News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Vinicius στη Ρεάλ Μαδρίτης, η εκατομμυριάδα για ένα 16χρονο μωρό που ζαλίζει την αγορά

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Του Jesús Garrido

Νέα μόδα να πληρώνεις πολλά για μωρά

Μ’αυτόν τον τρόπο, το merengue club προστίθεται στην τελευταία μόδα στην οποία οι παίκτες που φαίνονται υποσχόμενοι επαναξιολογούνται τεράστια σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως οι Martial και Mbappé


Η Ρεάλ Μαδρίτης 2017-18 δεν έχει ακόμα καμία επιβεβαιωμένη υπογραφή, αλλά ο σύλλογος έχει ήδη ανακοινώσει μια σύμβαση. Ο Vinicius Junior είναι madridista, αν και δεν θα παίξει στη Μαδρίτη μέχρι, το νωρίτερο, την σεζόν 2018 - 19. Το συμβόλαιό του με το λευκό clubπροβλέπει: θα μπορεί να πατήσει το Bernabeu όταν κλείσει τα 18, το οποίο θα γίνει τον Ιούλιο του 2018, αλλά θα’ναι δανεικός μέχρι την επόμενη σεζόν, αν και μπορεί να επισπευστεί η άφιξή του, εάν το συμφωνήσουν οι δύο σύλλογοι, δηλαδή, αν η εξέλιξη του παίκτη είναι τόσο καλή που ν’αξίζει τον κόπο να ενσωματωθεί στη merengue πειθαρχία νωρίτερα, με το που ενηλικιωθεί, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορεί να φύγει ένας παίκτης απ’τη Βραζιλία για να υπογράψει για ένα ξένο σύλλογο.

Μέχρι εδώ, πάνω κάτω όλα φυσιολογικά. Η Μαδρίτη εξασφαλίζει τα ομοσπονδιακά δικαιώματα ενός απ’τους νέους παίκτες στον κόσμο, όπως έκανε ήδη το χειμώνα του 2015 με τον Martin Odegaard. Εδώ κι αρκετό καιρό, ο σύλλογος της Concha Espina έχει θέσει το βλέμμα του σε νέα ταλέντα, σ’αυτούς τους παίκτες που ακόμα εξελίσσονται, αλλά δείχνουν τρόπους για μελλοντικούς διεθνείς αστέρες. Το φυσιολογικό είναι, σε τέτοιες περιπτώσεις, η τιμή της μεταγραφής να’ναι πολύ χαμηλή και, ως εκ τούτου, οι πιθανότητες να υπάρξει στο μέλλον μια επιχείρηση είναι εξαιρετικά υψηλή. Ο Odegaard κόστισε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ· ο Asensio αποτέλεσε μια δαπάνη μόλις πάνω από 3,5 εκατομμύρια. Για τον Vinicius, ωστόσο, η Μαδρίτη κατέβαλε 45 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά ποιος είναι ο Vinícius; Είναι ένα ερώτημα που θα κάνει η συντριπτική πλειοψηφία του madridismo. Αυτό το αγόρι των μόλις 16 ετών ανήκει στην Φλαμένγκο και παίζει, συνήθως, με την ομάδα νέων του συλλόγου, αν και έκανε ήδη το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα στις 13 Μαΐου παίζοντας τα τελευταία οκτώ λεπτά της αναμέτρησης της Serie A εναντίον της Ατλέτικο Μινέιρο. Εκεί όπου έχει ξεχωρίσει πραγματικά ήταν στο νοτιοαμερικανικό Κ-17 που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο. Η Βραζιλία κέρδισε με τον Vinicius ως ηγέτη.

Όπως λέει ο Sergio Santome, δημοσιογράφος του «Onda Cero» και «Marcador Internacional», «η ικανότητά του στο σκοράρισμα έχει πολύ σχέση με την τεχνική και τη σωματική ανωτερότητα που έχει έναντι των αντιπάλων». «Είναι ανάμεσα στους δύο ή τρεις καλύτερους παίκτες στον κόσμο στην ηλικία του», προσθέτει. «Παίζει ως αριστερός εξτρέμ σ’ένα 4-3-3 (εκεί αρχίζουν ορισμένες απ’τις συγκρίσεις με τον Neymar), είναι επιδέξιος, πολύ ικανός και με πολύ γκολ», λέει ο Santome, αν κι ο δημοσιογράφος Guto Mónaco διαβεβαιώνει ότι μοιάζει περισσότερο στον Cristiano λόγω του ότι «είναι δυνατός με το κεφάλι και μπορεί να παίξει τόσο στην πλευρά όσο κι ως φορ». Το κύριο μειονέκτημα που του βάζει ο Santome είναι ότι μερικές φορές «θα μπορούσε να παίξει κάπως πιο απλά, πιο εύκολα, χωρίς τόσα διακοσμητικά». Δηλαδή, είναι Βραζιλιάνος, πολύ καλός και νέος, το φυσιολογικό.

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι προφανές: αξίζει τα 45 εκατομμύρια που κατέβαλε η Μαδρίτη; Ποιος ξέρει. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί αν θα’ναι αυτός ο παίκτης ένας απ’τους καλύτερους στον κόσμο, παρά το ότι είναι ένας απ’τους μεγαλύτερους της γενιάς του. Προφανώς δείχνει τρόπους, αλλά είναι εξαιρετικά υψηλό ρίσκο να γίνεται μια επένδυση τόσο σημαντική για έναν παίκτη με σχεδόν καθόλου εμπειρία στην ποδοσφαιρική ελίτ της Βραζιλίας. Η Μαδρίτη υπέγραψε τους Odegaard και Asensio για πολύ προσιτές τιμές και, ως εκ τούτου, το ρίσκο είναι πολύ χαμηλότερο. Φυσικά για τη Μαδρίτη 45 εκατομμύρια δεν είναι κάτι εξωφρενικό και, όπως είναι η αγορά της νεολαίας, δεν φαίνεται επίσης μια εξωφρενική τιμή.

Να λάβουμε υπόψη ένα προηγούμενο. Ο Anthony Martial πουλήθηκε απ’τη Μονακό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από δύο καλοκαίρια για ένα ποσό που θα μπορούσε να φτάσει στα 80 εκατομμύρια ευρώ αν εκπληρωθούν μια σειρά από στόχοι. Ο Martial είχε παίξει μόνο 70 παιχνίδια με τους monegascos, όπου είχε σκοράρει 15 γκολ και ήταν ήδη μια απ’τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία.

Μια παρόμοια περίπτωση είναι αυτή του Kylian Mbappé, σχετιζόμενου για την ακρίβεια επίσης με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Mbappé άρχισε να γίνεται σημαντικός στη Μονακό σε ηλικία μόλις 17 ετών (τώρα είναι 18) στις αρχές αυτής της σεζόν κι έχει καταλήξει να εκραγεί με 26 γκολ και 14 ασίστ σ’όλες τις διοργανώσεις, κάποιοι άριστοι αριθμοί για κάποιον της ηλικίας του, που έχει οδηγήσει τη Μονακό στα ημιτελικά του Champions League και στο να γίνει πρωταθλήτρια Γαλλίας. Στην Ευρώπη, συγκεκριμένα, έχει ξεπεράσει τα όρια. Έξι γκολ, όλα στις νοκ άουτ φάσεις, λένε πολλά για την προσωπικότητα ενός πρόσφατα ενηλικιωμένου. Αυτά τα νούμερα τον μετατρέπουν στο στολίδι της αγοράς και γίνεται λόγος για το ότι η κίνησή του θα μπορούσε να’ναι ακόμα και πιο ακριβή απ’του Πολ Πογκμπά στη United, που υπενθυμίζουμε ότι ήταν 120 εκατομμύρια ευρώ.


Αν ο Vinicius αξίζει αυτό που καταβλήθηκε θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Προς το παρόν, η Μαδρίτη έχει εξασφαλίσει έναν ποδοσφαιριστή που δείχνει προς παγκόσμιος αστέρας... και τον έχει πάρει απ’τη Barça.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.