News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Cristiano Ronaldo, στη δίωξη για φορολογική απάτη: «Υπάρχει μόνο διαφορετικό κριτήριο»

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Του Rafael Méndez

Φοροδιαφυγή στο ποδόσφαιρο

Το υπουργείο οικονομικών κατηγορεί τον ποδοσφαιριστή για απάτη 14.8 εκατομμυρίων με τα δικαιώματα της εικόνας. Η υπόθεση χωρίστηκε στην Εφορία, καθώς ο επιθετικός παρουσίασε μια εκούσια εκκαθάριση


H εισαγγελία της Μαδρίτης έχει λάβει πλέον την καταγγελία απ’τις φορολογικές αρχές ενάντια στον Κριστιάνο Ρονάλντο για φοροδιαφυγή, τον οποίο κατηγορεί για εξαπάτηση 14.8 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το Cadena Cope. Πριν από μία εβδομάδα η El Confidencial ενημέρωσε την οριστικοποίηση της καταγγελίας, και το έκανε μετά από μια τεταμένη εσωτερική συζήτηση σχετικά με το αν υπήρχε έγκλημα ή όχι. Το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι ο παίκτης υπεξαίρεσε 14.8 εκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα εικόνας. «Έχουμε διαφορετικά κριτήρια, ναι, αλλά είμαστε ήρεμοι, επειδή η στάση του παίκτη ήταν πάντα καθαρή και χωρίς να κρύβεται», σημείωσε χθες το βράδυ σ’αυτή την εφημερίδα ένας εκπρόσωπος του Gestifute, του γραφείου του Jorge Mendes που εκπροσωπεί τον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης. Η διαφορά έγκειται στο ότι προστατευόμενος απ’το νόμο Μπέκαμ, ο Ρονάλντο δεν φορολογούνταν στην Ισπανία για όλα τα δικαιώματα της εικόνας του και τώρα το Υπουργείο Οικονομικών του τα αξιώνει.

Στο όριο της παραγραφής, η Εφορία έχει αποστείλει στην εισαγγελία το αρχείο του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η υπόθεση είναι περίπλοκη και γεμάτη αποχρώσεις (ελάχιστη σχέση με τον ανελαστικό κόσμο του ποδοσφαίρου). Το Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε πριν χρόνια μια εκστρατεία ενάντια σε παίκτες των μεγάλων συλλόγων για φοροδιαφυγή των δικαιωμάτων της εικόνας τους, απ’την οποία αμείβονται επιπλέον μαζί με τον μισθό τους. Ξεκίνησε απ’τη Barcelona κι αν και η πλειοψηφία πλήρωσε μέσω διοικητικής διαδικασίας, όταν το φοροδιαφυγέν ποσό σ'ένα χρόνο ξεπερνούσε τα 120.000 ευρώ και υπήρχε απόκρυψη, οι περιπτώσεις κατέληξαν σε ποινικές διαδικασίες. Έτσι είχε κατηγορηθεί ο Μέσι -η καταδίκη επιβεβαιώθηκε χθες απ’το Ανώτατο-, ο Alexis, ο Mascherano, ο Adriano κι ο Ετό. Εκτός απ’τον Μέσι, οι περισσότεροι παίκτες συμφωνούν ποινές που δεν συνεπάγονται φυλάκιση, αλλά την πληρωμή υψηλών προστίμων.

Μετά την επίθεση στη Barcelona έφτασαν οι πρώτες καταγγελίες στη Μαδρίτη. Ο πρώτος ήταν ο Xabi Alonso, ο οποίος είχε στη Madeira μια δομή πολύ παρόμοια μ’αυτή που είχε φέρει τον Mascherano σε μια συμβιβαστική καταδίκη (αν και σ’αυτήν την τελευταία περίπτωση εμπλέκονταν μια αδήλωτη εταιρεία στο Μαϊάμι). Αρχικά, η εισαγγελία της Μαδρίτης δεν είδε καμία φορολογική παράβαση στις εταιρείες του Βάσκου ποδοσφαιριστή για να πληρώσει λιγότερους φόρους στην Ισπανία κι αυτό κατέληξε να κοστίσει ένα αρχείο στον επικεφαλής εισαγγελέα της Μαδρίτης, José Javier Polo. Όπως ενημέρωσε η El Confidencial, η περίπτωση του Xabi Alonso είχε μπει αρχικά στο αρχείο, αν κι ο Συνήγορος του Κράτους άσκησε έφεση κι αναμένεται ν αποφασίσει το Δικαστήριο της Μαδρίτης.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Οικονομικών χτύπησε μια νέα φλέβα, παίκτες στην τροχιά του Jorge Mendes: Κριστιάνο Ρονάλντο, Falcao, Coentrao, Ντι Μαρία και Carvalho. Όλοι είχαν παρόμοιες δομές. Παραχωρούσαν τα δικαιώματά τους σε εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, στη συνέχεια, αυτές κατέληγαν στις ίδιες εταιρείες στην Ιρλανδία: Multisport Image & Management (MIM) και Polaris. Η φορολογία ξέφευγε μ’αυτόν το τρόπο απ’την Εφορία. Πριν μήνες, και πριν απ’τη δημοσίευση του Footballeaks απ’τη El Mundo στην Ισπανία, οι περισσότεροι καταγγέλθηκαν στην ποινική δίωξη. Ο Carvalho δήλωσε τα χρήματα, ο Ντι Μαρία δήλωσε ότι δέχονταν να καταβάλει τα δύο εκατομμύρια που όφειλε και οι καταγγελίες ενάντια σε Coentrao και Falcao είναι πρόσφατες και σε αναμονή του να δηλώσουν.

«Η υπόθεση έσπασε στα δύο στην εφορία. Στην επιθεώρηση υπήρχε αυτός που δεν έβλεπε έγκλημα»

Έλειπε ωστόσο, το μεγαλύτερο απ’τα αστέρια της Μαδρίτης: ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Η υπόθεση ήταν διαφορετική απ’τις υπόλοιπες, επειδή ο Cristiano ήταν πιασμένος στο νόμο Μπέκαμ, ο οποίος όχι μόνο μείωνε μέχρι το 24% του γενικού φόρου, αλλά κι επετρέπε να μην αποδίδει φόρο στην Ισπανία για όλα τα εισοδήματα. Σύμφωνα με το Footballeaks, ο Cristiano χρησιμοποίησε εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει απ’το ταμείο 150 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, το Δεκέμβριο του 2015, όταν άρχισε ο κύκλος των επιθεωρήσεων, ο Κριστιάνο τακτοποίησε την κατάστασή του με μια εκκαθάριση και την πληρωμή 5,6 εκ. ευρώ. Δηλαδή, πριν του το απαιτήσει το Υπουργείο Οικονομικών, πήγε και πλήρωσε εθελοντικά. Επιπλέον, στη δήλωσή του των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, το μοντέλο 720, ο Ρονάλντο είχε δηλώσει την εταιρία στην Ιρλανδία, -αν κι αυτό δεν επέτρεπε στο Υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει τα υπόλοιπα, τις αποδόσεις και τα μερίσματα-.

Ένας εκπρόσωπος του Gestifute, του οργανισμού του σούπερ μάνατζερ Jorge Mendes, τόνισε χθες το βράδυ ότι ο Cristiano δεν έχει αποκρύψει τίποτα απ’το Υπουργείο Οικονομικών: «Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Οργανισμός, δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση απόκρυψης. Ως εκ τούτου είμαστε ήρεμοι γι 'αυτό. Αυτοί οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι ο παίκτης έχει δηλώσει όλα τα εισοδήματα». «Έχουμε διαφορετικά κριτήρια, ναι, αλλά είμαστε ήρεμοι, επειδή η στάση του παίκτη ήταν πάντα καθαρή και χωρίς να κρύβεται», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Το να υπάρχει απόκρυψη και δόλια πρόθεση είναι κλειδί για να υπάρχει έγκλημα κι όχι μόνο μια διοικητική διαμάχη με το Υπουργείο Οικονομικών.

Το 2015, ο παίκτης ξεγυμνώθηκε και υπέβαλλε στην Εφορία όλες τις συμφωνίες του παγκόσμιων χορηγιών. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, οι συμβάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι ο Κριστιάνο μέτρησε προς τα κάτω το 20% που φορολογούνταν στην Ισπανία. Όταν η El Mundo δημοσίευσε το Footballeaks, η αντίδραση των εκπροσώπων του Cristiano ήταν να πουν ότι ήταν όλα εντάξει. «Οι άνθρωποι μιλούν για μένα σα να’μουν ένας εγκληματίας», ήταν η τελευταία δήλωση του παίκτη μετά την κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα στη Μάλαγα.


Το γεγονός ότι πλήρωσε πριν του το ζητήσουν οι φορολογικές αρχές, άνοιξε μια έντονη συζήτηση στην επιθεώρηση. Υπήρχε πολλή ένταση, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Υπήρχε αυτός που υπερασπίζονταν ότι δεν μπορούσε να υπάρχει έγκλημα χωρίς απόκρυψη λόγω της «απαλλακτικής δικαιολογίας» («θα απαλλαχθεί απ’την ποινική ευθύνη αυτός που τακτοποιεί τη φορολογική του κατάσταση [...] πριν απ’την κοινοποίηση αυτής σ’αυτόν»). Επιπλέον, υπήρχε δήλωση ακόμη και -λίγων- ποσών των ετών 2009 και 2010, που είχαν ήδη παραγραφεί. Άλλοι υποστήριζαν ότι ο Cristiano είχε χρησιμοποιήσει ένα φορολογικό παράδεισο που καταλόγιζε στην τακτοποίησή του τα πάντα στο 2014, κάνοντας ταυτόχρονα πρόσθετες δηλώσεις για το 2011, το 2012 και το 2013, οπότε έπρεπε να πάει σε ποινικές διαδικασίες. Το φοροδιαφυγέν ποσό ξεπερνούσε κατά πολύ τα 120.000 ευρώ ετησίως, αλλά υπήρχε εκείνος που αμφέβαλλε ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί ποινικά γι'αυτό. Κάποιοι θεωρούσαν ότι διοικητικά θα μπορούσαν να του απαιτήσουν τα 14.8 εκατομμύρια που θεωρούσαν ότι δεν είχε δηλώσει.

Τέλος, η απόφαση εστάλη στην εισαγγελία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Παρά το τέλος του πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λιγκ, οι προθεσμίες ήταν επείγουσες. Το φορολογικό έγκλημα που αφορά το οικονομικό έτος 2011 παραγράφεται στις 30 Ιουνίου (πέντε έτη μετά τις 30 Ιουνίου του 2012, η μέρα που λήγει η προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το προηγούμενο έτος). Η συζήτηση έχει εμπλακεί απ'την καταδίκη του Μέσι, ο οποίος είχε ένα κρυφό δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών απ'το Υπουργείο Οικονομικών και μιας και ήρθε πολύ νέος στην Ισπανία δεν πιάστηκε ποτέ στο Νόμο Μπέκαμ, και τις κατηγορίες της προνομιακής μεταχείρισης στη Μαδρίτη.

«Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Οργανισμός,  δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση απόκρυψης. Είμαστε ήρεμοι γι 'αυτό»

Επιλέγοντας να τον καταγγείλει στη δίωξη, το Υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να πάρει μια απόφαση σχετικά με την υπόθεση. Έτσι, η δίωξη θα'ναι αυτή που θ'αποφασίσει εάν το βάλει στο αρχείο -λαμβάνοντας υπόψη ότι ο γενικός εισαγγελέας βρίσκεται σε αναμονή για να βάλει στο αρχείο αρχικά την καταγγελία κατά του Xabi Alonso ή να την εκδικάσει-. Σ'αυτή την περίπτωση, κι αν αποδεχτεί να την επεξεργαστεί, ο Κριστιάνο θα διερευνώνταν για φορολογική απάτη και θα'πρεπε ν'αποφασίσει αν θα παραδέχονταν το έγκλημα και θα το διευθετούσε με μια γρήγορη συμμόρφωση ή θα ρίσκαρε μια μακρά διαδικασία μετά το προηγούμενο του Μέσι. Σε περίπτωση που μπει στο αρχείο στο δικαστήριο, η υπόθεση θα επέστρεφε στην Φορολογική Υπηρεσία.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.