News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Έτσι είναι η Νάπολι: Τι πρέπει να φοβηθεί; Τι μπορεί να εκμεταλλευτεί η Μαδρίτη;

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ανάλυση του Enrique Ortego

Η τολμηρή ομάδα του Sarri δεν έχει όρια


Για να πάρει ο οπαδός μια ιδέα, η Νάπολι που επισκέπτεται σήμερα το Bernabeu είναι μια ομάδα γεννημένη για την επίθεση. Η επιθετική της θρασύτητα δεν έχει όρια και στις αρετές της, πολλές, κρύβει μια μετάνοια: ο κίνδυνος που διατρέχει στην άμυνα όταν ο αντίπαλος έχει ποιότητα και πόρους για να εκμεταλλευτεί τους χώρους που αφήνει στην πλάτη της. Δεν κατανοεί κανένα άλλο ύφος ο προπονητής της, Maurizio Sarri, 58 ετών, ο άνθρωπος που θυμίζει στον Pepe Reina τον Λουίς Αραγονές λόγω της προσωπικότητάς του, χαρακτήρας ισχυρός, ικανός, πειστικότητας και διακριτικότητας και σοφίας, για να οδηγήσει αποδυτήρια. Ένα τραπεζικό στέλεχος που πέρασε από όλα τα τμήματα του Calcio πριν απ’την αντικατάσταση του Rafa Benitez στη Νάπολι.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι αυτή τη Νάπολι των 18 αήττητων παιχνιδιών, μπορεί να μπει σε μια επίθεση σκηνικού τρόμου, που θα’λεγε κι ο Jorge Valdano, ή να πέσει πάνω της το βάρος της ιστορίας του αντιπάλου, ή απλά, να’χει μια κακή βραδιά, αλλά αυτό το οποίο είναι σίγουρο, είναι ότι δεν θα απαρνηθεί τα ιδανικά της επειδή είναι απέναντι στον πρωταθλητή του Champions League.


Η εμμονή του προπονητή της για το ποδόσφαιρο αντικατοπτρίζεται σε μια ομάδα που παίζει σχεδόν από μνήμης και συνδυάζει τέλεια δύο αρχεία τόσο διαφορετικά όπως το παιχνίδι της αντεπίθεσης και το στατικό. Χρησιμοποιεί κάθε έννοια, όταν το κρίνει σκόπιμο, ή το υπαγορεύει το παιχνίδι.

Τακτική διάταξη: 4-3-3

Πάνω στη βάση ενός πολύ καθορισμένου 4-3-3, η διάταξη είναι ικανή να σκιαγραφήσει μια αμυντική γραμμή έξι ατόμων με τους εξτρέμ (Callejón-Insigne) να μπαίνουν ως μπακ, όταν ο αντίπαλος την υποβάλλει στο γήπεδό της ή να περνάει στο 4-2-3-1, όταν ο δεξιός εσωτερικός (Allan ή Zielinski) τοποθετείται στο ύψος του μέσου (Diawara ή Jorginho) κι ο Hamsik αφήνει τον διάδρομο του 10 για να τοποθετηθεί ως επιτελικός μέσος. Το να βλέπεις τη Νάπολι να παίζει σε τραβά λόγω της ποικιλομορφίας της. Η κατάληψή της του γηπέδου του εχθρού με έξι κι επτά παίκτες είναι μια σταθερά. Επιτίθεται τόσο σύντομα στους χώρους και φτάνει στην αντίπαλη περιοχή με τρεις πάσες -ο Reina στήνει ιλιγγιώδεις αντεπιθέσεις- , όπως και κάνει μεγάλες κυκλοφορίες από πλευρά σε πλευρά. Έχει πάντα πολλούς παίκτες γύρω απ’τη μπάλα. Γραμμές μαζί. Μαζεμένη ομάδα.

Αμυντικό παιχνίδι

Δυσκολεύεται να τρέξει προς τα πίσω. Αρχίζει να αμύνεται στην έξοδο της μπάλας του αντιπάλου. Υψηλή πίεση. Πολύ σύντομα, οι εξτρέμ (Callejón και Insigne) ρίχνονται εναντίον των δύο στόπερ, όπως και μένουν με τους μπακ και είναι οι Mertens και Hamsik εκείνοι που αναζητούν τη λεία τους. Είναι μια πολύ ενεργή πίεση, η οποία συνοδεύει όλη την ομάδα προς απελπισία του Reina. Ο στόχος είναι ν’ανακτήσει τη μπάλα το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν το καταφέρει, το φυσιολογικό είναι να επιταχύνει την επίθεση στα κενά, αλλά «κλέβει» επίσης και δίνει παύση στο παιχνίδι για να διατηρήσει κάποια συνέχεια. Αν δεν το πετύχει με την πρώτη, οπισθοχωρεί, συντάσσεται και το προσπαθεί εκ νέου, πιο πίσω.

Σ’αυτή την χαμηλή πίεση υποφέρει περισσότερο. Μερικές φορές το μπλοκ χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη, οι μπακ υποφέρουν την κατωτερότητα και οι στόπερ διστάζουν στον καθορισμό των φορ. Είναι πιο ευάλωτη απ’τα αριστερά. Οι δύο στόπερ της, Albiol και Koulibaly, είναι δεξιοπόδοροι, αλλά ο Αφρικανός προσαρμόζεται καλύτερα στο προφίλ του αριστερού. Αναλαμβάνει την έναρξη του παιχνιδιού. Είναι αργοί στο ανοιχτό γήπεδο.

Παιχνίδι επίθεσης

Βγαίνει πάντα παίζοντας με κοντινές πάσες. Πρώτες πάσες μεταξύ των στόπερ μέχρι την εμφάνιση της μεσαίας γραμμής. Ο Jorginho εξασφαλίζει μια πιο καθαρή εκκίνηση. Οι μπακ επιδιώκουν το πλάτος, αλλά χωρίς να χάνουν ποτέ απ’το βλέμμα τους το ύψος της μπάλας κι έτσι συμμετέχουν πάντα στην ανάπτυξη. Η καθετότητα είναι το καλύτερο όπλο της. Μέγιστο βάθος. Λίγες πάσες για να φτάσει μπροστά, αλλά πάντα μέσω της συνέχειας, σπάνια με μεμονωμένες ενέργειες.


Στην επιθετική φάση γυρίζει πολύ προς τ’αριστερά: Ghoulam, Hamsik, Insigne και Mertens, που όντας αριστεροπόδαρος κάνει απ’αυτήν την πλευρά τα ξεμαρκαρίσματά του που διασπάνε. Μια παγίδα για να δελεάσει τον αντίπαλο προς αυτήν την περιοχή και ν’αναζητήσει την αλλαγή κατεύθυνσης προς την άλλη, όπου ο Callejón χρησιμοποιεί διαγώνιες μεταξύ του μπακ και του αριστερού στόπερ κι ο Hisaj μπαίνει ως εξτρέμ σε αναζήτηση μιας δεύτερης φάσης που καταλήγει με μια σέντρα και την είσοδο στην εκτέλεση απ’την άλλη πλευρά των τεσσάρων προαναφερθέντων ανδρών.

Ο Mertens, η μεγάλη ανακάλυψη του έτους ως ψευδοεπιθετικός, απομακρύνεται απ’τους στόπερ. Δεν είναι ήσυχος ποτέ. Εμφανίζεται από κάθε πλευρά.

Παιχνίδι στις στημένες φάσεις


Το ψευδώνυμο του Sarri είναι «ο κ 33». Εκείνες είναι οι φάσεις που χειρίζεται συνήθως ο στρατηγός, αν και στο μπλοκάκι του συσσωρεύονται 50. Τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα, έχει παρόντα πάντα τον αντίπαλο. Στα κόρνερ και στα φάουλ αμύνεται σε ζώνη, των έντεκα, αλλά δεν θα’ταν παράξενο σήμερα Ramos και Κριστιάνο, να΄χαν δύο μαν του μαν. Ένας στο δοκάρι, ένας στο κόψιμο, πέντε ή έξι να καλύπτουν τη μικρή περιοχή και δύο στο ριμπάουντ. Στην επίθεση, μιας και οι τρεις επιθετικοί της είναι μικρόσωμοι, προσπαθεί να ψάξει για τις περιοχές όπου ο αντίπαλος υποφέρει η αμύνεται χειρότερα. Όλες δουλειά του εργαστηρίου για την οποία χρησιμοποιεί ακόμα και drones που του επιτρέπουν να παίρνει τις πιο διδακτικές εικόνες.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.