News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το clásico έρχεται με τη δυστυχία του Cristiano και το κάλυμμα της Barcelona

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Του Antonio Sanz

Το ματς παρουσιάζεται με τη Μαδρίτη σε ευφορία και τη Μπαρτσελόνα πεσμένη. Το αστέρι των λευκών συνεχίζει την αγάπη του με το γκολ, αλλά δεν αισθάνεται αγαπητός. Ο Allegri μπορεί να’ναι η απάντηση στον azulgrana πάγκο

Με αρκετά διαφορετικό τρόπο, εμφανίζονται μαζί στη σκηνή για ν’αναμετρηθούν και να εκτελέσουν την Liga. Η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε στους ημιτελικούς του Champions League με ταλαιπωρία, αλλά βρίσκεται στην κλήρωση. Η FC Barcelona δεν έκανε το δεύτερο θαύμα, ούτε καν έκανε τον αντίπαλο να φοβηθεί. Αλλά όπως δείχνει σωστά ο Luis Enrique, δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο για έναν culé απ’το ν’αντιμετωπίσει τον αιώνιο αντίπαλο. Κατανοείται ότι για μια μετατροπή σαν κι αυτήν, ενισχύεται περαιτέρω με την επίσκεψη στο ναό του εχθρού. Αλλά το ματς βρίσκει περισσότερο υπόβαθρο: είναι η τελευταία ευκαιρία της Barca πριν θεωρήσει χαμένο έναν δεύτερο τίτλο μόλις σε τέσσερις μέρες. Το πρωτοφανές είναι ότι ο προπονητής λέει, επίσης, αντίο, θ’αφήσει τον πάγκο μετά από έναν καλό κύκλο. Κι αυτό που φαίνονταν μια φυσική αντικατάσταση στον βοηθό του, έχει ανατιναχτεί λόγω του ευρωπαϊκού αποκλεισμού. Στη Μαδρίτη, εν τω μεταξύ, η ευφορία είναι περαστική με τον στόχο να καθαρίσει το πρωτάθλημα. Μεγάλο μερίδιο για το χτύπημα θα’χει η αποτελεσματικότητα του καλύτερου παίκτη της, ο οποίος έδειξε δυστυχία αφού σκόραρε πέντε γκολ στη Μπάγερν σε 210 λεπτά.

Ναι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο αισθάνεται και πάλι λυπημένος. Άνοιξε το στόμα του στα μικρόφωνα του Atresmedia. Το ερώτημα ήταν επαινετικό μετά το χατ-τρικ που σκόραρε ο goleador. Ωστόσο, η απάντηση αποδείχθηκε μια ικεσία. Ήταν ο θριαμβευτής της βραδιάς. Όλα ήταν έπαινοι, αλλά οι πολλοστές αποδοκιμασίες, σε μια σχέση αγάπης-μίσους που διαρκεί, δεν απέτρεψαν την απογοήτευση του παίκτη. Ο Πορτογάλος κατέφυγε, πριν πανηγυρίσει και δείξει ειλικρινής, στην αγκαλιά του Κάρλο Αντσελότι. Ο goleador έψαξε τον τεχνικό, με τον οποίο βυθίστηκε σ’έναν αδελφικό εναγκαλισμό. Το «7» δεν κατανόησε ποτέ την αποχώρηση του Ιταλού και ήθελε ν’ανακουφίσει εκείνον που είχε αποκλειστεί. Έχοντας δείξει στον λαό την καλή σχέση που διατηρούν ακόμα, ο Ρονάλντο έδωσε το βήμα στο μήνυμα της νύχτας. Θα πρέπει να σου δώσουν ένα δρόμο πλέον, τον ρώτησαν με ερωτοτροπία. Κι έτσι ξεκίνησε μια αίτηση χάριτος: «Ζητάω μόνο να μην με αποδοκιμάζουν εδώ, αυτό είναι το μόνο που ζητάω, δρόμους και τέτοια όχι, ποτέ. Το μόνο που ζητάω είναι μην με αποδοκιμάζουν, γιατί δίνω πάντα το καλύτερό μου κι όταν δεν βάζω γκολ, προσπαθώ να εργάζομαι και να βοηθάω τη Ρεάλ Μαδρίτης».

Από τότε που προσγειώθηκε στο Santiago Bernabeu τον Ιούνιο του 2009, ο Πορτογάλος αστέρας έχει λάβει πολλές ζεστές μέρες των οπαδών του, αλλά επίσης και κάποια επίπληξη. Ο madridista οπαδός, απαιτητικός κι αυστηρός, έχει αναγνωρίσει πάντα την τεράστια αξία του παίκτη, αλλά έχει λογοκρίνει εξίσου κάποιες συμπεριφορές του αστέρα του. Αυτό είναι το κομμάτι που ποτέ δεν θα καταλάβει ποτέ ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτός θεωρεί ότι μ’όλα όσα έχει δώσει στην οντότητα -ατομικά και συλλογικά τρόπαια, γκολ, επιδόσεις, προσπάθεια- δεν μπορεί να λαμβάνει αυτή την τόσο ασεβή αντιμετώπιση που μερικές φορές κατανοεί ως ποταπή για το πρόσωπό του. Ως εκ τούτου, τα επεισόδια της διαφωνίας ήταν πιο συχνά απ’ό, τι επιθυμούσε η ηγεσία. Απ’τη σοφίτα της Concha Espina έχουν διπλασιάσει τις προσπάθειες έτσι ώστε η επικοινωνία μεταξύ του αστέρα και των οπαδών να’ναι άρρηκτη. Αλλά οι σκηνές επαναλαμβάνονται και οι απογοητεύσεις είναι πάρα πολλές. Οι χειρονομίες αποδοκιμασίας, αηδίας ή θυμού του Πορτογάλου στο γήπεδο είναι πλέον ένα άλλο clásico στο Chamartin.

Ένας απ’τους λόγους που ώθησαν τον Cristiano να φύγει απ’τη Ρεάλ Μαδρίτης τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν η λίγη αναγνώριση που του μεταδίδει η κερκίδα. Εκείνο το απόγευμα ενάντια στην Γρανάδα, μετά τη νίκη και τα δύο γκολ, ήταν ειλικρινής: «Είμαι λυπημένος, δεν αισθάνομαι αγαπητός». Αργότερα, θα κατέληγε ν’ανανεώσει. Αλλά το να μην πανηγυρίσει ένα γκολ ή να τελειώσει το παιχνίδι και να πάει στα ντους διαμαρτυρόμενος απρόθυμα, λυπημένος, σοβαρός κι απόντας είναι επεισόδια που επαναλαμβάνονται και που εξοργίζουν τον πρωταγωνιστή. Μέχρι κι ο Αντσελότι ή ο Ζιντάν έπρεπε να εκφραστούν για τις αποδοκιμασίες που δέχεται ο Πορτογάλος. Ο Ιταλός έφτασε να το χαρακτηρίσει «ακατανόητο»· ο Γάλλος τις υποβάθμισε υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος τις υπέστη επίσης. Κάτι κάνει λάθος η προεδρική προπαγάνδα, όταν στον μεγαλύτερο επιθετικό της σύγχρονης εποχής αντιστέκεται η λαϊκή θέρμη. Ο χαρακτήρας του παιδιού, η προσωπικότητα που επέδειξε στο γήπεδο, οι υπερβολικοί εγωισμοί που τον συνοδεύουν, η ζωή που δείχνει έξω απ’το ποδόσφαιρο... Κάτι δεν πείθει την λευκή μάζα που εκτελεί κάθε λίγο το αστέρι της ενώπιον του ερεθισμού του παίκτη και του προέδρου.

Οι αμφιβολίες στον πάγκο της Μπάρτσα

Η FC Barcelona αντιμετωπίζει το clásico με την πρόθεση να μην αποχαιρετήσει την Liga. Στο διοικητικό συμβούλιο εξακολουθούν να ζυγίζουν δύο προβλήματα: την ανανέωση του Μέσι και την επιλογή του προπονητή για το επόμενο έτος. Στο πρώτο, η ηγεσία φαίνεται αισιόδοξη και σίγουρη για την παραμονή του αστεριού. Στο δεύτερο, εμφανίζονται αναποφάσιστοι και χωρίς να επιλέγουν τον δρόμο επειδή συζητούν ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές: το πέρασμα του Unzué σε πρώτο σπαθί -όπως παραδέχονται κι αναλαμβάνουν τ’αποδυτήρια, αλλά το οποίο ο αποκλεισμός απ’το Champions League έχει σχεδόν καταργήσει-· την υπογραφή του Valverde -η πρόσληψη ενός έμπειρου τεχνικού που ξέρει καλά το σπίτι, αλλά μ’ένα πιο ουδέτερο προφίλ-, ή ένα «να πάρουν τα βουνά» και να υπογράψουν ένα κάλυμμα -έναν ειδικευμένο προπονητή για να ξεκινήσει απ’το μηδέν, διαχωριζόμενοι κατά κάποιο τρόπο απ’την φιλοσοφία του club-. Εδώ εμφανίζονται οι διοικητικοί που ήθελαν τον Sampaoli, οι οποίοι αποσυναρμολογήθηκαν και μόνο στην ανάμνηση του «Tata» Martino.

Πριν από λίγες ημέρες, η οντότητα που διαχειρίζεται ο Bartomeu ανέθεσε στον Ariedo Braida, προσωπικό σύμβουλο του προέδρου και υπάλληλο του συλλόγου, την επαφή με τον Massimiliano Allegri. Ο θόρυβος του ποδοσφαίρου λέει ότι ο προπονητής της Γιουβέντους διατηρεί την ιδέα της εξόδου απ’το Τορίνο, παρά το ότι έχει ένα ακόμα έτος στο συμβόλαιό του. Οι σχέσεις με την ηγεσία και το ρόστερ δεν φαίνεται να περνούν απ’την καλύτερη στιγμή κι ο Allegri θεωρεί το χρόνο του αποσβησμένο. Τα καπρίτσια της κλήρωσης έφεραν αντιμέτωπα τα δύο ιδρύματα και το πρώτο σκέλος ενίσχυσε την ιδέα της ύπαρξης ενός προπονητή διεθνούς κύρους, με προσωπικότητα και ικανός να δαμάσει τις μορφές.

Αυτός είναι ένας απ’τους λόγους που έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη απ’την ηγεσία: απαιτείται κάποιος που μπορεί να ελέγξει τ’αστέρια... αν κι έχουν επίγνωση του υπερβολικού ρίσκου που συνεπάγεται αυτό. Αυτή τη στιγμή, όλα είναι ανοιχτά στο Καμπ Νόου. Θα δούμε αν υπάρξει ή όχι κάλυμμα, είτε είναι ο Allegri είτε άλλος που εμφανίζεται, ή αν αυτή η Barça υποχρεωθεί να συμβιβαστεί στον Απρίλιο με το να περιμένει το Μάιο για να σηκώσει έναν τίτλο. Ένας δυστυχισμένος Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να θάψει τις λίγες ελπίδες που απομένουν στην ομάδα να βρεθεί με τον Unzué κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.