News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Γιατί ο Zidane προσέχει τόσο τον Modric;

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Του Jesús Garrido

Τον έχει ξεκουράσει μετά τον τραυματισμό του

Από τότε που τραυματίστηκε κατά της Μάλαγα, ο Κροάτης δεν έχει ξαναβρεί την καλύτερη εκδοχή του κι ο προπονητής του έχει δώσει προοδευτικά διαλείμματα έτσι ώστε να’ναι στο 100% στις μέρες κλειδί


Έρχεται ένα σημείο στην κορυφή ενός παίκτη, στο οποίο μετατρέπεται σε σύμβολο του αθλήματός του. Δεν συμβαίνει σε όλους, μόνο σε κάποιους που έχουν διατηρήσει μια τέτοια καθαρή κι εξαιρετική καριέρα, που αποκτούν αυτό το δικαίωμα αυτόματα. Εκείνη η στιγμή της δόξας αντανακλάται σε μια τόσο απλή πράξη όσο και θαυμάσια λόγω του απροσδόκητου κι αξιοθαύμαστου. Ο προπονητής αποφασίζει να αποσύρει αυτόν τον παίκτη απ’το γήπεδο σε μια στιγμή ενός εκτός έδρας αγώνα, και σ’εκείνη τη στιγμή, οι αντίπαλοι οπαδοί, σηκώνονται για να χειροκροτήσουν έναν παίκτη που έχει ενοχλήσει την ομάδα τους. Στον τελευταίο που συνέβη, ο τελευταίος που μπήκε σ’αυτό το κλαμπ των εκλεκτών, ήταν ο Luka Modric στην Eibar.

Ο Ζιντάν άλλαξε τον Modric όταν το παιχνίδι ήταν ήδη περισσότερο από κερδισμένο και, ξαφνικά, ενώ ο μικρόσωμος Κροάτης αντιμετώπιζε την αλλαγή του, το Ipurua ξέσπασε σε μια επευφημία στην οποία ο ίδιος ο παίκτης δεν είχε άλλη επιλογή απ’το ν’ανταποκριθεί, ευγνώμων κι έκπληκτος. Ακόμα και τον Ζιντάν τον άφησε κάπως έκπληκτο: «Όταν σε επευφημεί ο αντίπαλος, είναι σπάνιο, δεν είναι συνηθισμένο. Ο Λούκα είναι θεμελιώδης για μας. Διαχειρίζεται τις στιγμές του παιχνιδιού. Οι συμπαίκτες αγαπούν πολύ τον Luka Modric». Είναι λίγες λέξεις, αλλά ο Γάλλος προπονητής συνόψισε έτσι ό, τι είναι ο Luka για την Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι αυτός που κατανοεί καλύτερα το ποδόσφαιρο σ’όλο το ρόστερ, το οποίο τον μετατρέπει στον μαεστρικό πυλώνα και χάρη στην προσωπικότητά του λατρεύεται απ’τα αποδυτήρια.

Πάντα μακριά από αντιπαράθεση

Αυτή η εσωτερική σχέση στη Μαδρίτη μεταφέρεται προς τα έξω. Δεν υπάρχει ένας οπαδός μιας άλλης ομάδας ξένης στο λευκό club που να’χει μια κακή λέξη για τον Modric. Πάντα με το χαμόγελο μπροστά, έχει διατηρηθεί πάντα μακριά από κάθε διαμάχη που μπορεί να υπήρξε στη Ρεάλ Μαδρίτης, και βλέποντας τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγες αυτές στις οποίες έχει μπει. Μάλλον το αντίθετο. Παρέμενε πάντα απόμακρος ή, μάλλον, έχει δείξει πάντα ένα θετικό πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, τη μόνη φορά που βγήκε απ’τη επίσημη γραμμή του συλλόγου ήταν όταν ο Florentino Pérez αποφάσισε να απολύσει τον Κάρλο Αντσελότι. Σ’εκείνες τις μέρες, ο Modric ρωτήθηκε σχετικά και δεν του βγήκε τίποτα άλλο, παρά μόνο μια δήλωση αγάπης: «Με τον Ancelotti έχω παίξει το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής μου».

Δεν στερούνταν δίκιου ο ξανθός του Ζαντάρ. Η Μαδρίτη του Μουρίνιο τον υπέγραψε το 2012, αλλά ο Πορτογάλος προπονητής ποτέ δεν ήξερε πολύ καλά τι να κάνει μ’αυτόν. Ο Modric δεν ταίριαζε στο αμετάβλητο σύστημα του 4-2-3-1 που έχτισε ο Μουρίνιο και στο οποίο το δίδυμο των μέσων αποτελούνταν, αδιαμφισβήτητα, απ’τους Khedira και Xabi Alonso. Ούτε στο 10, μέρος όπου δρούσε συνήθως ο παίκτης των Σπερς, καθώς ο Özil απέτρεπε οποιαδήποτε μεταβολή σ’αυτό το μέρος του γηπέδου. Ο Λούκα πέρασε ένα χρόνο μαθαίνοντας ισπανικά και ν’αντέχει την πίεση του να παίζεις στη Μαδρίτη, αλλά κανείς δεν τον κατανόησε μέχρι που ο Αντσελότι τον τοποθέτησε ως δεξιό εσωτερικό στο 4-3-3 που μέχρι σήμερα έχει υπάρξει ένα μάντρα στη σύγχρονη Μαδρίτη.


Ο Modric, όπως κατάλαβε καλά ο ίδιος, έπαιξε τότε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του, και το καλύτερο που έχει παίξει η Μαδρίτη σε τουλάχιστον μια δεκαετία. Η παρουσία του ήταν τόσο καθοριστική, που όταν έχασε ένα μεγάλο μέρος της δεύτερης σεζόν του Αντσελότι λόγω τραυματισμού, η ομάδα κατέρρευσε κι έχασε όλους τους τίτλους, όταν τους είχε σε πολύ καλό δρόμο. Ήταν τότε όταν η Μαδρίτη συνειδητοποίησε ότι χρειάζονταν μια πραγματική εναλλακτική για τον μέσο της κι ο ίδιος ο Modric πρότεινε το τέλειο όνομα: Mateo Kovacic.

Δεν είναι στην καλύτερη στιγμή του

Εκείνα τα χειροκροτήματα στην Eibar συνέβησαν όταν ο Modric υπέφερε για ν’απολαύσει το ποδόσφαιρο όπως κάνει συνήθως. Είναι άμεση συνέπεια της ποδοσφαιρικής υποστροφής της Ρεάλ Μαδρίτης σ’αυτές τις βδομάδες του 2017, ότι ο Κροάτης δεν έχει βρεθεί ούτε στην σωματική ούτε στην αθλητική πληρότητά του. Αν ο Modric είναι στο 100%, η Μαδρίτη λειτουργεί σαν ρολόι. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δείκτες μπορεί να δείχνουν μια λάθος ώρα. Έχει περάσει περίπου ένας μήνας από τότε που βγήκε απ΄το τελευταίο του σωματικό πρόβλημα κι από τότε δεν έχει λάμψει ξανά με τον ίδιο τρόπο. Το παράδειγμα της κατάστασής του συνέβη στο Mestalla. Η Μαδρίτη έχανε κι άφηνε να χαθεί η ευκαιρία να δώσει ένα θανάσιμο πλήγμα στην la Liga, και μεταξύ όλων των δυνατοτήτων που είχε ο Ζιντάν, επέλεξε να βγάλει απ’το γήπεδο τον Modric. Οι αριθμοί του εκείνη την ημέρα άγγιξαν την τελειότητα (94% επιτυχία στις πάσες), αλλά δεν ήταν καθόλου επιδραστικός στο παιχνίδι, όπως κι ο Kroos, σίγουρα. Η διαφοροποίηση του τεχνικού δεν είχε καμία επίδραση και επισφραγίστηκε η ήττα.

Ούτε και διάρκεια έχει, αλλά αυτό είναι περισσότερο ένα θέμα του προπονητή. Στον Ζιντάν δεν αρέσει να συμβεί το ίδιο με την περασμένη σεζόν. Ο Modric έφτασε στον τελικό του Μιλάνου με τη γλώσσα έξω, όπως η μισή ομάδα, στην πραγματικότητα. Στην παράταση, η Ατλέτικο είχε την ευκαιρία να σκοτώσει τη Μαδρίτη, καθώς Μπέιλ, Modric και Μαρσέλο είχαν σωματικά προβλήματα. Οι υπόλοιποι παίκτες είναι σημαντικοί, αλλά ο Modric είναι ο φάρος, και χωρίς αυτόν, τα πλοία δεν βλέπουν την ακτή. Όταν έχει μπορέσει, ο Ζιντάν τον έχει ξεκουράσει. Δεν τον πήρε στην αποστολή εναντίον της Εσπανιόλ, δεν έπαιξε εναντίον της Λας Πάλμας, κι όταν το παιχνίδι είχε καθαρίσει, τον έστειλε στον πάγκο στην Eibar.

Αντιμετωπίζει το τέλος της καριέρας του

Η δυναμική που έχει το ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης, ειδικά στη μεσαία γραμμή, όπου μοιράζονται παρόμοιες θέσεις οι Kroos, Modric, Kovacic, Isco και James, θα’πρεπε να’ναι περισσότερο από αρκετή (όπως έχει συμβεί σ’όλη τη σεζόν) για να ξεπεράσει τα λιγότερο απαιτητικά ματς, σ’εκείνα στα οποία ο Modric μπορεί να ξεκουραστεί είτε στις κερκίδες, είτε στον πάγκο. Ο Modric κλείνει τα 32 τον Σεπτέμβριο (έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020), το οποίο τον τοποθετεί ως τον τρίτο πιο μεγάλο παίκτη στο ρόστερ, μετά τους Πέπε και Κριστιάνο Ρονάλντο. Για να πάρουμε μια ιδέα, στον Xabi Alonso άνοιξε την πόρτα της εξόδου στα 33. Είναι επικίνδυνες ηλικίες για το σωματικό. Κανένας απ’τους τρεις, ακριβώς, δεν έχει μια εύκολη σεζόν όσον αφορά τραυματισμούς ή ενοχλήσεις. Μάλιστα, ο Modric είναι μόνο ο ένατος πιο χρησιμοποιημένος παίκτης, όταν είναι σίγουρα ένας απ’τους βασικούς στην ομάδα. Ο τραυματισμός στο γόνατο που συνέβη τον Οκτώβριο και τα διάφορα rotations του έχουν αφαιρέσει συμμετοχή.

Παιχνίδια όπως του San Paolo είναι εκείνα που σχεδιάζει ο Modric στο κεφάλι του και τα βγάζει στο γήπεδο μ’ένα κριτήριο συγκρίσιμο μόνο με τους μεγαλύτερους αυτού του αθλήματος, και παρέχουν μια ασφάλεια κι αυτοπεποίθηση στη Μαδρίτη που δεν της δίνει κανένας άλλος παίκτης στο ρόστερ. Δεν υπάρχει άλλος όπως ο «Lukita».

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.