοί της Ρεάλ Μαδρίτης έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Ο Keylor Navas έχασε τον πρώτο μήνα της σεζόν, ο Modric ήταν νοκ άουτ ένα μήνα (Οκτώβριος), ο Ράμος έξι εβδομάδες (Οκτώβριο-Νοέμβριο), ο Casemiro δυόμισι μήνες (απ’τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου), ο Carvajal δύο μήνες (τον Ιανουάριο και τώρα όλο τον Μαΐο), ο Kroos ένα μήνα (πριν απ’το Mundial Συλλόγων), ο Varane δύο μήνες (με υποτροπή μεταξύ Μάρτιο και Απρίλιο) κι ο Bale σχεδόν τέσσερις μήνες (από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο και τώρα έναν ακόμα). Μόνο Μπενζεμά, Κριστιάνο και Marcelo έχουν γλιτώσει.

Η σχέση του Ζιντάν με ορισμένα μέλη των ιατρικών υπηρεσιών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλή. Οι υποτροπές κάποιων παικτών λόγω τραυματισμών έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του σε μια ομάδα που εξακολουθεί να’χει την αντίθεσή της μέσα στ’αποδυτήρια. Ωστόσο, εκεί όπου πριν τα προβλήματα προβάλλονταν, τώρα τ’άπλυτα πλένονται μέσα στ’αποδυτήρια.

Σταθερή δέσμευση για τον Keylor


Σίγουρα άρχισε πρόωρα μετά την εγχείρηση στη φτέρνα στην οποία υποβλήθηκε στις 9 Ιουνίου. Σωματικά επιβαρυμένος, ο Keylor δεν έδειξε την ασφαλή εκδοχή του στο πρώτο μισό της σεζόν. Στον σύλλογο δεν έβλεπαν με καλό μάτι το καθεστώς του του βασικού, αλλά ο Ζιντάν θωράκισε την εμπιστοσύνη του στον tico, τον τερματοφύλακα με τον οποίο έγινε πρωταθλητής Ευρώπης και με τον οποίο περίμενε να κερδίσει το πρωτάθλημα. Κι ο Navas, καλά καλυμμένος απ’τον Kiko Casilla στα πέντε παιχνίδια που τον ξεκούρασε στο 2016, ανέκτησε την πιο αιλουροειδή πλευρά του στην αποφασιστική ευθεία της σεζόν. Ο Ζιντάν αντιστάθηκε... κι ο Keylor ανταποκρίθηκε.

Η σωματική προετοιμασία


Η πρώτη υπογραφή του Ζιντάν το περασμένο καλοκαίρι ήταν αυτή του προπονητή φυσικής κατάστασης, Antonio Pintus. Ήταν η μόνη ενσωμάτωση στο προσωπικό του. Κι έχει αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας. Η ομάδα έχει φτάσει «γαμάτα» στον Απρίλιο και στο Μάιο, όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο Zizou. Ο αποκλεισμός απ’το Κύπελλο στα προημιτελικά ενάντια στη Θέλτα χρησιμοποιήθηκε απ’το προσωπικό για ν’αυξήσει το φόρτο τις εβδομάδες χωρίς ματς μέχρι το Champions League. Η προετοιμασία του Pintus magnificus μαζί με τα rotations έχει υπάρξει ένα τέλειο κοκτέιλ.

James, σβησμένη φωτιά


Το μόνο μεμονωμένο πρόβλημα που βγήκε απ’το Valdebebas ήταν αυτό του James Rodríguez, όταν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων άφησε ορθάνοικτη την πόρτα για να φύγει απ’τη Ρεάλ Μαδρίτης τον Ιανουάριο. Εκείνες οι λέξεις («Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω, έχω προσφορές κι επτά μέρες για να σκεφτώ») άνοιξαν μια διαμάχη στο τέλος του έτους στο οποίο η Μαδρίτη θα γίνονταν παγκόσμια πρωταθλήτρια. Αλλά ο Ζιντάν χρησιμοποίησε και πάλι την διπλωματία κι ο Κολομβιανός αποδέχτηκε το ρόλο του του αναπληρωματικού, αν και είχε εμφανίσεις βασικού (8 στις τελευταίες 14 αγωνιστικές) και σκόραρε γκολ (7 σ’αυτό το κομμάτι). Είπε ήδη αντίο στο Μπερναμπέου. Θαναι παράξενο να συνεχίσει στα λευκά...

Η συνύπαρξη Μπενζεμά-Morata


Ο Ζιντάν δεν το’χε εύκολο με τη διαχείριση της συνύπαρξης μεταξύ Μπενζεμά και Morata, που επέστρεφε στο σπίτι έχοντας γίνει δευτεραθλητής του Champions League με τη Γιουβέντους (παραμένει ο μόνος λευκός δήμιος στις τέσσερις τελευταίες σεζόν) κι έχοντας εδραιωθεί ως το βασικό «9» της Ισπανίας. Ο Alvaro έχει παίξει 26 παιχνίδια (1.331 λεπτά) με 15 γκολ, έναντι 29 του Karim (1913') με 11 γκολ. Θα’ναι δύσκολο το επόμενο έτος να συνεχίσει ο Morata με τον δευτερεύοντα ρόλο του, αν και στο φετινό η Μαδρίτη έχει βγει κερδισμένη μ’αυτό το διπλό «9».

Ο Danilo ως σύμπτωμα


Ο Carvajal έπεσε στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του κι άνοιξε η αμφιβολία μεταξύ κοινής γνώμης και κριτικής. Danilo ή Nacho; Η μεγάλη απόδοση του canterano, πολυθεσίτης (άλλη μια απ’τις μεγάλες ειδήσεις ​​της σεζόν, ενώπιον των απουσιών των Ράμος, Πέπε και Varane, υπήρχε το 6), προσκαλούσε να σκεφτεί κανείς ότι η πλευρά θα’ταν γι'αυτόν, αλλά ο Γάλλος προπονητής δεν δίστασε. Ο Danilo ήταν βασικός στα τελευταία τρία παιχνίδια πρωταθλήματος που έχει χάσει ο Carva. «Αν ο αναπληρωματικός δεξιός μπακ είναι ο Danilo, είναι αυτός που πρέπει να παίξει». Μια δίκαιη απόφαση αντιμετωπίζοντας τ’αποδυτήρια. Πειράματα, οριακά. Κι ο Βραζιλιάνος, πως όχι, έχει ανταποκριθεί στον προπονητή του και στους συμπαίκτες του.

Ο ρόλος των Isco και Asensio


Isco και Asensio έφτασαν στο τελικό στάδιο ως αναπληρωματικοί. Ο Ζιντάν έχει καταλήξει να δώσει στον malagueño καθεστώς βασικού και στον balear την πρώτη αλλαγή σε μια σειρά σημαντικών αγώνων, πέρα ​​απ’το ότι ο ρόλος του στην ομάδα Β ήταν αδιαμφισβήτητος. Και οι δύο ήταν παράδειγμα της αξιοκρατίας του Ζιντάν, ο καφές για όλους, την οποία είναι αλήθεια ότι κάποιοι έχουν εκμεταλλευτεί περισσότερο από άλλους.

Η πείνα για νίκη


Αν έχει περάσει κάτι στο ρόστερ ο Ζιντάν είναι η πείνα για τη νίκη, τη νίκη και πάλι για τη νίκη. Είναι παράδοση ότι η ομάδα που έρχεται από κατάκτηση Champions League και Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, έχει μια ύφεση, τόσο σωματική όσο και ψυχική, στην αρχή του επόμενου ημερολογιακού έτους. Δεν έχει συμβεί στη Μαδρίτη, που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα με μια σταθερότητα που δεν έδειχνε απ’τον τελευταίο τίτλο με τον Μουρίνιο στο 2012. Το γεγονός ότι η Ρεάλ είναι ένα βήμα μακριά απ’την κατάκτηση του νταμπλ, κι απ’την κατάκτηση για πρώτη φορά στην ιστορία δύο συνεχόμενων Champions League, δεν μπορεί να μιλήσει καλύτερα για τον Zinedine, τον οποίο στη Γαλλία χαιρετίζουν ως Viva Don Zizou.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.