News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Ronaldo παραδέχεται ότι δεν απέδωσε τα πάντα στην Ισπανία αν και «δεν υπήρχε πρόθεση εξαπάτησης»

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Του Rafael Méndez

Για τα δικαιώματα της εικόνας του

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, το αρχείο θα πρέπει να φτάσει στο Γραφείο του Οικονομικού Εγκλήματος σύντομα, καθώς το πιθανό φορολογικό έγκλημα που αφορά το οικονομικό έτος 2011 παραγράφεται στις 30 Ιουνίου


Η Φορολογική Υπηρεσία ολοκληρώνει την καταγγελία κατά του Cristiano Ronaldo για φορολογική απάτη. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, το αρχείο θα πρέπει να φτάσει στο Γραφείο του Οικονομικού Εγκλήματος της Μαδρίτης σύντομα, καθώς το πιθανό φορολογικό έγκλημα που αφορά το οικονομικό έτος 2011 παραγράφεται στις 30 Ιουνίου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο χρησιμοποίησε για τα δικαιώματα της εικόνας του τις ίδιες ιρλανδικές εταιρείες με τους Falcao, Coentrao, Ντι Μαρία και Carvalho, όλοι τους στην τροχιά του σούπερ μάνατζερ Jorge Mendes και ήδη καταγγελμένοι σε διάφορα δικαστήρια της Μαδρίτης για φορολογική απάτη. Σύμφωνα με την έρευνα του Footballeaks που δημοσιεύεται στην Ισπανία απ’την El Mundo, ο Ρονάλντο εξέτρεψε 150 εκατομμύρια απ’τα δικαιώματα της εικόνας του μέσω φορολογικών παραδείσων. Αν και τότε ο Cristiano υποστήριξε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Υπουργείο Οικονομικών, προχθές το βράδυ ένας εκπρόσωπος του οργανισμού που τον εκπροσωπεί, δήλωσε μέσω mail σ’αυτήν την εφημερίδα ότι «η Ισπανική Φορολογική Υπηρεσία έχει διαφορετικά κριτήρια» για τα δικαιώματα της εικόνας που «σύμφωνα με το νόμο Beckham, στον οποίο υπόκειτο τότε, ήταν υποχρεωμένος μόνο να πληρώσει για τα έσοδα που δημιουργούνταν στην Ισπανία κι όχι για το σύνολο των εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο» αλλά ότι «δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση εξαπάτησης». Πρόσθεσε ότι αγνοούν αν έχει καταγγελθεί στον εισαγγελέα. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Η Δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος της Μαδρίτης είναι έτοιμη να λάβει ένα νέο αρχείο για έναν παίκτη, σύμφωνα μ’αυτές τις πηγές. Μετά την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των Xabi Alonso, Falcao, Coentrao, Ντι Μαρία και Ρικάρντο Καρβάλιο, τώρα θα’φτανε το μεγαλύτερο αστέρι: ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτές οι υποθέσεις εμφανίζονται μετά από μια παρόμοια επίθεση που έγινε στη Barcelona, οπού είχαν ήδη κατηγορηθεί οι Μέσι, Mascherano, Alexis Sánchez, Ετό και Adriano Correia.

Ο παίκτης προσκόμισε όλες τις συμβάσεις του χορηγίας ανά τον κόσμο «προκειμένου να ψάξει μια κατανόηση» με την Εφορία

Η απάτη που ανιχνεύεται απ’τον Οργανισμό Φορολογίας μεταξύ των παικτών αποτελείται απ’την εκχώρηση των δικαιωμάτων της εικόνας σε μια εταιρεία που βρίσκεται σ’έναν φορολογικό παράδεισο ή, τουλάχιστον, έξω απ’την ισπανική δικαιοδοσία. Αυτή η εταιρεία πληρώνει έτσι τα έσοδα διαφήμισης του ποδοσφαιριστή, όπου φορολογούνται λιγότερο από ό, τι στην Ισπανία. Ο Leo Messi κι ο πατέρας του, καταδικάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο σε 21 μήνες φυλάκιση ο καθένας για φοροδιαφυγή μην έχοντας φορολογηθεί στην Ισπανία για τα έσοδα που έλαβαν απ’τα δικαιώματα της εικόνας του μεταξύ του 2007 και του 2009. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Βαρκελώνης έκρινε ότι τα δικαιώματα της εικόνας του Μέσι εκχωρήθηκαν σε μια σύνθετη εταιρική δομή, με υποκαταστήματα σε Μπελίζ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη και Ελβετία. Η υπόθεση αναμένει να επιβεβαιώσει ή να αναιρέσει την απόφαση το Ανώτατο, το οποίο θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό προηγούμενο για τις υπόλοιπες.

Άλλοι παίκτες επέλεξαν έναν πιο ειρηνικό τρόπο: επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα και τον Εισαγγελέα του Κράτους που δεν συνεπάγεται φυλάκιση. Ο Javier Mascherano αποδέχθηκε μια ποινή ενός έτους φυλάκισης για εξαπάτηση 1,5 εκατομμυρίου έχοντας προσποιηθεί ότι εκχώρησε τα δικαιώματα της εικόνας του σε μια εταιρεία που βρίσκεται στη Madeira. Alexis και Ετό επιδιώκουν συμφωνίες και Carvalho και Ντι Μαρία έχουν δηλώσει τα χρήματα και επιδιώκουν μια συμφωνία. Ο Xabi Alonso, πρώην συμπαίκτης του Mascherano στη Λίβερπουλ και πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, καταγγέλθηκε για το ίδιο. Παρά το γεγονός ότι η περίπτωσή του είχε μπει αρχικά στο αρχείο, ο Γενικός Εισαγγελέας κι ο Εισαγγελέας του Κράτους έχουν ζητήσει ν’ανοίξει εκ νέου.

Το περιβάλλον της Μπαρτσελόνα έχει καταγγείλει διπλά μέτρα και σταθμά υπέρ των παικτών της Μαδρίτης. Ειδικά επειδή αρχικά η Εισαγγελία της Μαδρίτης δεν είδε κανένα έγκλημα στην εταιρική δομή του Xabi Alonso κι επειδή στη συνέχεια δεν έφτανε η καταγγελία κατά του Κριστιάνο Ρονάλντο. Την 1η Δεκεμβρίου, η El Confidencial ενημέρωσε ότι ο επιθετικός της Μαδρίτης χρέωσε στην ιρλανδική εταιρία Multisports & Image Management (MIM) χορηγούς, όπως η Nike, η Toyota, η KFC ή η Konami. Δύο μέρες αργότερα, ξέσπασε το Footballeaks κι έκλεισε ο κύκλος: δεν ήταν μόνο η Ιρλανδία αλλά τα δικαιώματα είχαν αρχικά ανατεθεί σε μια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ένας φορολογικός παράδεισος. Η El Mundo δημοσίευσε τότε ότι ο «Κριστιάνο εξέτρεψε σ’έναν φορολογικό παράδεισο τουλάχιστον 150 εκατομμύρια για να κρύψει έσοδα από δικαιώματα εικόνας». Σύμφωνα με την είδηση, «ο Ρονάλντο δημιούργησε έτσι περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ σε διαφήμιση και, χάρη στην αδιαφάνεια της δομής της, αρχικά κατέβαλλε απευθείας στο ισπανικό ταμείο μόνο 5,6 εκ., λιγότερο απ’το 4% του συνόλου». Χρησιμοποιούσε μια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, την Tollin Associates, που αργότερα μεταβίβασε τα δικαιώματά της στη Multisports & Image Management (MIM) και Polaris Sports στην Ιρλανδία.

Το σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποίησαν οι Falcao, Coentrao, Di Maria και Carvalho, όλοι τους στην τροχιά του σούπερ μάνατζερ Jorge Mendes. Η καταγγελία του εισαγγελέα κατά του Falcao αναφέρει μια εταιρική δομή μ’ένα παρόμοιο σύστημα: «Στις 24 Αυγούστου του 2011, ο εναγομένος σύνηψε μια σύμβαση με την οποία προσομοίωνε την εκχώρηση των δικαιωμάτων της εικόνας του στην εταιρεία Fardey Overseas SA, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, έδαφος που θεωρείται φορολογικός παράδεισος, που ανήκει κατά 100% στην εταιρεία Mandrin Nominees SA, με εγκατάσταση στον Παναμά. Στις 25 Αυγούστου του 2011 υπεγράφη σύμβαση εκχώρησης των δικαιωμάτων της εικόνας του κατηγορουμένου μεταξύ των εταιρειών Fardey Overseas SA, ως εκχωρήτρια, και των ιρλανδικών εταιρειών Multisports & Image Management Limited και Polaris, οι οποίες από εκείνη τη στιγμή θ’άρχιζαν να εκμεταλλεύονται τα δικαιώματα της εικόνας εκείνου». Σύμφωνα με την Εισαγγελία αυτή «η εταιρική δομή» είχε ως στόχο «να παραμένουν αδιαφανή στο ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα απ’τα δικαιώματα της εικόνας του».

Το Υπουργείο Οικονομικών άνοιξε επιθεώρηση στον Κριστιάνο στο 2015 και, μετά τη δημοσίευση του Footballeaks ανακοίνωσε μια έρευνα. Ο παίκτης δημοσίευσε τότε τη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων στο εξωτερικό, το λεγόμενο μοντέλο 720, σύμφωνα με το οποίο είχε δηλώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 203 εκ. στο εξωτερικό. «Αυτό το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει γνώση όλων των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο παίκτης δεν θα κάνει περαιτέρω δηλώσεις σχετικά με το θέμα. Όπως αναφέρθηκε στις επόμενες μέρες, ο παίκτης έχει εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις απ’την αρχή της επαγγελματικής του καριέρας, σε οποιαδήποτε απ’τις χώρες όπου έχει κατοικήσει, και δεν είναι ούτε κι έχει υπάρξει ποτέ εμπλεκόμενος σε κανένα πρόβλημα με τις φορολογικές αρχές οποιασδήποτε χώρας», πρόσθεσε στη συνέχεια η ανακοίνωση του γραφείου εκπροσώπησης Gestifute.

Το βράδυ της Πέμπτης, ένας εκπρόσωπος του γραφείου που τον αντιπροσωπεύει στην Ισπανία παραδέχθηκε πλέον μέσω e-mail σ’αυτή την εφημερίδα ότι υπάρχουν «διαφωνίες» με το Υπουργείο Οικονομικών αν και η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το Footballeaks. Στο e-mail, η υπεράσπιση του Cristiano παραδέχεται ότι δεν έχει καταβάλει φόρους στην Ισπανία για όλα τα δικαιώματα της εικόνας που εισπράττει ο παίκτης. Αλλά προσθέτει ότι έτσι έκανε στο Ηνωμένο Βασίλειο κι ότι το αναφέρει στην ισχύουσα νομοθεσία στην Ισπανία: «Η Ισπανική Φορολογική Υπηρεσία διατηρεί διαφορετικά κριτήρια απ’αυτά που χρησιμοποιούνται απ’τη νομική ομάδα του παίκτη για την φορολόγηση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων της εικόνας στην Ισπανία. Σύμφωνα με το νόμο Μπέκαμ, στον οποίο υπόκειτο τότε, ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει μόνο για το εισόδημα που δημιουργήθηκε στην Ισπανία κι όχι για το σύνολο των εσόδων σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, το ζήτημα αυτό δεν είναι ισοδύναμο με άλλες περιπτώσεις». Ο madridista επωφελήθηκε για χρόνια απ’το νόμο Μπέκαμ, ο οποίος επέτρεπε την φορολόγηση με συντελεστή 25% σε ξένα διευθυντικά στελέχη και αθλητές της ελίτ στην Ισπανία, ενώ ο Μέσι έχει πάντα τη φορολογική του έδρα στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επωφεληθεί απ’την εν λόγω νομοθεσία.

Η υπεράσπιση του επιθετικού: «Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι πρέπει να πληρώσει για το σύνολο των εισοδημάτων του, αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ πρόθεση εξαπάτησης»

Αυτός ο εκπρόσωπος κατηγόρησε για το περιστατικό μια αλλαγή του κριτηρίου της Εφορίας: «Η διαφορά έγκειται στο ποιο μέρος των εσόδων προέρχονται απ’την Ισπανία και ποιο απ’τον υπόλοιπο κόσμο και πώς πρέπει να εφαρμόζονται οι φόροι. Ο παίκτης έφτασε στην Μαδρίτη απ’την Αγγλία κι εφάρμοσε τα ίδια κριτήρια με εκείνα που χρησιμοποιούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη βρετανική εφορία, και που δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο διαφοράς. Ο λόγος για τον οποίο εφάρμοζε τα κριτήρια αυτά ήταν ότι στην Ισπανία δεν υπήρχαν, μέχρι τότε, καθορισμένα κριτήρια».

«Τώρα, το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι πρέπει να πληρώσει για το σύνολο των εσόδων του, αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ πρόθεση εξαπάτησης όπως αποδεικνύεται απ’το γεγονός ότι το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει όλες τις συμβάσεις ανά τον κόσμο του παίκτη, οι οποίες παρασχέθηκαν εθελοντικά προς το συμφέρον μιας μεγαλύτερης διαφάνειας, για την εξεύρεση μιας λογικής και συναίνεσης στην εφαρμογή των κριτηρίων και με στόχο την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής κατανόησης απ’τα μέρη», καταλήγει το mail, στο οποίο υποδεικνύει ότι η υπεράσπιση του ποδοσφαιριστή αγνοεί αν έχει καταγγελθεί στην εισαγγελία. Το κείμενο δείχνει ότι η υπεράσπιση του Κριστιάνο δεν θέλει μια ποινική διαδικασία, όπως ο Μέσι, αλλά ότι θα μπορούσε ν’αναζητήσει μια συμφωνία.

«Ήρθε στη Μαδρίτη απ’την Αγγλία κι εφάρμοσε τα ίδια κριτήρια με εκείνα που χρησιμοποιούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη βρετανική εφορία»

Ένας σύμβουλος εισαγγελίας εξηγεί ότι μερικές φορές είναι καλύτερο για τον φορολογούμενο να συμφωνεί σε ποινική διαδικασία με την εισαγγελία παρά σε διοικητική διαδικασία με το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών. Υποδεικνύει ότι το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών απαιτεί περισσότερα χρήματα για να κλείσει τη διαδικασία κι ότι κατά την ποινική διαδικασία είναι ένα ποσοστό του υπεξαιρεμένου ποσού. Φυσικά, συμφωνώντας σε συμμόρφωση ποινικής διαδικασίας αναλαμβάνεται ποινικό μητρώο και τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται ακόμη και αν δεν σημαίνει είσοδο στη φυλακή.

Άλλοι παίκτες που καταγγέλθηκαν δεν είχαν δηλώσει στο Υπουργείο Οικονομικών τις εταιρείες στο εξωτερικό που διαχειρίζονταν τα δικαιώματα της εικόνας τους, το οποίο έδινε στον Ρονάλντο μια συγκεκριμένη απόχρωση υπέρ του. Αν και πηγές του φορολογικού κλάδου επισημαίνουν ότι η δήλωση των εταιριών στο μοντέλο 720 δεν σημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει τα υπόλοιπα, τα μερίσματα, τους συνεργάτες και τις θεμελιώδεις αποδόσεις για να καθορίσει το ποσό του καταβλητέου φόρου.

Μιας κι ένα απ’τα έτη που διερευνώνται είναι το 2011, το πιθανό αδίκημα θα’χει διαπραχθεί στις 30 Ιουνίου του 2012, που είναι όταν πρέπει να παρουσιαστεί η δήλωση του προηγούμενου έτους στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογικές παραβάσεις παραγράφονται στα πέντε χρόνια, έτσι ώστε αυτό το έτος δεν θα μπορούσε να καταγγελθεί σ’ένα δικαστήριο μετά τις 30 Ιουνίου. Μερικές φορές, η ποινική δίωξη δικάζει αμέσως τις καταγγελίες που προέρχονται απ’την εφορία. Στη Μαδρίτη, ωστόσο, είναι συχνό η δίωξη οικονομικών εγκλημάτων να παίρνει δηλώσεις απ’τους φορολογικούς ελεγκτές κι απ’τους φορολογούμενους που αναφέρθηκαν πριν απ’την υποβολή της καταγγελίας στο δικαστήριο (όπως συνέβη με τον Xabi Alonso και το οποίο το οδήγησε αρχικά στο αρχείο). Αυτό κάνει τις προθεσμίες να’ναι οριακές.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.