News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η επιλεκτική στάση των παικτών της Μαδρίτης, η εκκρεμότητα του Zidane

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Του Javier Gómez Matallanas

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, έχει ως μια απ’τις αποστολές του, να’χει «στην πρίζα» τους παίκτες του σε κάθε παιχνίδι, κάτι που επετεύχθη χθες απ’το 2-0 και μετά


Ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει μια μετεωρική καριέρα ως προπονητής. Σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στην ελίτ έχει κερδίσει όλους τους διεθνείς τίτλους που έχει παίξει. Τσάμπιονς Λιγκ, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων εγκρίνουν τον Ζιντάν, πάντα με το πλεονέκτημα του να προπονεί μια απ’τις πιο ισχυρές ομάδες στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Χωρίς αμφιβολία, το καθεστώς του, του παγκοσμίου σούπερ σταρ, του δίνει μια προστιθέμενη αξία ενώπιον των παικτών του και των οπαδών. Και του χρησιμεύει για να καταφέρει να ξεπεράσει την λογική και προφανή έλλειψη της εμπειρίας του.

Σ’αυτούς τους 13 μήνες που είναι προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης μόλις που είχε επικίνδυνες στροφές, μία απ’αυτές την είχε αυτή την εβδομάδα με την επίσκεψη στη Βαλένθια (θα μπορούσε να’ταν χειρότερα αν δεν είχε κερδίσει χθες εναντίον της Βιγιαρεάλ). Και στην αίθουσα Τύπου έχει θριαμβεύσει ακόμη περισσότερο απ’ό, τι στις τακτικές προσεγγίσεις του, λόγω της διπλωματίας του, της αντοχής του, της ψυχραιμίας του, της υπομονής του και, πάνω απ 'όλα, λόγω του χαμόγελού του. Αλλά σ’αυτή την περιοχή όπου είχε θριαμβεύσει με έμφαση, στις εμφανίσεις του στον Τύπο, είναι ο τόπος όπου έχει αρχίσει να ολισθαίνει. Οι συνεντεύξεις Τύπου είναι πλέον αρκετές, και λίγες, αυτές των λίγων στραβοπατημάτων που είχε η Μαδρίτη με προπονητή τον Zizou, στις οποίες έχει κατηγορήσει τους παίκτες του για έλλειψη στάσης και μετά το τελευταίο στο Mestalla, αφού έχασε στη Βαλένθια τον αγώνα πρωταθλήματος που αναβλήθηκε λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.


Αυτό το είδος των δηλώσεων είναι που ενοχλεί περισσότερο τ’αποδυτήρια. Το ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ικανοποιημένο με τον Ζιντάν, διότι τους επιτρέπει να ζουν. Κι ο Florentino Pérez, αν και είναι δύσκολο να μιλήσει καλά για τον οποιοδήποτε, είναι άνετα με τον Zizou γιατί θεωρητικά έχει μανία με την σωματική προετοιμασία των παικτών. Αλλά αυτό του να πει ότι η ομάδα δεν έχει βγει στην πρίζα, ότι της έχει λείψει στάση, είναι αυτό που προκαλεί συνήθως τις κινήσεις με τους παίκτες. Και στη Μαδρίτη, η οποία έχει τον μιντιακό μεγεθυντικό φακό ν’αναλύει τα πάντα, ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, χθες εναντίον της Βιγιαρεάλ, η ομάδα «μπήκε στην πρίζα» μόνο όταν το σκορ έγινε 2-0. Γιατί δεν έβαλαν αυτή την ένταση απ’την αρχή;

Σίγουρα το χαμόγελο και η διπλωματία του Ζιντάν το διορθώνουν γρήγορα. Αλλά αν επαναλάβει και πάλι αυτό το επιχείρημα για να εξηγήσει ένα κακό παιχνίδι, η σχέση του με τ’αποδυτήρια μπορεί να υποφέρει. Επιπλέον, σ’αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα της έλλειψης στάσης είναι εύκολο να αποδοθεί επίσης στον προπονητή γιατί αν κάποιες μέρες καταφέρνει να βγαίνουν οι παίκτες του συγκεντρωμένοι και στην πρίζα (όπως εναντίον της Σεβίλλης στο πρώτο σκέλος του Κυπέλλου ή εναντίον της Νάπολι στο Τσάμπιονς Λιγκ) κι άλλες όχι, η ευθύνη μπορεί επίσης να αποδοθεί εν μέρει στον Γάλλο για το ότι δεν δουλεύει καλά την πτυχή του κινήτρου για όλα τα ματς.

Η δυσκολία του να’ναι πάντα στο 100%

Είναι αλήθεια ότι το να πετύχεις οι παίκτες της Μαδρίτης ή της Barça, ν’ανατιμετωπίζουν με την ίδια ένταση όλα τα παιχνίδια, είναι δύσκολο. Δεν είναι το ίδιο ένας νοκ άουτ αγώνας των 16 του Champions League μ’έναν της Liga. Αλλά επιτυγχάνοντας αυτό, είναι που κάνει έναν προπονητή να πετύχει στη Μαδρίτη ή στη Barca.

Σε μια άλλη τάξη πραγμάτων, η μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεων του Ζιντάν γίνεται αποδεκτή στ’αποδυτήρια. Όσο κι αν κοιτώντας τους αριθμούς των λεπτών που παίζουν οι παίκτες, μπορεί να ειπωθεί ότι ο Benzema είναι ένα απ’τα «βύσματα» του προπονητή εις βάρος του Morata, του οποίου ο εξοστρακισμός μπορεί να τον βλάψει στην εθνική Ισπανίας. Κι επίσης φαίνεται λογικό ότι ο Isco θέλει να φύγει, δεδομένου ότι είναι ένας απ’τους τρεις παίκτες που παίζουν λιγότερο στο Champions League, πίσω μόνο απ’τους Mariano και Yáñez σ’αυτή την κατάταξη.


Αλλά εκτός απ’αυτή τη διαχείριση του ρόστερ, πάντα περίπλοκη σε μια ολόκληρη Μαδρίτη, και του αν είναι προπονητής περισσότερο ή λιγότερο «Ιταλός» λόγω της επιρροής που είχε απ’τον Λίπι, το μόνο σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να’χει ο Ζιντάν είναι να κατηγορήσει τους παίκτες για έλλειψη στάσης. Το δικό τους είναι ότι τους παρακινείς εσύ, Zizou.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.