News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η τελευταία χάρη του Michel στον στενό φίλο του Luis Enrique

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Της Gemma Herrero

Δύο δεκαετίες καλής σχέσης

Όταν στα 20 του ο Luis Enrique ήρθε στη Μαδρίτη, στην Ρεάλ Μαδρίτης, ο Michel τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, τον καθοδήγησε, τον «υιοθέτησε» και κατάφερε να τον προσαρμόσει στη νέα ζωή του


Όταν ο Luis Enrique στα 20 του, έφθασε στη Μαδρίτη, στην Ρεάλ Μαδρίτης, απ’την Σπόρτινγκ, υπήρξε κάποιος που τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, τον καθοδήγησε, τον «υιοθέτησε» και κατάφερε να τον προσαρμόσει μ’έναν πιο ευχάριστο τρόπο στην πόλη και στην ομάδα: ήταν ο Michel. Βέρος Madridista, απ’τις χαμηλότερες κατηγορίες κι απ’τα γήπεδα της παλιάς Ciudad Deportiva στην πρώτη ομάδα, όπου ήταν ένα απ’τα αστέρια, απ’τους βαρέων βαρών των αποδυτηρίων κι επτά χρόνια μεγαλύτερος απ’τον Αστουριανό, ο Michel υποδέχτηκε και σφυρηλάτησε μια σχέση με τον Λουίς Ενρίκε που διαρκεί μέχρι και σήμερα. Η μοίρα έχει θελήσει να’ναι αυτός, ο οποίος έκανε την πρώτη χάρη στον Luis Enrique όταν έφυγε απ’το σπίτι του, απ’τη Χιχόν, ο οποίος μπορεί να το κάνει και πάλι στον τελευταίο, ακριβώς αυτή την Κυριακή, όταν αποχαιρετά το Camp Nou, το οποίο θεωρεί ως δεύτερο σπίτι του.

Πριν από μία εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου της Μάλαγα είπε στον Michel ότι είχε 43 αιτήματα για συνεντεύξεις κι ο προπονητής διευθέτησε το θέμα στα γρήγορα: «Δεν θα παραχωρήσω καμία. Θα μιλήσω μόνο στη συνέντευξη Τύπου τη μέρα πριν απ’το παιχνίδι». Χθες πήρε το λόγο: «Αποστασιοποιούμαι από κάθε είδους ρόλο, γιατί καταλαβαίνω πολύ καλά πώς λειτουργεί όλα αυτό. Δεν αποτελούμε μέρος οποιασδήποτε κρίσης και ούτε είμαστε ένοχοι ή αθώοι. Εγώ δεν παίζω πλέον κι ο ρόλος μου περιορίζεται στο να’μαι ο προπονητής της Μάλαγα». Στα τέλη Απριλίου, όταν φαίνονταν πλέον προφανές ότι μετά τη νίκη της Μπαρτσελόνα στο Clásico η Liga επρόκειτο ν’αποφασιστεί στις τελευταίες αγωνιστικές, ο Michel εμφανίστηκε στο «Onda Cero»: «Αν πρόκειται να φανώ όπως ο Valdano στην Τενερίφη; Εγώ είμαι πολύ περισσότερο madridista απ’αυτόν», μια φράση σε μια μακρά συζήτηση που, φυσικά, άνοιξε ως τίτλος την επόμενη ημέρα σε όλα τα μέσα.


Στη συνέχεια βγήκε ο πρόεδρος της Μάλαγα, ο Σεΐχης Abdullah Al-Thani στο λογαριασμό του στο Twitter: «Το απόβρασμα της Καταλονίας δεν θα μυρίσει το πρωτάθλημα μετά τα ψέματα του για τον Michel». Το ξέσπασμα, η προσβολή, η γκάφα του Al-Thani ήταν τόσο μεγάλη που ο προπονητής δεν ήθελε να αφήσει τη μπάλα να’γίνει ακόμα μεγαλύτερη και σε δηλώσεις στο «Radio Marca» εξήγησε ξεκάθαρα: «Έχω μιλήσει για το θέμα και το’χουν κόψει όπως ήθελαν. Όποιος ακούσει την συνομιλία ή με ακούσει στο ραδιόφωνο είναι αδύνατο να βγάλει το συμπέρασμα ότι θα κάτσω να χάσω, ότι θέλω να κερδίσει άλλος. Είναι αδύνατο να κάτσω να χάσω. Πρώτον, είναι ότι δεν με ξέρουν. Έχω φίλους από Μπάρτσα, Ατλέτι και Μαδρίτη. Αν δεν παραχωρείς συνεντεύξεις είσαι ένας περιθωριακός· αν παραχωρείς, κόβουν και κολλάνε. Υπάρχουν σοφοί κι ανόητοι σε κάθε σύλλογο, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποψιάζεται τίποτα απ’τα λόγια μου. Το ενδιαφέρον μου είναι στη Μάλαγα. Τα πάντα είναι άγνοια, περισσότερο από κακία. Ένας ανόητος κάνει τόση ζημιά... Δεν θα πω ένα κάθαρμα».

Για τον επαγγελματισμό του τεχνικού δεν αμφιβάλει κανείς. Κι ακόμη κι αν είναι περισσότερο madridista κι απ’τη La Cibeles, τώρα είναι προπονητής της Μάλαγα και θέλει να κερδίσει. «Τον είχα ως προπονητή στην Σεβίλλη κι όποιος τον γνωρίζει ξέρει ότι δεν αφήνει να τον κερδίσει ούτε η σύζυγός του ή τα παιδιά του στο σπίτι», είπε ο Rakitic, πολύ πιο εκφραστικός απ’τον ολιγόλογο Luis Enrique, ο οποίος είναι ανίκανος να βγει κατά καιρούς απ’τον ίδιο του τον ψυχικό λαβύρινθο και βλέποντας εχθρούς παντού στην αίθουσα Τύπου περιορίστηκε μέσα σ’όλη τη βαβούρα να πει: «Εμπιστοσύνη στη Μάλαγα; Αν η γιαγιά μου είχε ρόδες θα’ταν ένα ποδήλατο». Ούτε και χθες έκανε επίσης μια μεγάλη προσπάθεια: «Εμπιστεύομαι απόλυτα τον επαγγελματισμό όλων των παικτών κι όλων των προπονητών. Αφήστε να κάνει ο καθένας τη δουλειά του». Ο φίλος του Michel, που τον ξέρει τόσο καλά, που τον είχε να ζει στο σπίτι του κι έχει συνεχίσει μέχρι τώρα να’χει επαφή μαζί του, περίμενε σίγουρα ήδη κάτι τέτοιο.

Αυτή την σεζόν έχουν στείλει που και που μηνύματα απ’το WhatsApp, αλλά σ’αυτές τις τελευταίες μέρες γνωρίζουν τόσο ο ένας τον άλλον, που έχουν αποφύγει να πουν κάτι. Καθένας στο δικό του, θα υπάρξει πλέον χρόνος να μιλήσουν όταν περάσουν όλα αυτά. Αυτοί, που έζησαν μαζί στη Ρεάλ Μαδρίτης τις δύο καταστροφές της Τενερίφης, επικεντρώνονται τώρα στα σχετικά παιχνίδια τους, απομακρυνόμενοι απ’όλα όσα δεν έχουν σχέση με τη μπάλα. Αυτοί που γνωρίζουν τον Michel γνωρίζουν επίσης ότι αυτή δεν ήταν η εβδομάδα για να του κάνουν αστεία.


Το 1996 οι δύο τους είπαν αντίο στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Αστουριανός μετά από πέντε σεζόν, ο Μαδριλένος έχοντας κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1982 κι έχοντας παίξει 404 παιχνίδια πρωταθλήματος· ο τελευταίος έφυγε απ’το Σαντιάγο Μπερναμπέου κλαίγοντας σαν παιδί. Οι δύο τους είχαν απομακρυνθεί απ’τον Valdano στην τελευταία του χρονιά. Ο πρώτος πήγε στη Barca κι απαρνήθηκε από τότε το λευκό του παρελθόν. Ο Michel πήγε στην Atlético Celaya, όπου αποσύρθηκε και δεν έπαψε ποτέ να αισθάνεται madridista.

Η ζωή, η μοίρα, έχει πάντα απρόσμενες ανατροπές και σήμερα το απόγευμα απ’το Camp Nou στο La Rosaleda, θα προσπαθήσουν και οι δυο να εμποδίσουν την ομάδα του Ζιντάν ν’ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια κάνοντας ότι πρέπει: τη δουλειά τους. Κι αν η Barca κερδίσει κι επίσης και η Μάλαγα, ο Michel θα κάνει την τελευταία χάρη στον συνάδελφό του στην τελευταία μέρα του στον πάγκο του Camp Nou. Ούτε ο συγγραφέας με το πιο διεστραμμένο μυαλό δεν θα’χε επινοήσει ένα τέτοιο τέλος, με τόσα πολλά ανάμεικτα συστατικά· δύο φίλοι, το παρελθόν και τα φαντάσματα της Τενερίφης, αλλά είναι αυτό που υπάρχει. Κι από αύριο, Michel και Λουίς Ενρίκε θα μιλήσουν και πάλι και θα συνεχίσουν μια σχέση που έχει κρατήσει για περισσότερο από δύο δεκαετίες.


Η σελίδα της στήλης στο facebook:



@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.