News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Νίκη στο Clásico (και στη Liga) για να σκεφτεί αποκλειστικά και μόνο τον παλιό εχθρό, την Atlético

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Του Jesús Garrido

Η Μαδρίτη, για τον γείτονα για τέταρτη φορά

Η νέα μεγάλη ευρωπαϊκή αναμέτρηση είναι το madrileño derbi και η Ρεάλ είναι πεπεισμένη ότι το σερί θα συνεχιστεί και θ’αποκλείσει και πάλι τον γείτονα και, για να γίνει αυτό, το να καθαρίσει όσο πιο γρήγορα το πρωτάθλημα θα’ναι ένα πλεονέκτημα


Αυτοί που έχουν πλέον ηλικία για να’χουν μια εκτεταμένη ποδοσφαιρική μνήμη κι ακολουθούν την Ρεάλ Μαδρίτης με την αγάπη ενός παιδιού θυμούνται ότι, γι 'αυτούς, το Fútbol Club Barcelona ήταν ένας αντίπαλος που ναι, που ήταν καλά, αυτός της πόλης που «αντιμετώπιζε» την πρωτεύουσα για την εξουσία στην Ισπανία, αλλά λίγα παραπάνω. Ναι, είχε κερδίσει κάποια Liga και τέτοια, και το Κύπελλο Εκθέσεων, αλλά δεν ήταν αυτός που προκαλούσε την περισσότερη αντιπάθεια σ’αυτούς. Ήταν η Ατλέτικο, αυτή που υποστήριζε ο γείτονας ή το παιδί στο διπλανό θρανίο στο σχολείο. Υπήρχαν λίγοι άνθρωποι της Barca στην τάξη ή στο μπαρ, ως εκ τούτου, αυτό που πραγματικά ενοχλούσε ήταν να βλέπεις τον συνάδελφο χαρούμενο, όταν κέρδιζε η Atleti. Δεν ήταν εύκολο να τον υπομείνεις επειδή τον είχες δίπλα κι έπρεπε να υπομείνουν να τους τρίβουν τον θρίαμβό τους, συνήθως επί της ίδιας της Μαδρίτης, για εβδομάδες. Αυτό ήταν πριν από καιρό, σε προηγούμενες δεκαετίες. Αυτή η τάση άλλαξε.

Η Barca άρχισε να κερδίζει τα πράγματα λόγω του Κρόιφ και η Atleti ξέχασε τα χρόνια της δόξας. Εν τω μεταξύ, η Μαδρίτη συνέχιζε η ίδια, αλλά χωρίς νίκη στην Ευρώπη, όπου πλέον εμφανίζονταν που και που η Barca, η οποία ξαφνικά, όταν έκατσε στον πάγκο ο Ολλανδός, έμαθε να κερδίζει επίσης διεθνώς. Και φυσικά, αυτή η αλλαγή της τάσης μετέτρεψε τα Μαδρίτη-Μπαρτσελόνα στον πραγματικό μεγάλο αγώνα για την Ισπανία και την Ευρώπη και τα ντέρμπι έπεσαν στη μονοτονία του πρωταθλήματος, ενισχυόμενη επιπλέον απ’τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα υπέρ του merengue συνόλου. Τότε, η διοίκηση της Ατλέτικο άρχισε να σκέφτεται με δύο δάχτυλα μπροστά και υπέγραψε τον Diego Pablo Simeone. Τίποτα δεν θα’ταν ξανά το ίδιο.

Η ισορροπία έχει αλλάξει μέχρι τέτοιου σημείου που, τώρα, η αστρική μονομαχία για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο είναι το Μαδρίτη-Ατλέτι, όχι το Μαδρίτη-Μπάρτσα. Τόσα χρόνια αναζητώντας ένα Clásico σ’έναν τελικό κι έχουν πέσει δύο ντέρμπι σε τρία χρόνια. Τέσσερα, αν προσθέσουμε αυτά που έχουν δώσει και θα δώσουν, στους προηγούμενους γύρους πριν απ’αυτό το καθοριστικό παιχνίδι. Τέσσερα ντέρμπι σε τέσσερις διαδοχικές σεζόν, ούτε η Μπάγερν δεν έχει αντιμετωπίσει τόσες συνεχόμενες φορές την Άρσεναλ, κι αυτό λέει ήδη. Αποτελεί πλέον μέρος της συνήθειας, της ρουτίνας κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Αργά ή γρήγορα θα τεθούν αντιμέτωπες και η ιστορία αυτών των αναμετρήσεων μας λέει είναι ότι το φυσιολογικό είναι να κερδίζει η Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Μαδρίτη γνωρίζει ότι η Ατλέτικο δεν είναι ανίκητη όπως φαίνονταν έναντι οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού αντιπάλου. Την έχει κερδίσει σε δύο τελικούς και σ’έναν προημιτελικό, πάντα με την ταλαιπωρία παρούσα, κάτι αδιαπραγμάτευτο όταν έχεις απέναντι το colchonero σύνολο. Αλλά τόσο τ’αποδυτήρια όσο και η διοίκηση δεν είχαν στις προτιμήσεις τους να βρουν πλέον τον γείτονα. Ήταν προφανές ότι αν μπορούσαν να επιλέξουν, οποιοδήποτε απ’τα τρία φαβορί θα’χε πάρει τη Μονακό με κλειστά μάτια, μια θαυμάσια ομάδα, χαρούμενη και διασκεδαστική, αλλά άπειρη σ’αυτούς τους τελευταίους γύρους και, ως εκ τούτου πιο προσιτή σε θεωρητικό πλαίσιο. Η Μαδρίτη δεν θα’χε διστάσει να βρει για τρίτη φορά σ’έναν τελικό την Ατλέτικο, από ψυχολογικής άποψης και μόνο ένιωθαν πιο έτοιμοι να τους νικήσουν σ’ένα ματς, όχι μόνο λόγω της δικής τους θετικής ανάμνησης, αλλά και για τον πανικό τους αντιπάλου στην επανάληψη της ίδιας ιστορίας γι’ακόμα μια φορά.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Ζιντάν δεν πρόκειται να διστάσει με την Atleti ούτε ένα γύρο νωρίτερα. Έχοντας αποκλείσει τη Μπάγερν, σε μια διπλή αναμέτρηση που προοιωνίζονταν πολύ περίπλοκη και στην οποία η Μαδρίτη ήταν ανώτερη (παρά το ότι η πρόκριση έγινε περίπλοκη με μια παράταση που προκάλεσε ο Neuer με τις απίστευτες επεμβάσεις του), αισθάνεται τώρα αρκετά ισχυρή για ν’αποκλείσει επίσης και την Ατλέτικο σε διπλά ματς. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία μεταξύ των rojiblancos, καθώς θεωρούν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τη Μαδρίτη, αν δεν την πετύχουν σ’έναν τελικό. Έχουν καταστήσει σαφές σ’αυτά τα τέσσερα χρόνια ότι τα διπλά ματς είναι το φόρτε τους, ότι ούτε η Barça ούτε η Μπάγερν δεν μπόρεσαν με τον βράχο του Simeone. Η Μαδρίτη, ωστόσο, κατανοεί ότι για να κερδίσει το δωδέκατο έπρεπε να νικήσει τον οποιονδήποτε.

Στον οποιονδήποτε συμπεριλαμβάνεται και η Barça. Όχι, δεν είναι στο Champions League, αλλά η Μαδρίτη πρέπει να κερδίσει τον αιώνιο σύγχρονο αντίπαλο έτσι ώστε ο δρόμος προς το Κάρντιφ να μετατραπεί σε μια αχτίδα φωτός. Παίρνοντας τους τρεις βαθμούς στο αυριανό Clásico, η απόσταση με τους azulgranas θα επεκτείνονταν στους έξι βαθμούς συν το ιδιαίτερο gol-average που θα’χαν κερδίσει οι λευκοί, στο οποίο θα’πρεπε να προστεθεί ο αναβληθέν αγώνας κατά της Θέλτα Βίγκο, η σφαίρα ασφαλείας που εξακολουθεί να’χει η Ρεάλ Μαδρίτης. Δηλαδή, θα μπορούσαν να πάνε σε απόσταση μέχρι εννέα βαθμών, ένας κόσμος με τις λίγες αγωνιστικές που απομένουν μέχρι το τέλος του εγχώριου πρωταθλήματος.

Δεν είναι μπανάλ το να καθαρίσει τη Liga όσο το δυνατόν συντομότερα. Έχοντας αυτό το μαξιλάρι επί των culés θα επέτρεπε στον Ζιντάν να συνεχίσει με τα μαζικά του rotations έτσι ώστε το πρόγραμμα να’ναι όσο το δυνατόν ομαλότερο για τα πρώτη ξίφη του και να μπορέσουν να επικεντρωθούν σχεδόν αποκλειστικά στα δύο ντέρμπι με την Ατλέτικο, όπου θα τους χρειάζονταν πραγματικά να έρθουν στην περίπτωση που ο τίτλος είναι στο τσεπάκι. Δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσει το φινάλε της σεζόν. Όλα ενεργοί στο μέγιστο παλεύοντας για διαφορετικούς στόχους, προσθέτοντας όλοι για την Ρεάλ Μαδρίτης.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.