News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Είναι δυνατόν να’χει δώσει σήμερα η Barcelona πριμ στη Celta για να κερδίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης;

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Του Jesús Garrido

Ο Tebas πιστεύει ότι ούτε συμβαίνει ούτε θα συμβεί

Έχει φημολογηθεί τις τελευταίες μέρες ένα πιθανό culé πριμ στους vigueses για να ενοχλήσουν τη Liga στη Μαδρίτη, αλλά ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συμβεί αυτό


Τελευταίες αγωνιστικές της Liga. Το ανέκαθεν: Υπάρχουν βαλιτσάκια; Είναι μια αμφιβολία που υπάρχει μια ζωή ή, για να’μαστε πιο ακριβείς, από τότε που το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο επιχείρηση παρά άθλημα, που απ’αυτό κάνει ήδη επίσης αρκετά. Αυτό το θέμα είναι λίγο σαν το Yeti, το τέρας του Λοχ Νες ή το Chupacabras: όλοι μιλούν γι'αυτά, αλλά κανείς δεν τα’χει δει ποτέ. Λοιπόν, ναι, τα’χουν δει εκείνοι που τα’χουν λάβει, διότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα θρυλικά όντα, είναι γνωστό ότι υπάρχουν. Χίλιες φορές υπήρξε θέληση να αποδειχτούν και δεν έγινε ποτέ. Ούτε ακόμη και σε περιπτώσεις με προφανείς αποδείξεις, όπως το Λεβάντε-Ρεάλ Σαραγόσα του 2011 ή το Οσασούνα-Ρεάλ Μπέτις του 2014. Τώρα γίνεται λόγος ότι το Fútbol Club Barcelona θα πληρώσει την Θέλτα για να νικήσει σήμερα την Ρεάλ Μαδρίτης. Μια καταγγελία αβάσιμη, ή περιέχει κάποια αλήθεια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να κερδίζουν περισσότερα από όσα κερδίζουν. Αν μια μέρα παίρνεις 1.000 ευρώ, θα θες 2.000. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα στο ποδόσφαιρο. Αν παίρνεις 500.000 ευρώ, θα θες ένα εκατομμύριο. Ως εκ τούτου, οι μισθοί ανεβαίνουν πάντα και τα πριμ είναι μια περισσότερο από εφικτή δυνατότητα. Ή μάλλον, ένα γεγονός που δεν αποδεικνύεται ποτέ. Το γεγονός ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα πληρώνει μια άλλη για να κερδίσει μια τρίτη δεν είναι αποδεκτό. Φυσικά, το ίδιο είναι επίσης τα χρήματα που δίνονται σε μια ομάδα για να χάσει. Ως εκ τούτου, δεν γίνεται αποδεκτό από καμία νομική πλευρά ότι η Barça μπορεί να «επενδύσει» στην Θέλτα για να καταφέρει να ενθαρρύνει περισσότερο τους παίκτες για να παίξουν με ακόμα περισσότερη όρεξη για να ξεπεράσουν τη Μαδρίτη.

Αυτή είναι η θεωρία, στη συνέχεια η πράξη είναι συχνά διαφορετική. «Πριν συνέβαινε, αλλά τώρα είναι πολύ μικρότερο ή ανύπαρκτο», λέει ο Javier Tebas στην El Confidencial. Κάποτε, οι παίκτες της Τενερίφης παραδέχθηκαν ότι έλαβαν χρήματα απ’τη Μπάρτσα για να κερδίσουν την Ρεάλ Μαδρίτης και να της δώσουν έτσι τον τίτλο του πρωταθλήματος στο πιάτο τόσο το 1992 όσο και το 1993. Δεν συνέβη τίποτα γι 'αυτό. Στην αντίθετη κατεύθυνση θα’χαν συμβεί οι ίδιες περιστάσεις, τουλάχιστον. Ωστόσο, σήμερα γίνεται αρκετά πιο περίπλοκο να πριμοδοτήσεις άλλο σύλλογο.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να λέει ότι είναι αλήθεια ότι η Μπάρτσα θα πριμοδοτήσει την Θέλτα», προσθέτει ο πρόεδρος της Laliga, ο οποίος εξηγεί γιατί, εκτός απ’το ότι δεν έχει φανεί τίποτα ακόμα, είναι αδύνατο, κατά την κρίση του, ότι μπορεί να συμβεί. «Σήμερα είναι αδύνατο να πληρώσεις αυτά τα χρήματα (γίνονταν λόγος για 3 εκατομμύρια ευρώ), χωρίς να αφήσεις κανένα ίχνος. Πώς βγάζουν τα χρήματα απ’την τράπεζα; Και ποιος τα βγάζει; Εκτός αυτού, όλος ο κόσμος ξέρει ότι το να πληρώσεις αυτά τα ποσά σε μετρητά είναι αδύνατο. Τι θα κάνει, κάποιες μεταβιβάσεις προς τους παίκτες; Είναι παράλογο, θα πιαστεί αμέσως», σχολιάζει ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής διοργανώτριας αρχής.


Σύμφωνα με τον Tebas, το ποσό για το οποίο μιλάμε δεν είναι τόσο σημαντικό. Το γεγονός να υπάρξει η πριμοδότηση παρακολουθείται πολύ απ’τον οικονομικό έλεγχο της Laliga. «Οι κινήσεις σε μετρητά, οι πληρωμές μεταξύ των συλλόγων... αυτού του είδους τα πράγματα εντοπίζονται. Πριν από μερικά χρόνια δεν ήταν καθόλου κουτσομπολιά, υπήρχε πολύ κατεργαριά, σήμερα είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Και γι’αυτά τα ποσά που γίνεται λόγος είναι απλά αδύνατο». Ούτε και βλέπει εφικτό να «σπάσει» η ποσότητα πληρώνοντας ξεχωριστά κάθε παίκτη. «Όταν δίνεται πριμ για ήττα γίνεται ξεχωριστά και καθώς είναι μικρότερο το ποσό είναι πιο εύκολο. Για νίκη δεν μπορεί να γίνει με εξατομικευμένο τρόπο, καθώς δεν έχει αποτέλεσμα. Αν ήταν να πληρώνουν έναν προς έναν κάθε παίκτη είναι εξίσου δύσκολο, οπότε πώς βγαίνουν τα χρήματα απ’το club προέλευσης;».

Υπό αυτή την έννοια, η διαφορά για τη Laliga είναι ανύπαρκτη, στην πραγματικότητα: βλέπουν άσχημο, όπως είναι προφανές, τα πριμ για ήττα, αλλά επίσης και τα πριμ για νίκη. Αυτή είναι μια παλιά διαμάχη μεταξύ του Συνδέσμου Ισπανών Ποδοσφαιριστών (AFE) και της Laliga. «Δεν είναι το ίδιο ένα στήσιμο παιχνιδιών με το να δώσεις ένα κίνητρο για νίκη», δήλωσε ο Luis Rubiales, πρόεδρος του AFE, πριν από τρία χρόνια, θέση που διατηρεί σήμερα. Απ’την πλευρά του, το πρώην μέλος του AFE, Luis Gil (τώρα στην υποψηφιότητα του Jorge Pérez για την προεδρία της Ισπανικής Βασιλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και σύμμαχος σε αυτή την άποψη με τον Tebas), δήλωσε ότι «τα πριμ σε τρίτους για νίκη δεν είναι έγκλημα». Ωστόσο, μια απόφαση του TAS το 2014 επιβεβαίωσε ότι είναι παράνομα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα πριμ σε τρίτους για νίκη υπονομεύουν την ακεραιότητα και την καθαρότητα του ανταγωνισμού.

Η περίπτωση του σημερινού Θέλτα-Ρεάλ Μαδρίτης (αγώνας της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος που αναβλήθηκε από μια καταιγίδα που αποκόλλησε τμήμα της δομής της στέγης του Balaídos το Φεβρουάριο) είναι ακόμα ένα απ’τα τόσα υποτιθέμενα κατά κάποιο τρόπο πειραγμένα παιχνίδια, αν και ποτέ δεν εντοπίζεται το μονοπάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αποδειχθεί επιτέλους αν τα πριμ είναι αλήθεια. Επί του παρόντος, σύμφωνα με τον Tebas δεν συμβαίνουν. «Στην Segunda υπάρχει τόση πολύ ισότητα που είναι αδύνατο, ενώ στην Primera έχουμε κάνει μια παρακολούθηση και δεν έχουμε βρει τίποτα μη φυσιολογικό», καταλήγει.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.