News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Simeone ενισχύει τον τοίχο της Atlético, αλλά του ανοίγει μια ρωγμή στα δεξιά

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Των Dario Ojeda και Manuel Varela

Προβλήματα στο δεξί μπακ

Ο τραυματισμός του Giménez επιδεινώνει τα προβλήματα του Simeone σε μια άμυνα που έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της σεζόν φτάνοντας ν’ανακτήσει το επίπεδο του περασμένου έτους


Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, στην Ατλέτικο Μαδρίτης έχει τραυματιστεί ο βασικός δεξιός μπακ, ο αναπληρωματικός κι ο αναπληρωματικός του αναπληρωματικού. Στην πιο σημαντική στιγμή της σεζόν, έχει ανοίξει στον Cholo Simeone μια ρωγμή στον τοίχο. Η rojiblanco ομάδα θ’αντιμετωπίσει τον αυριανό ημιτελικό αγώνα του Champions League απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης πληγωμένη από απουσίες στην άμυνα, η πιο επηρεασμένη γραμμή απ’τους τραυματισμούς αυτή τη σεζόν.

Δεν υπάρχει μια πιο ασταθή θέση στην Ατλέτικο απ’τη δεξιά πλευρά, όπου έχουν παίξει ήδη τέσσερις παίκτες (πέντε αν υπολογιστεί το λίγο του Σάβιτς στην Leicester) απ’την έναρξη της σεζόν. Ξεκίνησε παίζοντας με τον Juanfran, ο οποίος τον Δεκέμβριο έχασε τη θέση του στην εντεκάδα απ’τον για Vrsaljko. Τον Μάρτιο, ο τραυματισμός του Κροάτη στο γόνατο τον επανέφερε στη θέση, αλλά λίγο μετά ήταν αυτός ο οποίος τραυματίστηκε. Στα τελευταία τρία παιχνίδια έχει επιλεγεί ο Giménez, το αγόρι-για-όλα του Simeone. Αλλά στο ματς με την Λας Πάλμας ο Ουρουγουανός έπεσε επίσης από έναν τραυματισμό στον προσαγωγό που θα τον κάνει να χάσει την αναμέτρηση εναντίον της Μαδρίτης.

Οι επιλογές για τη δεξιά πλευρά

Τα τελευταία 25 λεπτά της αναμέτρησης του Σαββάτου κατέληξε να τα παίξει απ’την πλευρά ο Thomas (και δεν τα πήγε άσχημα, όπως αποδεικνύει το γκολ που σκόραρε). Αλλά ένα πράγμα είναι το να παίζει στο Estadio de Gran Canaria απέναντι σε μια ομάδα που έχει κατεβάσει τα χέρια κι εντελώς διαφορετικό να το κάνει στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου στα ημιτελικά του Champions League. Μένει να δούμε αν τολμήσει ο Simeone με τον Γκανέζο ή αν ποντάρει σε μια άλλη λύση για μια τόσο σημαντική θέση, όπως θα’ταν το να βάλει εκεί τον Σάβιτς και να ενώσει τον Godín με τον Lucas Hernández στο κέντρο της άμυνας. Αν και ίσως η επιλογή με τις περισσότερες πιθανότητες να’ναι η επανεμφάνιση του Vrsaljko, ο οποίος έχει ήδη μερικές μέρες προπόνησης.


Τα προηγούμενα προσκαλούν να σκεφτούμε ότι θα’ναι μια αναμέτρηση με λίγα γκολ· ο τελικός του Μιλάνου κατέληξε με μια ισοπαλία 1-1· στα προημιτελικά πριν από δύο χρόνια υπήρξε μόνο ένα γκολ, αυτό του Chicharito στον επαναληπτικό· ο τελικός της Λισαβόνας έληξε 4-1, αλλά έφτασε στο 110ο λεπτό στο 1-1. Εκτός απ’τα τελευταία δέκα λεπτά εκείνου του αγώνα, η Ατλέτικο έχει καταφέρει να συγκρατήσει την επίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης κάθε φορά που έχουν συναντηθεί στο Champions League.

Μια άμυνα απ’τα λίγα στα πολλά αυτή τη σεζόν

Τον Ιανουάριο ρώτησαν τον Simeone για την πτώση της άμυνας της Ατλέτικο, κι ο Αργεντινός προπονητής απάντησε ότι δεν πίστευε ότι η ομάδα του είχε πάει χειρότερα από ό, τι σε προηγούμενες σεζόν. «Έχουμε υποφέρει πάντα. Δεν θυμάμαι ένα χρόνο απ’αυτούς που έχουμε περάσει εδώ που να’χουμε κερδίσει τους αγώνες με άνεση. Τη χρονιά που κερδίσαμε το πρωτάθλημα, κερδίσαμε πολλά παιχνίδια με 1-0 (...) Έχουμε υποφέρει με τον Courtois, με τον Oblak, με τον Moya να κάνει καλές αποκρούσεις, με μια άμυνα που έχει δουλέψει, αλλά που έχει υποφέρει ευκαιρίες για γκολ. Δεν φαντάζομαι ένα παιχνίδι στο οποίο να μην έχει ο αντίπαλος καταστάσεις για γκολ. Πάντα θα’χει. Είναι 90 λεπτά που τους επιτρέπουν να δημιουργούν καταστάσεις για γκολ», εξήγησε.


Τα δεδομένα, όμως, του έφερναν το αντίθετο. Μέχρι τον Ιανουάριο, η άμυνα της Ατλέτικο έδειξε ασθενέστερη από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Στα πρώτα 18 παιχνίδια του πρωταθλήματος (χρονική στιγμή στην οποία η El Confidencial ανέλυσε τους rojiblancos αριθμούς), η Ατλέτικο δέχτηκε ένα γκολ κάθε 12,7 σουτ, ένα στατιστικό πολύ χειρότερο από ό, τι της σεζόν 2015-2016, όταν οι ομάδες χρειάζονταν 20,5 σουτ για της βάλουν γκολ.

Στο επίπεδο της Γιουβέντους

Ναι ο Simeone είχε δίκιο όταν έλεγε ότι δεν θυμόταν κανένα έτος μ’αυτόν ως προπονητή στο οποίο να’χε κερδίσει η Ατλέτικο τους αγώνες με άνεση. Αυτό δεν έχει συμβεί ούτε θα συμβεί ενώ παραμένει ο ίδιος στον rojiblanco πάγκο. Αλλά ακριβώς γι’αυτό χρειάζεται η Ατλέτικο όχι μόνο να’χει πολύ καλούς αριθμούς στην άμυνα, αλλά εξαιρετικούς. Αυτό είναι που της έχει επιτρέψει να παίξει δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ ή να κερδίσει ένα πρωτάθλημα με 90 πόντους από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Για μια ομάδα όπως η Ατλέτικο, στην οποία δεν περισσεύουν τα γκολ, οποιαδήποτε ευκαιρία να κερδίσει έναν τίτλο περνά πρώτα απ’την άμυνα.

Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η βελτίωση στο εν λόγω τομέα κατά τους τελευταίους μήνες. Οι αριθμοί της Ατλέτικο απ’τον αποκλεισμό στο Copa del Rey στις αρχές Φεβρουαρίου είναι σχεδόν στο επίπεδο της περασμένης σεζόν. Στα 18 παιχνίδια που έχει παίξει από τότε, έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της σε εννέα κι έχει δεχτεί μόνο 12 γκολ. Σ’αυτό το κομμάτι, οι ομάδες έχουν χρειαστεί έναν μέσο όρο 18,9 σουτ για της βάλουν γκολ. Στα προηγούμενα 35 παιχνίδια δέχονταν ένα γκολ κάθε 13 σουτ.


Απ’τις τέσσερις ομάδες που έχουν μείνει ζωντανές στο Champions League, Ατλέτικο και Γιουβέντους έχουν με διαφορά τις δύο καλύτερες άμυνες. Αφήνοντας κατά μέρος τα παιχνίδια Κυπέλλου και λαμβάνοντας υπόψη μόνο του πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λινγκ (εκτός απ’την προκριματική φάση που έπαιξε η Μονακό), οι rojiblancos και οι bianconeri αναγκάζουν τους αντιπάλους τους να σουτάρουν πάνω από 16 φορές για να τους βάλουν ένα γκολ. Η Μονακό, απ’τη μεριά της, δέχεται ένα γκολ κάθε 9,3 σουτ εναντίον της. Η χειρότερη είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία οι αντίπαλοί της σκοράρουν κατά μέσο όρο κάθε 8,5 σουτ. Τα καλά νέα για τους madridistas είναι ότι η Ατλέτικο επιτρέπει πολλά σουτ κι αυτό μπορεί να’χει το τίμημά του απέναντι σε μια ομάδα με την ικανότητα σκοραρίσματος της Μαδρίτης.


Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.