News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Keylor Navas, μια ζωή στο στόχο της Ρεάλ Μαδρίτης υπό τη δικτατορία του De Gea

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Του Antonio Sanz

Μετά από μια σεζόν που έχει δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες κάτω απ’τα δοκάρια, ο Κοσταρικανός τελειώνει θαυμάσια και θέτει ένα ερώτημα: χρειάζεται ν’αλλάξει τερματοφύλακα;


Ενώ ο José Mourinho το’χει ξεκάθαρο και το’χει καταστήσει σαφές -ο David De Gea δεν θα παίξει ξανά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέτος και μ’έναν τελικό στο ενδιάμεσο-η σοφίτα και η madridista προπαγάνδα παρουσιάζουν αμφιβολίες που υποστηρίζονται απ’την τρομερή απόδοση που προσφέρει εσχάτως ο νυν βασικός τερματοφύλακας της ομάδας. Αν ο Florentino δεν ξέρει πώς να βγάλει το αγκάθι της φοβερής γελοιοποίησης που υπέστη η οντότητα στις 31 Αυγούστου του 2015, η γνώμη του Ζιντάν, -ο οποίος εμπιστεύεται τον Keylor- και η καλή δουλειά του Navas έχουν προκαλέσει μια εσωτερική συζήτηση για το τι πρέπει ν’αναλάβουν. Ωστόσο, τα πάντα είναι έτοιμα για την προσγείωση του Ισπανού διεθνή τερματοφύλακα. Ο De Gea θέλει να επιστρέψει στη la Liga και η Ρεάλ Μαδρίτης τον καλωσορίζει θερμά. Ωστόσο, κάποιες εσωτερικές φωνές του συλλόγου εκτιμούν ότι δεν πρέπει να λήξει ο χρόνος του Keylor. Μετά από τρεις σεζόν που ζει στο στόχο, βρίσκεται στην καλύτερη αθλητική στιγμή του. Στα 30 του, με συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2020, ο Κοσταρικανός έχει γίνει ισχυρότερος.

Αποδείχτηκε μια μεταγραφή έκπληξη παρά το εξαιρετικό Mundial'14 στη Βραζιλία, όπου πάλεψε για το χρυσό γάντι. Η Μαδρίτη διαπραγματεύτηκε για να αποφύγει τη ρήτρα, αλλά η τιμή κατέληξε να’ναι η ίδια που προβλέπονταν ως σπάσιμο του συμβολαίου -δέκα εκατομμύρια ευρώ-. Ο Florentino υπέγραφε τον τερματοφύλακα της Λεβάντε για να επισκιάσει σιγά-σιγά τον Κασίγιας. Σ’αυτή τη δύσκολη μετάβαση στην οποία μετατράπηκε η αντικατάσταση του θρυλικού τερματοφύλακα απ’τη Mostoles, πόνταρε στην εγκράτεια και στην διακριτικότητα ενός τερματοφύλακα που είχε αποκαλυφθεί σε μια μέτρια ομάδα. Στην οντότητα, στην προσπάθειά της για παγκοσμιοποίηση, έρχονταν καλά η εθνικότητα της νέας υπογραφής: η Μαδρίτη εγκαθίστατο επίσης στην Κεντρική Αμερική. Αλλά η ζωή του Keylor στον σύλλογο έχει υπάρξει ένας δρόμος με αγκάθια. Με το που ήρθε έπρεπε ν’αντιμετωπίσει τον στόχο της ανατροπής του Ίκερ, το συμβάν σε μια ξέφρενη τελευταία μέρα της αγοράς άγγιξε την σάτιρα: ανέβηκα στο ιδιωτικό αεροπλάνο, κατέβηκα, επιστρέφω στο Valdebebas, τώρα έχω δείπνο με τον Μπενίτεθ που λέει ότι συνεχίζω στα λευκά...

Η Ισπανία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική κι ο Navas προσγειώθηκε στο κέντρο του δέρματος του ταύρου: στην La Mancha. Ο Luis Conejo, εκείνος ο τερματοφύλακας που ενθουσίασε υπό την πειθαρχία του θεωρητικού Μπενίτο Φλόρο, του είχε ανοίξει τις πύλες της Ευρώπης συνιστώντας τον στην Αλμπαθέτε. Ήρθε στις μύτες των ποδιών στην Segunda división, για να καταλήξει να πέσει κατηγορία πριν πάει δανεικός στην Λεβάντε. Μετά την πρώτη αποτυχημένη στάση, κέρδισε την εμπιστοσύνη της blaugrana οντότητας απ’τη σεμνότητα κι απ’τον πάγκο. Η μετάβαση στην Real Madrid κατανοήθηκε ως η φυσική εξέλιξη ενός τερματοφύλακα ολοένα και πιο πειστικού. Μια στάση, στο Chamartin, στιγματισμένη απ’τη μελαγχολία του Κασίγιας, απ’την υπομονή ενός Σαμαρείτη που βρίσκονταν στον πάγκο περιμένοντας την αντικατάσταση, απ’τις αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν στις πρώτες εμφανίσεις του, απ’το ότι ζει σε τεντωμένο σχοινί, απ’το ότι βρίσκεται μόνιμα στο στόχο, απ’τον ατελείωτο χρόνο ψάχνοντας αντικαταστάτη γι 'αυτόν, απ’το ότι δεν αισθάνεται υποστηριζόμενος απ’τη σοφίτα, απ’το να αναμένεται να παίξει χωρίς να’χει αναρρώσει, απ’το ότι περιβάλλεται μόνο απ’την οικογενειακή αγάπη κι απ’τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.


Ο Sergio Ramos, ο φύλακας άγγελός του στ’αποδυτήρια, ήταν ο πρώτος που βγήκε μπροστά για τον συμπαίκτη τόσο εντός όσο κι εκτός των αποδυτηρίων. Είχαν αρχίσει οι αμφιβολίες και οι επικριτικές φωνές υποδείκνυαν τον «tico», ως κάποιον λίγο προτεινόμενο για να υπερασπιστεί το τέρμα της Ρεάλ Μαδρίτης. Στη συνέχεια έλαχε στον Ζιντάν να εγκρίνει την υποψηφιότητα του τερματοφύλακα. Αλησμόνητη είναι εκείνη η ετυμηγορία του Γάλλου προπονητή στην Σεβίλλη. Η γνώμη του ακούστηκε οριστική κι έκλεισε την ανοιχτή πληγή: «Κάναμε 40 παιχνίδια αήττητοι κι αν δεν κάνω λάθος τερματοφύλακας σ’όλα ήταν ο Keylor». Και είναι ότι ο Navas έκανε διάφορα χοντρά λάθη εκείνο το βράδυ στο Pizjuán που τον είχαν εκθέσει. Αλλά όλα ξεκινούσαν πολύ νωρίτερα, απ’την εγχείρηση για να διώξει τις μόνιμες χρόνιες ενοχλήσεις απ’τις οποίες υπέφερε στον Αχίλλειο τένοντα του αριστερού του ποδιού. Καθ 'όλη την σεζόν προσπάθησε να τις σταματήσει με μια συντηρητική θεραπεία που δεν είχε προσφέρει ένα βέλτιστο αποτέλεσμα. Η λύση ήταν η χειρουργική επέμβαση. Έτσι, ενώ ίδρωνε το ρόστερ στη βορειοαμερικανική περιοδεία, ο Keylor εργάζονταν ατομικά για να αποκατασταθεί και να μειώσει τις προθεσμίες. Αυτή η μακρά περίοδος της απουσίας τον οδήγησε απροσδόκητα σε μια ανασφάλεια που δεν έδειχνε πριν. Αισθάνονταν εκτός τόπου κάτω απ’τα δοκάρια, πρόσφερε αμφιβολίες κατά την κίνηση στην περιοχή κι έκανε λάθος στη λήψη αποφάσεων. Φαίνονταν ζαρωμένος για να υπερασπιστεί μια περιοχή με τόση εστίαση. Δεν αισθάνονταν άνετα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν απέδιδε καλά την ημέρα του παιχνιδιού. Επίσπευσε την επανεμφάνιση και το πλήρωσε.

Ο Keylor κατέφυγε στον εαυτό του και στην οικογένειά του και στο πιο στενό του περιβάλλον. Άνθρωπος με μια βαθιά θρησκευτική πίστη αποφάσισε να προχωρήσει με την πίστη και την δουλειά. Δεν υπήρχε άλλο φάρμακο μετά την ανάκτηση των αισθήσεων. Σιωπηλά, όπως όλη τη ζωή του, πάλεψε για ν’ανατρέψει μια κατάσταση που τη σήμερον ημέρα είναι περισσότερο από υγιής, τόσο που εμφανίζονται οι αμφιβολίες για το αν θα πρέπει ν’αφήσουν τον Κεντροαμερικανό τερματοφύλακα να φύγει. Ο χρόνος της δικτατορίας που τον συνοδεύει από τότε που προσγειώθηκε στην Concha Espina φαίνεται ότι θ’αγγίξει το τέλος του αυτό το καλοκαίρι. Ο Navas πρέπει να επιλέξει τον καλύτερο προορισμό, αλλά κανείς δεν ξεχνά ότι έχει την υποστήριξη του προπονητή και των αποδυτηρίων, ξεκινώντας απ’τον αρχηγό. Ο Florentino το’χει ξεκάθαρο: πρέπει να υπογράψει τερματοφύλακα. Αλλά αν ο Keylor γίνει η μορφή στο Κάρντιφ θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες αμφιβολίες μεταξύ της κοινής γνώμης. Ο «tico» προσκολλάται στη Liga, όπως προσκολλήθηκε στην Ισπανία έχοντας φτάσει ταπεινά μέσω της Albacete. Στην πίστη και στην εργασία, σ’αυτό, λίγοι τον νικάνε.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.