News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Στο βασίλειο του Diego... χωρίς τον Diego

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Του Pablo Polo

Δεν θα’ναι στο San Paolo αλλά το ίχνος του 10 στη Νάπολι είναι παντού: τοιχογραφίες, ένας βωμός...


Ο Μαραντόνα δεν θα’ναι τελικά στη Νάπολι να υποστηρίξει την ομάδα του. Το αστέρι ήταν στη Μαδρίτη για να βρεθεί δίπλα στον Sarri και τους παίκτες του, αλλά αυτή τη φορά δεν θα φανεί στην πόλη. "Όταν έρχεται εδώ είναι σαν Έλληνας ημίθεος", υπενθύμιζε χθες ο πρώην συμπαίκτης του, Bruscolotti, στη MARCA.

Αλλά η μαγεία του Μαραντόνα είναι πάντα ψηλαφητή στους δρόμους της πόλης. Στους τοίχους, στα μπαλκόνια ή στα μπαρ υπάρχει πάντα μια φωτογραφία ή τοιχογραφία του «10». Μια απ’τις παλαιότερες παραμένει σε άριστη κατάσταση στην ισπανική συνοικία της Νάπολι. Την ανακαίνισαν πρόσφατα, καθώς είναι η κύρια εικόνα του πρώτου Scudetto που πήρε η Νάπολι στην ιστορία της υπό το χέρι του Pelusa το 1987. Η τοιχογραφία, κατασκευασμένη από ένα νεαρό της γειτονιάς, τον Mario Filardi, στην οποία ο παίκτης φαίνεται να κουβαλά μια μπάλα, είχε επιδεινωθεί στο άνοιγμα ενός παραθύρου χωρίς άδεια στην πρόσοψη του κτιρίου στην οδό Emanuele Deo, αλλά πριν από ένα μήνα αποκαταστάθηκε. Ο Salvatore Lodice έχει αναλάβει να διορθώσει το πρόσωπο του Ντιέγκο συγκεντρώνοντας χρήματα απ’τη γειτονιά για την κάλυψη των εξόδων.

Πολύ κοντά στο Quarteri Spagnoli μπορείς να πεις έναν καφέ και δεις το εκκλησάκι για τον Μαραντόνα. «Δείτε και βγάλτε φωτογραφία αν θέλετε, αλλά πιείτε έναν καφέ σε αντάλλαγμα», λέει ο υπεύθυνος της εγκατάστασης. Εκτός απ’τις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις του Αργεντινού αστέρα, υπάρχει ένα κάδρο πλαισιωμένο με σακούλες σκουπιδιών για να θυμίζει την προδοσία του Higuaín.

Ειδικό αφιέρωμα

Αλλά ο Μαραντόνα θα επιστρέψει σύντομα στην πόλη. Ή αυτό ελπίζουν οι Ναπολιτάνοι, που αυτόν τον Μάιο γιορτάζουν με κάθε επισημότητα την 30η επέτειο απ’την κατάκτηση του πρώτου τίτλου υπό το χέρι του Ντιέγκο. Για το λόγο αυτό, ο καλλιτέχνης Jorit Agoch είναι έτοιμος να τελειώσει μια νέα τοιχογραφία με το πρόσωπο του Μαραντόνα που θα’ναι η μεγαλύτερη στην πόλη. Για ν’απεικονίσει τον Ντιέγκο έχει επιλέξει μια εικόνα του προσώπου του πρώην παίκτη απ’την εποχή του Mundial του 2010, ως μέρος των εορτασμών που ετοιμάζονται στη Νάπολι.


Ο Μαραντόνα είχε τα συν και τα πλην του με τον De Laurentiis, τον πρόεδρο της Νάπολι, αλλά λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν λείαναν τις διαφορές και η ιδέα είναι το αστέρι να μετατραπεί σε πρεσβευτή του συλλόγου σ’όλο τον κόσμο. Πρέπει να επιλύσει, φυσικά, τα προβλήματά του με την εφορία πριν αναλάβει έναν επίσημο ρόλο της οντότητας.

Η τελευταία του εμφάνιση

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Μαραντόνα επέστρεψε στην πόλη μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας για να παρακολουθήσει ένα μιούζικαλ για τον πρώτο τίτλο που πήρε με τη Νάπολι. Η θεατρική παράσταση, που επινοήθηκε απ’τον Ιταλό ηθοποιό Alessandro Siani, ονομάζεται Τρεις φορές δέκα και παίζει με τον αριθμό της φανέλας που φορούσε ο Μαραντόνα στη Νάπολι και τα 30 χρόνια που συμπληρώνονται τώρα απ’το ιστορικό τρόπαιο. Η επίσκεψη χρησίμευσε γι’αυτήν την πρώτη προσέγγιση με τον σύλλογο και για να καταγράφει η ανεπιφύλακτη υποστήριξη του λαού προς το θρυλικό 10.

Απόδειξη της άνευ όρων υποστήριξης για τον Ντιέγκο, είναι ότι γέμισε το Teatro San Carlo, ένα απ’τα πιο εμβληματικά της Ιταλίας και του κόσμου, για την πρεμιέρα του έργου, το οποίο προκάλεσε κάποια διαμάχη. Για κάποιους, το ιστορικό Κολοσσαίο της πόλης δεν ήταν το κατάλληλο μέρος. «Δεν μου φαίνεται κάτι αρνητικό, ο Μαραντόνα υπήρξε ένας σπουδαίος του αθλήματος κι ανήκει στην ιστορία μας. Είμαι υπέρ ενός λαϊκού θεάτρου, γι 'αυτό είναι πολύ καλό να’ρχεται ο Μαραντόνα», δήλωσε ο δήμαρχος της νότιας πόλης, Luigi De Magistris .

Ο Μαραντόνα ήταν ήδη στη Μαδρίτη για το πρώτο παιχνίδι στο Μπερναμπέου. Βρέθηκε  στο γεύμα των διοικήσεων, αλλά πρωταγωνίστησε σ’ένα δυσάρεστο περιστατικό με την σύντροφό του στο ξενοδοχείο Mirasierra Suite, που δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις. Πριν απ’το παιχνίδι, ήταν στ’αποδυτήρια των παικτών της Νάπολι για να τους ενθαρρύνει και στη συνέχεια φάνηκε πολύ λίγο στα επίσημα.


Σήμερα δεν θα’ναι στο San Paolo, αν και οι κερκίδες θα τον θυμηθούν όπως πάντα. Αλλά η αφοσίωση που υπάρχει για τον Αργεντινό αστέρα στην πόλη θα κάνει τα υπόλοιπα. Στη Νάπολι, ο Ντιέγκο είναι πάντα παρών. Και περισσότερο απόψε.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.