News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η ευρωπαϊκή Superliga είναι καθοδόν

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Του José Félix Díaz

Οι κινήσεις των μεγάλων στοχεύουν σ’ένα μοντέλο τύπου Ευρωλίγκα


Οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αναζητούν ένα ειδυλλιακό τοπίο που περνά απ’τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Liga που τελειώνει με την αλλοίωση, που σύμφωνα μ’αυτούς, υφίσταται μερικές φορές το ποδόσφαιρο με καταστάσεις όπως αυτές των τελευταίων εβδομάδων στην Laliga. Δεν είναι μοναδικό κι αποκλειστικό θέμα του ισπανικού ποδοσφαίρου, αλλά του ότι η ισπανική διοργάνωση είναι κάτω απ’τον μεγεθυντικό φακό περισσότερο απ’τις άλλες.

Οι δύο μεγάλοι της ισπανικής διοργάνωσης, Ρεάλ Μαδρίτης και Barcelona, σκέφτονται μ’έναν πολύ παρόμοιο τρόπο στο θέμα αυτό. Προσπαθούν να κάνουν βήματα τα οποία είτε δεν εισακούγονται είτε απορρίπτονται από εκείνους που διοικούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Ψάχνουν μια βελτίωση που δεν βρίσκουν.

Αυτό που συνέβη την περασμένη βδομάδα με το γκολ φάντασμα της Barcelona εναντίον της Μπέτις και την αναβολή του Θέλτα-Ρεάλ Μαδρίτης 36 ώρες πριν την διεξαγωγή του, χωρίς ενεργοποίηση κανενός πόρου για να γίνει σ’ένα άλλο στάδιο ή μ’έναν ασφαλή τρόπο, έχει προκαλέσει συναγερμό.

Όλοι εναντίον όλων

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού του νέου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το οποίο σκέφτεται πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και σία, περνάει απ’την οριστική δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το ίδιο που παραμονεύει στα γραφεία των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων απ’το 1998. Μέχρι τώρα σκόνταφτε πάντα στα αντικρουόμενα συμφέροντα των ομάδων και των κινήσεων της UEFA, όπως ήταν η δημιουργία του ΕΕΣ (Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων).


Οι σύλλογοι δεν αποκλείουν το να πάνε χέρι-χέρι με την UEFA, αλλά ψάχνουν μια περισσότερο ή λιγότερο άμεση αντίδραση για να δημιουργήσουν μια διοργάνωση στο πιο καθαρό στιλ της Ευρωλίγκας του μπάσκετ, με μια μορφή όλοι εναντίον όλων. Το μεγάλο πρόβλημα αυτού του νέου τοπίου θα’ναι η φιλοξενία του εγχώριου ανταγωνισμού. Μερικές φωνές υποδεικνύουν ότι δεν θα’ταν απαραίτητο, αλλά η πλειοψηφία δείχνει σ’έναν διπλό ανταγωνιστικό τρόπο. Δείχνουν τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Γιουβέντους ως ηγέτες, στις οποίες θα’χε προστεθεί η PSG στις τελευταίες εβδομάδες.

Η UEFA προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα κάνοντας μια χειρονομία προς τις μεγάλες ηπειρωτικές διοργανώσεις το περασμένο καλοκαίρι, εξαλείφοντας τον καλοκαιρινό προκριματικό γύρο για την πρόσβαση στο Champions League, (στην περίπτωση της Ισπανίας, το τέταρτο εισιτήριο). Θα τεθεί σε ισχύ απ’το 2018 και μέχρι το 2021, αλλά δεν έχει θεωρηθεί ως επαρκής.

Η Laliga μέσω του προέδρου της, Javier Tebas, έχει αντιταχθεί ήδη σ’οποιαδήποτε ιδέα που προσεγγίζει την πραγματικότητα αυτού της ευρωπαϊκής Liga. Καμία Liga δεν είναι υπέρ της ιδέας.

Κινήσεις στη σκιά

Οι κινήσεις που γίνονται απ’τις ομάδες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ποτέ, αλλά αυτή η νέα διοργάνωση θα μπορούσε ν’απαρτίζεται απ’τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, της Laliga· Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Λίβερπουλ, της Πρέμιερ Λιγκ· Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ και Νάπολι, της Serie A· Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Λεβερκούζεν, της Bundesliga και Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρσέιγ και Λιόν της Ligue 1.

Μια άλλη εναλλακτική δείχνει σε μια σε Super League 64 ομάδων, τις 32 που συμμετέχουν στην φάση των ομίλων του Champions League και τις άλλες 32 που απαρτίζουν το Europa League. Μένει να καθοριστεί πώς θα τίθενται αντιμέτωπες, εάν ακολουθούνταν μοντέλα διαφορετικών γκρουπ με βάση τη γεωγραφική εγγύτητα ή το επίπεδο του ποδοσφαίρου. Η πιο διαδεδομένη ιδέα είναι αυτή που στοχεύει στο να χωρίζονταν σε τέσσερις ομίλους των 16 ομάδων των οποίων οι πρώτοι θα αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον.

Το Champions League αξίζει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε τηλεοπτικά δικαιώματα σε σύγκριση με τα σχεδόν 7 δισεκατομμύρια που αξίζει το NFL. Οι έρευνες αγοράς που διαχειρίζονται τα κλαμπ δείχνουν ότι απ’τους 2 δισεκατομμύρια φιλάθλους του αθλητισμού στον κόσμο, το 1,6 είναι οπαδοί του ποδοσφαίρου και μόλις 150 εκατομμύρια είναι του αμερικανικού ποδοσφαίρου, κάτι που δεν μπορούν να χωνέψουν οι μεγάλοι της Ευρώπης.


Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas



Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.