News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Πώς πάνε στο Clásico; Έξι διαγράμματα για να μην χαθείτε στο Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Των Manuel Varela και Dario Ojeda

Το Clásico που θ’αποφασίσει τον τίτλο

Ποια ομάδα αμύνεται καλύτερα; Ποια έχει μια μεγαλύτερη εξάρτηση απ’το μεγάλο της αστέρι; Σ’αυτά κι άλλα ερωτήματα, απαντάμε μ’αυτά τα έξι γραφήματα


Αύριο (21.45) γίνεται το δεύτερο και τελευταίο Clásico της σεζόν. Θα’ναι ένα καθοριστικό ματς για τον τίτλο της LaLiga Santander στο οποίο Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα φτάνουν σε αντίθετες καταστάσεις: οι madridistas, μετά τον αποκλεισμό της Μπάγερν κι έχοντας προκριθεί για τα ημιτελικά του Champions League, όπου θα παίξουν εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης· οι azulgrana, έχοντας αποκλειστεί απ’την Γιουβέντους.

Η Ρεάλ Μαδρίτης προηγείται του αντίπαλου της τρεις βαθμούς κι έχει επίσης ένα παιχνίδι λιγότερο (το αναβληθέν ενάντια στη Θέλτα Βίγκο). Γι’αυτό το ματς είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που έχει η Barça να συνεχίσει να φιλοδοξεί να κερδίσει το πρωτάθλημα. Μια ισοπαλία ή μια ήττα θα άφηνε τη Μαδρίτη σε μια ιδανική κατάσταση στις τελευταίες αγωνιστικές και τους culés να περιμένουν περισσότερο από ένα madridista στραβοπάτημα.

Στην El Confidencial σου δείχνουμε σε έξι γραφικές παραστάσεις πως φτάνουν οι δύο ομάδες στο παιχνίδι: ποια είναι τα δυνατά τους σημεία, ποιες οι αδυναμίες τους, ποιος έχει καλύτερο πάγκο, κ.λπ.

Αποτελεσματικότητα και στις δύο περιοχές

Οι επιθετικοί και των δύο ομάδων είναι αυτοί με την καλύτερη φόρμα στο πρωτάθλημα. Η Barcelona είναι η ομάδα της Laliga που σουτάρει περισσότερο, αλλά επίσης κι αυτή που έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται έξι σουτ στο στόχο για να σκοράρει. Την ακολουθούν Εσπανιόλ και Ρεάλ Μαδρίτης, μ’ένα ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό. Οι λευκοί έχουν σουτάρει 540 φορές στο στόχο για να βάλουν 82 γκολ.


Η Barca επιτρέπει μόνο 10 σουτ ανά παιχνίδι, σχεδόν τόσα όσα εκτελεί ο αντίπαλος για να της βάλει γκολ. Το τέρμα της Ρεάλ Μαδρίτης είναι κάπως ασθενέστερο, δεχόμενο γκολ κάθε 9,2 σουτ. Ο αντίπαλος σουτάρει κατά μέσο όρο 12,7 φορές ανά παιχνίδι.


Ωστόσο, ο ίδιος ο Luis Enrique αναγνωρίζει την κακή στιγμή που διέρχεται η άμυνά του. «Τώρα είμαστε σε μια δυναμική στην οποία οι αντίπαλοι σου βάζουν γκολ με λίγα», παραδέχτηκε πριν απ’τον επαναληπτικό του Champions League εναντίον της Γιουβέντους. Και, σύμφωνα με την απόδοση της άμυνάς του, ο προπονητής δεν στερείται λόγου. Στα τελευταία 8 παιχνίδια πρωταθλήματος, της έχουν σκοράρει 10 γκολ, το ένα τρίτο αυτών που έχει δεχτεί μέχρι στιγμής σ’αυτό το πρωτάθλημα.

Η Barca πρέπει ν’αποφύγει τις στημένες φάσεις

Αν πρόκειται μία απ’τις δύο ομάδες να δεχθεί γκολ στις στημένες φάσεις, η Barcelona είναι αυτή που ξεκινά με περισσότερες πιθανότητες. Τουλάχιστον έτσι συνέβη σ’όλη τη σεζόν. Παρά το ότι έχει δεχθεί μόνο 30 γκολ φέτος, ένα στα τρία ήρθε από στημένες φάσεις. Η Μαδρίτη, όμως, δέχθηκε έτσι μόνο το 12% των γκολ. Οι culés είναι, επιπλέον, η ομάδα με το χειρότερο ποσοστό σε κερδισμένες εναέριες μπάλες στο πρωτάθλημα. Αν η Athletic έχει 20,7 ανά αγώνα, η Barca έχει 9,1. Η Μαδρίτη είναι κάτω απ’το μέσο όρο, με 14 μπάλες ανά παιχνίδι.


Οι δύο μεγάλοι είναι αυτοί με το υψηλότερο ποσοστό παθητικού στην αντεπίθεση. Το σύνολο του Luis Enrique ξεπεράστηκε έτσι σ’ένα 10% των περιπτώσεων, ενώ η ομάδα του Zidane σ’ένα 9%. Οι καταστάσεις του ανοιχτού παιχνιδιού είναι πιο ευάλωτες για τη Μαδρίτη, αφού έχει παραχωρήσει έτσι ένα 70% των γκολ. Η Barcelona είναι, απ’την άλλη πλευρά, αυτή στην οποία αποδεικνύεται πιο δύσκολο να σκοράρει μ’αυτόν τον τρόπο.

Μια άβυσσος της εντεκάδας στον πάγκο

Εκτός απ’τους έντεκα βασικούς που έχουν παίξει τα περισσότερα λεπτά, η Barcelona έχει μια δεύτερη μονάδα εννέα ανδρών που έχουν σκοράρει 16 γκολ. Δηλαδή, οι αναπληρωματικοί της Barca έχουν συνεισφέρει το 20% των γκολ της ομάδας. Μια πολύ φτωχή συγκομιδή όπου ξεχωρίζει μόνο ο Rafinha, με 6 γκολ σε 18 παιχνίδια. Στο γκρουπ έχει ενταχθεί φέτος ο Andrés Iniesta, τον οποίο ο Luis Enrique φυλάει για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού. Δεν έχει σκοράρει ακόμα μετά από 19 παιχνίδια.

Ο André Gomes είναι αυτός που έχει απολαύσει τα περισσότερα λεπτά. Η πιο ακριβή υπογραφή των blaugrana το περασμένο καλοκαίρι έχει σκοράρει μόνο ένα γκολ κι έχει δώσει μια ασίστ. Η καλή απόδοση του Paco Alcácer στα τελευταία παιχνίδια έχει ανεβάσει τον λογαριασμό του στο σκοράρισμα στα 4 γκολ, αν και η σεζόν του είναι ακόμη μακριά απ’το ν’ανταποκριθεί στις προσδοκίες για τον 23χρονο νεαρό.


Η Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει επίσης μια δεύτερη μονάδα εννέα παικτών, αλλά με μια πολύ πιο καθοριστική συνεισφορά στην ομάδα. Έχουν βάλει 34 γκολ, κάτι περισσότερα απ’το 40% του συνόλου. Το κυρίως rotation του Ζιντάν είναι ο Isco, με 9 γκολ και 5 ασίστ σε 26 παιχνίδια. Ο πρώτος σκόρερ των αναπληρωματικών είναι ο Άλβαρο Μοράτα: 12 γκολ σε 21 παιχνίδια, έντεκα ως βασικός. Εκτός των Dani Carvajal και Φάμπιο Κοεντράο, ο οποίος δεν φτάνει τα 80 λεπτά στο πρωτάθλημα, αυτή τη σεζόν έχουν σκοράρει όλοι οι παίκτες του λευκού συνόλου.

Η σημασία της τελικής ευθείας του αγώνα

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η ομάδα που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ αυτή τη σεζόν στα τελευταία 15 λεπτά, συνολικά 21. Ωστόσο, αυτή που παίρνει τα περισσότερα στην τελική ευθεία του παιχνιδιού είναι η Ατλέτικο. Το 34% των γκολ των rojiblancos φέτος ήρθε στα τελευταία στάδια της αναμέτρησης. Παρά τις ανατροπές στις οποίες πρωταγωνίστησε αυτή τη σεζόν, η Μαδρίτη είναι η όγδοη ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό των γκολ μετά το 75ο λεπτό. Η επίδοση σκοραρίσματος της Barcelona διανέμεται σ’όλο το παιχνίδι, σκοράροντας ένα στα πέντε γκολ σ’αυτό το τμήμα.


Ωστόσο, η Barça έχει στις τάξεις της τον παίκτη που έχει στείλει τις περισσότερες μπάλες στο αντίπαλο τέρμα στα τελευταία λεπτά. Ο Leo Messi, μαζί με τον Antoine Griezmann, έχει 6 γκολ μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν. Στην Ρεάλ Μαδρίτης ξεχωρίζει ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 5, κι ο Sergio Ramos, με 3 γκολ.

Κι αν αποτύχει ο Μέσι;

Στο πρωτάθλημα υπάρχουν τρεις ομάδες των οποίων η τύχη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’την απόδοση ενός μόνο παίκτη. Iago Aspas, Aritz Aduriz και Lionel Messi μετουσιώνουν περισσότερο απ’το 30% των γκολ των Θέλτα, Athletic Club και Barcelona. Το 32% των γκολ των azulgrana φέρουν την υπογραφή του Αργεντινού. Ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος, ο συμπαίκτης του Luis Suarez, συμβάλλει στο 26% των γκολ της ομάδας του με 24 γκολ. Μεταξύ των δύο μπαίνει το 60% των γκολ της Barça.



Το βάρος του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι κατώτερο. Τα 19 γκολ του, το χειρότερο ρεκόρ σκοραρίσματος από τότε που ήρθε στο madridista club, αντιπροσωπεύουν το 23% των 82 γκολ για την ομάδα του. Μετά τον Πορτογάλο αστέρα, φιγουράρουν οι Morata (12), Μπενζεμά (9), Isco (9) και Μπέιλ (7).

Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.