News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Zidane κι ο θρίαμβος της διαχείρισης που εξημέρωσε τ’αστέρια της Ρεάλ Μαδρίτης

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Του Alonso Castilla

Χειρίστηκε με σοφία κάθε είδους κατάσταση

Ο Γάλλος προπονητής ήξερε να χειριστεί τα εγώ για να κερδίσει το πρωτάθλημα, διανέμοντας λεπτά και πετυχαίνοντας να μην σπάσει η ομάδα σε καμία στιγμή


Λίγα περισσότερα μπορούν να ζητηθούν για τον άνθρωπο που έχει καθοδηγήσει την ορχήστρα. Όταν το 2015 έδινε τις τελευταίες του μαστιγιές, ο Florentino Pérez κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καλύτερο ήταν ν’απολύσει τον Ράφα Μπενίτεθ. Κάλεσε τον Ζινεντίν Ζιντάν, τότε προπονητή της θυγατρικής, αλλά ο Γάλλος αρνήθηκε την προσφορά. Κατάλαβε ότι δεν ήταν η στιγμή για ν’αναλάβει μια τέτοια σημαντική ευθύνη. Στις αρχές Ιανουαρίου του περασμένου έτους, η πίεση του προέδρου ήταν υψηλότερη και πλέον δεν μπορούσε ν’αρνηθεί την προσφορά. Ενάμισι χρόνο αργότερα, ο τεχνικός εμφανίζεται ως ο ξεκάθαρος υπεύθυνος για ό, τι καλό έχει συμβεί στην Ρεάλ Μαδρίτης από τότε. Η Liga που σφραγίστηκε στη Μάλαγα έχει την αδιαμφισβήτητη σφραγίδα αυτού που ήταν αστέρι στο γήπεδο.

Μια μόνο νίκη στο πρωτάθλημα σε οκτώ χρόνια ανάγκαζε τον Ζιντάν να κάνει ό, τι ήταν δυνατόν, έτσι ώστε αυτή τη φορά να μην ξεφύγει απ’τον σύλλογο. Απ’την πρώτη στιγμή, τόσο ο τεχνικός όσο και οι παίκτες έθεσαν ως ξεκάθαρο στόχο να κερδίσουν το τρόπαιο της κανονικότητας, το «ψωμί και το βούτυρο» που είπε κάποτε ο Toshack για ν’αναφερθεί σ’αυτή την διοργάνωση. Η διαχείριση των πόρων, πολυάριθμων και πρώτης κατηγορίας συζητήθηκε σε διάφορα στάδια της σεζόν, αλλά τώρα που έχουν παιχτεί πλέον οι 38 αγωνιστικές, ο θρίαμβος της λευκής ομάδας δικαιώνει τον Γάλλο στρατηγό. Με κάποιο στραβοπάτημα κατά μήκος της μεγάλης διαδρομής, ο Zizou φτάνει στην κορυφή με την εικόνα του κάθε μέρα και πιο αξιόλογη.

Τ’αστέρια, ξεκινώντας με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, καταβρόχθισαν τον Ράφα Μπενίτεθ. Με την ανεκτίμητη βοήθεια του Florentino Pérez, ο οποίος απαίτησε πρώτα σκληρό χέρι απ’τον νυν τεχνικό της Newcastle και μετά άκουσε, και υποστήριξε, τις καταγγελίες των παικτών. Ένα τέτοιο σύνθετο σενάριο ο Ζιντάν το γνώριζε όταν πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στ’αποδυτήρια της ομάδας. Πολλοί παίκτες είχαν καιρό που μετέφεραν στον πρόεδρο διάφορα παράπονα για τις μεθόδους εργασίας του προπονητή ο οποίος τη φετινή σεζόν έχει θριαμβεύσει και πάλι στην Αγγλία, ανεβάζοντας την ομάδα του στην Premier League. Πολύ σύντομα, ο Γάλλος άλλαξε τη δυναμική στην καθημερινή εργασία, με τους ποδοσφαιριστές να νιώθουν πολύ απελευθερωμένοι με το νέο αφεντικό.


Cristiano, Isco, Morata...

Αναμφίβολα, ο παίκτης που έχει δημιουργήσει την περισσότερη διαμάχη απ’την έναρξη του ανταγωνισμού είναι ο James Rodríguez. Είναι σαφές, γιατί ο ίδιος πραγματοποίησε το αντίο του, ότι τη σεζόν που έρχεται θα παίξει αλλού. Ο Ζιντάν έπρεπε να δει κάποια κακή χειρονομία του Κολομβιανού, λεπτομέρειες που πέρασαν πάντα στα ψιλά όταν έπρεπε να τις αξιολογήσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι σαφές ότι είναι ένας μέσος που δεν τον πείθει πλήρως, αλλά του έδωσε έμφαση σε ορισμένα παιχνίδια, καταφέρνοντας να μην αποσυνδεθεί, το οποίο συνέβη κατά το προηγούμενο έτος, όταν ο ταλαντούχος cafetero άρχισε να σκάβει τον τάφο του, ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, οριστικά.

Εν τω μεταξύ, άλλοι παίκτες οι οποίοι σε πολλές στιγμές δεν έχουν αισθανθεί πλήρως εκτιμώμενοι απ’τον Ζιντάν, είναι οι Isco και Morata. Αλλά οι αριθμοί και οι επιδόσεις και των δύο ήταν ικανοποιητικοί, ειδικά στην περίπτωση του malagueño, σε μια εξαιρετική κατάσταση. Το συμβόλαιό του λήγει σ’ένα χρόνο και οι αμφιβολίες τριγυρνούσαν στο κεφάλι του, έχοντας στο τραπέζι ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ωστόσο, τώρα όλα δείχνουν ότι σύντομα θα επεκτείνει τη δέσμευσή του με τον σύλλογο του Chamartin. Εν τω μεταξύ, ο Μαδριλένος επιθετικός, ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες ν’αλλάξει τον αέρα, έχει φτάσει στα 20 γκολ τη φετινή σεζόν, ανταποκρινόμενος απόλυτα όταν ο προπονητής του έχει ποντάρει σ'αυτόν.


Keylor Navas

Την περασμένη σεζόν δεν θα μπορούσε να καταλήξει καλύτερα, με το ενδέκατο καλά στερεωμένο στο αρχείο του πρωτάρη Ζιντάν. Έφτανε το πιο δύσκολο, να καταφέρει για ένα ποδοσφαιρικό έτος να μην αποσυνδεθούν οι ποδοσφαιριστές του σε κάποιο σημείο, καθώς θα μπορούσαν να προκύψουν διάφορες τριβές και να λερώσουν τα πάντα. Η πραγματικότητα είναι ότι η εξημέρωση εκείνων που κατοικούν στ’αποδυτήρια μιας τόσο μεγάλης ομάδας δεν είναι μια εύκολη επιχείρηση, ούτε και για τον επιτυχημένο Γάλλο προπονητή. Είναι διάφοροι οι παίκτες που σε καθοριστικές στιγμές, μεγαλύτερες ή μικρότερες, έχουν στραβομουτσουνιάσει μην έχοντας τα λεπτά που σκέφτονταν ότι έπρεπε να’χουν. Οι εξωτερικές συζητήσεις έχουν ανοίξει για διάφορες πτυχές, αλλά ο Ζιντάν εφάρμοσε πάντα την ίδια τακτική: καλά λόγια κι ένα ευρύ χαμόγελο. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο.

Μία απ’αυτές τις συζητήσεις έχει παραταθεί μέχρι και πριν από λίγες βδομάδες. Έχοντας περάσει απ’το χειρουργείο το περασμένο έτος, η απόδοση του Keylor Navas δεν ήταν αυτή του πριν, για μεγάλο χρονικό διάστημα εξετάστηκε με μεγεθυντικό φακό, όταν διάφορα λάθη τον τοποθέτησαν στο επίκεντρο της κριτικής. Τύπος πολύ αγαπητός κι εκτιμώμενος στ’αποδυτήρια, οι πρόσφατες εμφανίσεις του τον έχουν επιστρέψει στην θέση που κατείχε προηγουμένως, μετατρέποντας τις οξείες κριτικές σε μόνιμους επαίνους. Ο Ζιντάν δεν είχε ποτέ αμφιβολίες, με λόγια και πράξεις έδειξε ότι βασικός τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο Κοσταρικανός. Έδωσε το μικρό του χώρο στον Kiko Casilla στο Copa del Rey και σε ορισμένα παιχνίδια πρωταθλήματος· κανένα παράπονο προς τον canterano, αλλά ο προπονητής έκλεισε πάντα οποιαδήποτε διαμάχη που σχετίζονταν με το τέρμα. Όπως και τις υπόλοιπες…

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas



Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.