News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο λόγος για τον οποίο παίζει ο Odegaard στην Ολλανδία: να μην καταβάλλονται 40.000 € στη Μαδρίτη

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Του David Ruiz

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου

Επιβαλλόμενο πρόστιμο απ’τη Μαδρίτη όταν δεν παίζει

Τον νέο προπονητή του δεν τον γεμίζει ο Νορβηγός παίκτης, αλλά ξέρει ότι πρέπει να παίζει σε κάθε αναμέτρηση για να αποφύγει να πληρώσει τους λευκούς λόγω σύμβασης


"Αυτή είναι η καλύτερη απόφαση για την εξέλιξή μου". Η φράση βγήκε απ’το στόμα του Martin Odegaard στις αρχές του έτους, τη μέρα του μακροχρόνιου στοιχήματός του με την Heerenveen. Το νεαρό νορβηγικό ταλέντο των 18 ετών, που αναφέρεται ως ένας απ’τους παίκτες με τη μεγαλύτερη προοπτική στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κατάφερνε επιτέλους το στόχο του να φύγει απ’τη madridista θυγατρική και την τραχιά Segunda B για να ξεκινήσει την ιδιαίτερη απογείωση του στο ποδόσφαιρο, στο ολλανδικό, ιδανικό στα χαρτιά για το φανταστικό προφίλ του και το καθαρά επιθετικό. Το ερώτημα που κάνουν στο Abe Lenstra Stadion, σχεδόν δύο μήνες μετά την απαραίτητη φυγή του αγοριού προς τα εμπρός και μια απόδοση με περισσότερες σκιές παρά φως, είναι αν ο δανεισμός του, πιασμένος με τσιμπιδάκια λόγω της συμφωνίας που επετεύχθη με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία τιμωρεί τις τουλίπες με 40.000 € για κάθε ματς που δεν παίζει, ήταν τόσο καλή ιδέα όπως φαίνονταν στην αρχή.

Σύμπτωση ή όχι, η ομάδα αποκάλυψη της Eredivisie στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, έχει χάσει ατμό, κάτι που συμπίπτει με την άφιξη του Odegaard στις τάξεις της. Οι πέντε ήττες, δύο νίκες και μια ισοπαλία, που πήρε από τότε που έστησε σημαία στην Ολλανδία ο Νορβηγός, έχουν οδηγήσει την Heerenveen, απ’την τέταρτη στην έκτη θέση του πρωταθλήματος, στο οποίο πρέπει να προστεθεί ο αποκλεισμός της απ’το Κύπελλο απ’την ΑΖ Άλκμααρ ... και στο σπίτι. Ο Martin έχει συμμετάσχει σ’αυτά τα οκτώ παιχνίδια, πέντε εξ αυτών ως βασικός, αν κι ολοκλήρωσε μόνο δύο. Ένα σύνολο 437 λεπτών (ένα μέσο όρο 54' ανά ματς), το οποίο δεν είναι καθόλου άσχημο. Ένα άλλο πράγμα είναι η ποιότητα των εμφανίσεών του.

Ο τραυματισμός του Stijn Schaars, του εγκέφαλου των frisios, κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα πριν απ’τη χειμερινή διακοπή, του παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία ν’αναλάβει τα ηνία της ομάδας ως αφεντικό του 4-3-3, αλλά ο αντίκτυπός του δεν ήταν ο αναμενόμενος και η Heerenveen πληρώνει πάρα πολύ την απουσία του ανθρώπου-πυξίδα της και την ικανότητά του να παρέχει ισορροπία στην blanquiazul εντεκάδα στη μεσαία γραμμή.


Όχι δέσμιος

Ο νέος προπονητής του, Jurgen Streppel, αποφάσισε να ποντάρει πριν από δύο εβδομάδες στο νεαρό τοπικό ταλέντο Pelle van Amersfoort μετά από τρεις ήττες (δύο εναντίον της AZ και μία εναντίον της Ουτρέχτης) και μια λευκή ισοπαλία (Groningen) με τον Odegaard να ενεργεί ως φάρος, αν και η ποινή του canterano τον ανάγκασε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Νορβηγού εκ νέου απ’την αρχή το περασμένο Σάββατο στον αγώνα ενάντια στην Roda JC, παίρνοντας επιτέλους τη νίκη μετά από περισσότερο από ένα μήνα ξηρασίας (2-0). Εκτός απ’την ολοκλήρωση των 90 λεπτών, ο Νορβηγός ήταν απ’τους καλύτερους κι έδωσε ακόμα και την πρώτη ασίστ επί ολλανδικού εδάφους. Το γκολ, για την ώρα, του αντιστέκεται.

Ωστόσο, η επικείμενη επιστροφή στην ομάδα του βετεράνου Schaars, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το τεράστιο ταλέντο του «Viking» δεν καταλήγει να αιχμαλωτίσει τον Streppel, θα σημάνει λογικά ένα σημαντικό κόψιμο στις ευκαιρίες του. Ευτυχώς για τον Odegaard, μια ρήτρα στο συμβόλαιο που διαπραγματεύθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης για τον δανεισμό του στους Ολλανδούς μέχρι το 2018 (πάντα με την επιλογή να τον φέρει πίσω νωρίτερα) θ’αναγκάσει τον τεχνικό να συνεχίσει να του δίνει μπάλα, ακόμα κι αν είναι με τρόπο απλής  μαρτυρίας. Σε περίπτωση που δεν το κάνει, η Heerenveen θα πρέπει ν’αποζημιώσει την Concha Espina με 40.000 € για κάθε αναμέτρηση που δεν παίζει ούτε ένα λεπτό.

Οι ευκολίες που δίνονται απ’τους λευκούς στον πιο πολύτιμο νεαρό τους για να πετάξει σ’έναν τόπο που επέλεξε ο ίδιος ο παίκτης, και η γενναιοδωρία τους, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για το μισθό του (περίπου δύο εκ. ετησίως) όσο παίζει στην Eredivisie, θα’πρεπε να συνδυαστεί με κάποιο ασφαλές πέρασμα για ν’αναγκάσει την Heerenveen, η οποία του πληρώνει μόνο το διαμέρισμα και το αυτοκίνητο, να εγγυηθεί την παρουσία του γήπεδο. Ο Streppel το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, λόγος για τον οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην εκπνοή του αγώνα κατά της ADO Den Haag και δέκα πριν μέρες του έδωσε τα τελευταία λεπτά ενάντια στην Τβέντε. Η σειρά των παραπάνω είναι σαφής: Να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για τον Odegaard, εκτός κι αν οι συνθήκες παιχνιδιού καθιστούν ανέφικτη την παρουσία του στο χώρο.


Οι Σκανδιναβοί

Δεν παύει να’ναι περίεργο ότι το, εκ φύσεως, κατακόκκινο 10άρι του Drammen, επέλεξε μια ομάδα που, παρά τη νεολαία του ρόστερ της, έχει αρκετό ταλέντο στη μεσοεπιθετική μεσαία γραμμή. Τόσο που η αξιοσημείωτη απόδοση μέχρι στιγμής σ’αυτήν την σεζόν, παικτών που καταλαμβάνουν τόσο τους εσωτερικούς χώρους όσο και τις τρεις θέσεις της επίθεσης έχουν εμποδίσει τον madridista να δράσει σ’άλλη θέση εκτός απ’αυτής του άτυχου Schaars. Στη μεσαία γραμμή, ο Ιάπωνας Yuki Kobayashi είναι ακλόνητος στ’αριστερά, κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει με τον Van Amersfoort στην αντίθετη πλευρά, εκτός απ’όταν πρέπει να ενεργήσει ως οργανωτής.

Στην εμπροσθοφυλακή, τα πράγματα φαίνονται ακόμα χειρότερα. Η επιλογή να ενεργήσει ως «ψευτο9άρι» είναι εντελώς αποκλεισμένη λόγω της παρουσίας του Ιρανού επιθετικού Reza Ghoochannejhad, πρώτου σκόρερ της ομάδας με 14 γκολ. Στις πλευρές, η Heerenveen έχει δύο απ’τους καλύτερους εξτρέμ σ’όλη την Eredivisie: τον Σουηδό Arber Zeneli (6 γκολ), γιο Κοσοβάρων προσφύγων ο οποίος στα 22 του οδηγεί την κατάταξη στις ντρίμπλες στο ποδόσφαιρο της τουλίπας· και τον Σαμ Λάρσον, επίσης Σουηδός, μια ιδιοφυΐα κατά τη διανομή ασίστ (έχει 10 στο πρωτάθλημα), εκτός του ότι είναι ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ των frisios με επτά γκολ.


Εν ολίγοις, ο Streppel θα πρέπει να βρει μια λύση έτσι ώστε η τρέχουσα ομάδα του να μην αναγκαστεί να ξηλωθεί λόγω του Odegaard, ο οποίος έχει τουλάχιστον την παρηγοριά να μοιράζεται αποδυτήρια με άλλους έξι Σκανδιναβούς παίκτες, δύο Νορβηγούς, δύο Σουηδούς και δύο Δανούς.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.