News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Τον Marcelo τον προσβάλουν γιατί εύχεται στον Neymar για τα γενέθλια: φτωχέ κόσμε

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Του Jesús Sánchez

Συνέβη στον Marcelo να ευχηθεί για τα γενέθλια στον Neymar, συμπατριώτη ο οποίος παίζει για στη Barcelona, συμπαίκτη στην εθνική Βραζιλίας, κι ο μπακ της Μαδρίτης προσβλήθηκε από κάποιον στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι επικίνδυνη η όψη που παίρνουν αυτά τα γεγονότα, κυρίως σ’ένα σημείο της ιστορίας μας, όπου φαίνεται ότι τα πάντα μαγειρεύονται εκεί, σ’αυτά τα δίκτυα, όπου καταλήγει να υπάγεται κάθε άτομο, σε πολλές περιπτώσεις για κακό, σα να’ταν ο φάρος του πολιτισμού στον εικοστό πρώτο αιώνα. Πρέπει να’ναι, λένε, ενώ η κοινωνία περνά μέσα από αυτό το χωνί και κάνει στην άκρη τα βιβλία.


Καθώς τα πάντα είναι ευαίσθητα σε επιδείνωση, ο αμυντικός της Μαδρίτης είχε τη φαεινή ιδέα να τσιμπήσει. Κι άρχισε να απαντά σ’αυτό που δεν χρειάζεται περισσότερη απάντηση πέρα απ’την αδιαφορία. «Βουλώστε το, ηλίθιοι», είπε, θλιβερά. Και το θέμα έγινε μεγαλύτερο, φυσικά, γιατί σ’αυτούς τους λογαριασμούς κάποιος μπορεί να προσβληθεί και να ταπεινωθεί, αλλά ποτέ να μην απευθυνθεί στην αυτοάμυνα, αν και μερικές φορές σε οδηγεί στο να χάσεις τους τύπους. Το μπλοκάρισμα είναι το μόνο όπλο, αλλά αποδεικνύεται ανεπαρκές. Ο διάλογος δεν επιβάλλεται. Ποιος τον χρειάζεται; Τα «trolls» όχι.

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι μόνο το μπαρ, όπου όλο ο κόσμος μπορεί να συμμετάσχει παρακάμπτοντας κάθε κανόνα για να παραγγείλει ό, τι θέλει, όπου ο καθένας περνά αργά ή γρήγορα με το ποτό κι όπου καταλήγουν να πετούν τα μπουκάλια για να προκαλέσουν μεμονωμένες καταστροφές. Τα κοινωνικά δίκτυα, καταχρασμένα, έχουν μετατραπεί σε μια απίστευτη ανακούφιση για τους μέτριους. Σε πολλές περιπτώσεις, η αδιαλλαξία είναι τάση. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότεροι μπούφοι εκεί παρά στον δρόμο. Ή ίσως να’ναι ότι βρίσκουν ένα μέρος για να προπονηθούν μέσα από μια εικονική ανωνυμία, μέσα απ’την πιο αηδιαστική ατιμωρησία.

Αλλά το περιστατικό του Marcelo, ο οποίος αντάλλαξε προσβολές με προσβολές με πολύ άσχημο τρόπο, αποκαλύπτει κάτι χειρότερο απ’το, δυστυχώς, συνηθισμένο ύφος αυτών των εγκαταστάσεων, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, όπου τα πάντα επιτρέπονται, όπου υπάρχει αυτός που εμπαίζεται μέχρι θανάτου. Κάτι κάνουμε λάθος στο ποδόσφαιρο, και στην κοινωνία, όταν ένας παίκτης της Μαδρίτης δεν μπορεί να ευχηθεί για τα γενέθλιά του σ’έναν παίκτη της Barcelona χωρίς κάποιος να τον κατηγορήσει σ’αυτή τη γιγάντια βιτρίνα που κακώς αποκαλούν κοινωνικό δίκτυο. Φτωχέ εικονικέ κόσμε που δίνεις χώρο σε τέτοια έκτροπα. Φτωχέ κόσμε.


Υ.Γ. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν επίσης πολλά καλά πράγματα. Τις προάλλες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ευχήθηκε στον Κριστιάνο Ρονάλντο για τα 32α γενέθλιά του. Το έκανε με διάφορα «tweets». Υπέροχη εξαίρεση. Μεγάλο μάθημα συνύπαρξης.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.