News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο επιθετικός που κάνει αυτό που του ζητούν

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Του Carlos Carpio, υποδιευθυντή της Marca


Το Champions League επέστρεψε στο Μπερναμπέου κι ο Μπενζεμά επέστρεψε στις μεγάλες νύχτες. Πρόσφερε την καλύτερη εκδοχή του κι αυτό είναι πολύ: ένα γκολ κι ένα ρεσιτάλ παιχνιδιού και στάσης. Παιχταράς.

Ξεφυλλίζοντας χθες τις πληροφορίες πριν το Μαδρίτη-Νάπολι, μου τράβηξε την προσοχή η σύμπτωση να τίθεται η εστίαση στον Μπενζεμά, υποτίθεται επειδή το Bernabeu τον έχει βάλει στο στόχο. Ένα ακόμα θύμα. Σημειώνονταν ότι τον αποδοκιμάζει το κοινό του, ότι έχει να σκοράρει ένα μήνα ή ότι παίζει το μέλλον του μέσα στους επόμενους μήνες. Και ποιος όχι;

Ο Μπενζεμά κάνει σημαντικά πράγματα σε κάθε παιχνίδι. Μερικά περισσότερο ή λιγότερο λαμπερά, άλλα περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά όλα με νόημα. Συμβαίνει ότι, όπως είναι εσωστρεφής και διακριτικός ακόμη και στο να πανηγυρίσει τα γκολ του (δεν φαντάζεστε τι μας κοστίζει να βρούμε δικές του εικόνες με δύναμη για να σχεδιάσουμε το εξώφυλλο, όταν ήταν ο πρωταγωνιστής...), υπάρχει τέτοια τάση να μην δείχνει στο μετρητή του τη μεγάλη ποσότητα των πραγμάτων που κάνει καλά. Επειδή στην πραγματικότητα, τι είναι αυτό ακριβώς που ζητείται απ’τον Μπενζεμά;

Φτάνοντας σ’αυτό το σημείο πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πολύ καλό αυτό που εκφράζετε εσείς ή εγώ σχετικά μ'αυτό, αλλά στην πραγματικότητα εδώ μετρά αυτό που του ζητά ο προπονητής του, ο οποίος είναι το αφεντικό. Κι αυτός που ξέρει περισσότερα απ’τους τρεις μας, θα τολμούσα να πω. Ο Ζιντάν κατέστησε σαφές την Τρίτη ότι θέλει να συνεισφέρει στην ομάδα ο Karim: «Είναι αλήθεια ότι κάνει πολλούς παίκτες να σκοράρουν και πρέπει να του ζητήσω να σκοράρει περισσότερο, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο σ'αυτόν είναι να κάνει τους συμπαίκτες να παίζουν, παράλληλα με το να τους δίνει γκολ».

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕΝ ΞΕΓΕΛΟΥΝ

Θα μου άρεσε να πιστεύω ότι αυτές οι λέξεις θα τελειώσουν τη διαμάχη που εδώ κι επτάμισι χρόνια τροφοδοτεί η αδελφότητα «Το9τηςΜαδρίτηςπρέπεινασκοράρει30γκολ» με τόση ενέργεια όσο και λίγη σχέση με τις στατιστικές. Διότι δεν τους νοιάζει αν ο Μπενζεμά είναι πλέον ο όγδοος υψηλότερος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης (173). Δεν τους νοιάζει που μιλάμε για τον πέμπτο σκόρερ στην ιστορία του Champions League (50 γκολ σε 88 παιχνίδια). Ή ότι είναι ο πρώτος σκόρερ των λευκών στο φετινό Champions League (5 γκολ). Ή ότι έχει καλύτερο μέσο όρο (0,56) από αρκετούς απ’τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία, όπως ο Ραούλ (0,5), ο Σεφτσένκο (0,48), ο Ντρογκμπά (0,47) ή ο Henry (0,44). Δεν τους νοιάζει που έχει τον καλύτερο μέσο όρο σκοραρίσματος από διάφορους απ’τους καλύτερους τωρινούς επιθετικούς, όπως ο Kun Agüero (0,48), ο Neymar (0,53), ο Higuaín (0,26), ο Ιμπραΐμοβιτς (0,40), ο Cavani (0, 55), ο Mandzukic (0,36) ή ο Μπέιλ (0,32). Ότι ο Bale δεν είναι καθαρός επιθετικός; Πλέον, ούτε ο Μπενζεμά.

Και αυτό που είναι χειρότερο, δεν τους νοιάζει να’ναι ο Καρίμ Μπενζεμά ένας παίκτης σαν την κορυφή ενός πεύκου.

Ομολογώ ότι βαριέμαι να πρέπει να καταφεύγω πάντα στα συγκριτικά στατιστικά για να αποσυναρμολογώ το θέμα ότι ο Μπενζεμά δεν βάζει γκολ. Αλλά είναι ότι όσο κι αν επαναλαμβάνεται, παραμένει ψέμα, ενώ οι αριθμοί αποδεικνύουν το αντίθετο. Κι επτά χρόνια αργότερα, εξακολουθούν να μην το αποδεικνύουν. Ναι δείχνουν, αντίθετα, ότι δύσκολα θα υπερβεί τα 30 γκολ παίζοντας στο πλάι και για ένα θηρίο σαν τον Κριστιάνο που σκοράρει περισσότερα από 50 και που περνά τις τελευταίες επτά σεζόν όντας ο επιθετικός που σουτάρει περισσότερο σ’όλη την la Liga. Μαντέψτε ποιος είναι ο μεγαλύτερος ασίστμαν του, σωστά;

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ

Εκτός απ’το να σκοράρει ένα σημαντικό ποσό γκολ για κάποιον που δεν είναι ένας φορ χρήσης, ο Μπενζεμά παίζει και κάνει να παίξουν. Αλλά μιας και φοράει το 9 στην πλάτη, το βάρος αυτού του νούμερου και η πνευματική ακαμψία μερικών σχηματίζουν ένα διαβολικό μείγμα. Στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ένα 10 (ή ένα 9,5) με ένα ευρύ ρεπερτόριο στο οποίο ξεχωρίζει η ικανότητά του να βελτιώνει τους άλλους με το συνειρμικό παιχνίδι του, μια πτυχή που ούτε τα στατιστικά ούτε πολλά χρονικά δεν καταγράφουν σε αυτούς τους καιρούς στους οποίους κυβερνά τα πάντα το Big Data. Αλλά αυτό είναι που του ζητά ο προπονητής του.

Στο βάθος αυτό που χρειάζεται ο Μπενζεμά είναι ν’αλλάξει το νούμερο και βάλει το πρόσωπο της ταχύτητας όταν τρέχει για μια άχρηστη μπάλα στην πλευρά του Μπερναμπέου. Αυτό, και να σταματήσουν να τον συγκρίνουν όλη την ώρα με τον Luis Suarez, ένα 9 εγχειριδίου και, αυτός ναι, ένας goleador.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.