News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το πρόβλημα του Zidane είναι να’χει ένα ρόστερ γεμάτο εναλλακτικές στην επίθεση

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Του Gonzalo Cabeza

Η διαχείριση των αποδυτηρίων, η προτεραιότητα

Ο Γάλλος προπονητής μπορεί να επιλέξει τους James, Lucas, Isco, Morata, Kovacic ή Mariano όταν δεν είναι στο γήπεδο οι βασικοί του, ένα μεγάλο πλεονέκτημα, πολλές εναλλακτικές, αλλά επίσης και μια πρόσθετη δυσκολία


Οι αντίπαλοι προπονητές λένε συχνά ότι θα τους άρεσε να’ταν στη θέση του Ζινεντίν Ζιντάν στην λήψη των αποφάσεων. Αν πρέπει να διαλέξουν, καλύτερα η αφθονία της Ρεάλ Μαδρίτης παρά η έλλειψη με την οποία πρέπει να ασχοληθούν σχεδόν όλες οι άλλες ομάδες. Εκεί όπου τα σύνολα στη μέση της κατάταξης, πόσο μάλλον αυτά που φλερτάρουν με τον υποβιβασμό, έχουν προβλήματα στο να βρουν έντεκα παίκτες να τους φέρουν κοντά στη νίκη, ο Γάλλος τεχνικός έχει ένα πολύ ευρύ ρεπερτόριο ονομάτων για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

Αυτό είναι, κατ 'αρχήν, μια ονειρική κατάσταση. Θα’ταν αναμφίβολα αν οι παίκτες ήταν ρομπότ, που δεν είχαν ούτε φιλοδοξίες ούτε δική τους ατζέντα. Η περίπτωση δεν είναι αυτή. Όντας προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης -ή, για την υπόθεση, της Barcelona- δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο δύσκολο απ’το να’ναι οποιασδήποτε άλλης ομάδας. Αυτό που είναι, και πολύ, είναι διαφορετικό. Σχεδόν διαφορετικά επαγγέλματα, ακόμα κι αν τα βασικά στοιχεία είναι τα ίδια, δεν έχουν καθόλου κοινή περιπτωσιολογία.

Με την επιστροφή του Bale στο ρόστερ, όσον αφορά την επίθεση, γίνεται και πάλι πλήρης. Ο τεχνικός έχει, κατ 'αρχήν, έξι ονόματα μεταξύ του κέντρου και της επίθεσης που δεν φαίνεται διατεθειμένος ν’αγγίξει. Υπάρχουν προπονητές που κάνουν rotation εξ αρχής, ο Ζιντάν δεν είναι ένας από αυτούς. Αυτός προσδιορίζει ξεκάθαρα τους Kroos, Modric, Casemiro, Κριστιάνο, Μπέιλ και Μπενζεμά ως τους βασικούς του. Το υπόλοιπο πρέπει να παλέψει για την κάλυψη των απουσιών τους και να μπει στον αγωνιστικό χώρο στα δεύτερα μέρη. Και δεν είναι ότι υπάρχουν λίγοι, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ευελιξία.

Είναι ο Isco, ιδιοφυΐα στο παιχνίδι μεταξύ των γραμμών και στην τελευταία πάσα, ένας παίκτης ικανός να κάνει την ομάδα να χορεύει. Επίσης ο James, παίκτης τεράστιου ταλέντου που, επιπλέον, έχει πολύ γκολ. Κι ο Morata, αστέρι στην Γιουβέντους, αναπληρωματικός στην Ρεάλ Μαδρίτης, βασικός επιθετικός της εθνικής Ισπανίας. Ο Lucas Vázquez, ο οποίος προσφέρει στην ομάδα ταχύτητα και υπερχείλιση απ’την πλευρά. Ο Kovacic, φυσικός αναπληρωματικός των Kroos και Modric, ικανός, όπως έχει αποδείξει να οχυρώνει τη μεσαία γραμμή και να περνά γραμμές πίεσης κουβαλώντας τη μπάλα. Ο Asensio, ο οποίος έχει εξαφανιστεί απ’τη σκηνή του Ζιντάν, μια απ’τις μεγάλες ελπίδες του συλλόγου. Ακόμη κι ο Mariano, ο οποίος έχει δείξει ξεκάθαρα ότι όταν μπαίνει στο γήπεδο υπάρχει κατάθεση έντασης και όσφρηση σκόρερ.

Οι επιλογές του Ζιντάν στη Βαλένθια

Επτά παίκτες που, σίγουρα, θα’ταν βασικότατοι σε σχεδόν σε κάθε club στον κόσμο. Στο παιχνίδι της Τετάρτης, όταν η Βαλένθια επιβλήθηκε στη Μαδρίτη, ο τεχνικός κοίταξε στον πάγκο για να δει ποιον θα μπορούσε να βάλει. Βρήκε, για άλλη μια φορά, ένα εύρος σχεδόν απεριόριστων επιλογών, καθώς στον πάγκο υπήρχαν παίκτες με ταχύτητα, με πάσα, με ντρίμπλα, με σουτ, με γκολ... το χτύπημα, βέβαια, είναι ότι μπορούν να μπουν μόνο τρεις. Δύο αν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, ένα ενδεχόμενο απαιτεί την αντικατάσταση ενός αμυντικού.

Τα αποτελέσματα, προς το παρόν, έρχονται. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πρώτη στη la Liga Santander, ένα βαθμό πάνω απ’τη Barcelona και μ’ένα παιχνίδι στο χέρι. Είναι στο Champions League και το αποτέλεσμα του πρώτου σκέλους εναντίον της Νάπολι, το 3-1, καλεί σε λευκή αισιοδοξία. Το κύπελλο δεν θα το κερδίσει, αλλά δεν ήταν κι ο πρωταρχικός στόχος του συλλόγου. Η θέση είναι καλή, αν κι απομένει πολύ για να παιχτεί. Τα πρωταθλήματα, όπως γνωρίζουμε, δεν κερδίζονται ούτε το Νοέμβριο ούτε τον Φεβρουάριο.


Τα παράπονα αυτού που δεν παίζει

Η διαχείριση του ρόστερ έχει δύο πτυχές, τη φυσική κατάσταση και την ψυχολογία. Το δεύτερο, ως κάτι άυλο, είναι το πιο περίπλοκο. Ο Isco, για παράδειγμα, βγήκε την περασμένη εβδομάδα να πει ότι πρέπει να ζυγίσει καλά το μέλλον του. «Με νοιάζει να’χω λεπτά, η καριέρα ενός παίκτη είναι μικρή», είπε ο malagueño. Η περίπτωση είναι ότι, απ’τους αναπληρωματικούς στην γραμμή της επίθεσης, μόνο ο Lucas Vázquez κι ο Kovacic έχουν παίξει περισσότερα λεπτά. Και οι δύο, επιπλέον, χρησιμοποιούνται επίσης σε κάπως διαφορετικές θέσεις στο γήπεδο απ’αυτές του Isco που, για παράδειγμα, έχουν παίξει ο Asensio ή ο James.

Επίσης περισσότερο απ’τον Morata, που είναι ένας αναπληρωματικός φορ και φαίνεται με λιγότερο αγωνιστικό χρόνο από ό, τι φανταζόταν όταν προσγειώθηκε στο Barajas. Πριν από λίγες ημέρες, πριν την αναμέτρηση εναντίον της Νάπολης, μίλησε στο Correre della Sera. "Είμαι χαρούμενος και θέλω να πετύχω στη Μαδρίτη, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι θα ήθελα να παίζω περισσότερο. Τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και το Champions League, μετά θα δούμε αν ο προπονητής ποντάρει σε μένα ή όχι", εξήγησε ο επιθετικός του juventino παρελθόντος.

Κάτι παρόμοιο συνέβη με τον James που, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, είπε ότι δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει εάν θα συνέχιζε στο μέλλον να φοράει λευκά. Οι δηλώσεις του, πομπώδεις, εξέπληξαν περισσότερο, εκτιθέμενες σε μια ατμόσφαιρα γιορτής. Η Μαδρίτη είχε μόλις κερδίσει έναν τίτλο λίγα λεπτά πριν. Εβδομάδες αργότερα, ξεκινώντας βασικός εναντίον της Νάπολι, ένα σημαντικό παιχνίδι, άλλαξε την ομιλία. Οι αμφιβολίες του, τώρα, ανήκουν στο παρελθόν.

Αυτό το καρουζέλ συναισθημάτων δεν είναι πράγμα του Κολομβιανού, αλλά ένα κοινό σημείο σχεδόν όλων των παικτών της υψηλότερης ελίτ, είδος στο οποίο ανήκει το ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης σχεδόν εξ ολοκλήρου. Έχουν συνηθίσει απ’την παιδική ηλικία να διακρίνονται, να’χουν μια σημαντική θέση στις ομάδες τους και να’ναι αστέρια. Γι’αυτό κατέληξαν στο club του Chamartin, επειδή είναι πολύ καλοί. Επίσης, γι’αυτό είναι που τους κοστίζει περισσότερο να κατανοήσουν ότι γίνονται παιχνίδια κι αυτοί δεν συμμετέχουν. Είναι η έλλειψη συνήθειας.

Κι αυτό, αυτή τη σεζόν, που δεν έχει Mundial ή Euro. Η παρουσία ενός μεγάλου τουρνουά στο τέλος της σεζόν είναι, παραδοσιακά, ένας λόγος για να εκνευρίσει τους καλλιτέχνες, οι οποίοι πιστεύουν ότι απ’τον πάγκο δεν θα βρουν εισιτήρια για να πάνε στην εθνική. Σ’αυτό υπάρχουν επίσης διαφορές, εκεί όπου ο James ξέρει ότι έχει την θέση εξασφαλισμένη εκτός από κατακλυσμού, οι Isco, Morata ή Lucas βλέπουν έναν αξιοσημείωτο ανταγωνισμό που μπορεί να τους οδηγήσει να δουν το ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Αυτοί πρέπει να το κερδίσουν, και γι 'αυτό, χρειάζονται να παίζουν. Αυτή η επιτακτική ανάγκη, ωστόσο, δεν έχει φτάσει ακόμη. Απομένει αρκετός χρόνος για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας για ν’αρχίσουν ν’αγχώνονται.

Ο Ζιντάν προχωρά νικώντας. Είναι αναμφισβήτητο. Ήρθε σ’ένα τέλμα στο οποίο ήταν όλα άσχημα προαισθήματα κι έκανε απ’αυτό το ίδιο μια ομάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το πέτυχε μιλώντας την ίδια γλώσσα με τους παίκτες, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, αυτή είναι σχεδόν η μητρική τους γλώσσα. Αυτός ξέρει επίσης τι σημαίνει για έναν παίκτη να μην έχει λεπτά και η ιδιαίτερη αγάπη που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν επρόκειτο να τους διδάξει να παίζουν ποδόσφαιρο, -όπως, στην πραγματικότητα, προσπάθησε ο Benítez- καθώς θεωρείται δεδομένο ότι όταν είσαι μέρος της πρώτης ομάδας της Ρεάλ Μαδρίτης αυτό το έχεις μάθει ήδη.


Η επιτυχία του θα μετρηθεί με βάση τα αποτελέσματα, είναι πάντα έτσι, κι ο δρόμος του μέχρι αυτό θα πάει σε συνδυασμό με τη διαχείριση των λεπτών του ρόστερ. Τώρα που έχει επιστρέψει ο Bale ένας εκρηκτικός και κολοσσιαίος παίκτης, η κατανομή είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Το να΄χει ικανοποιημένους τους πάντες, ή την πλειοψηφία, δεν παύει να’ναι μια πρόκληση. Είναι πιο εύκολο να προπονείς τη Ρεάλ Μαδρίτης; Είναι μια διαφορετική δουλειά.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.