News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Abel Caballero, ο δήμαρχος ο οποίος προκάλεσε τον Florentino Pérez

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Του Pablo López

Το ποδόσφαιρο ανακαλύπτει έναν ιστορικό πολιτικό

Η Μαδρίτη συγκρούεται με την ισχυρή προσωπικότητα ενός ηγέτη που κυβερνά το Vigo με απόλυτη πλειοψηφία και δεν αποφεύγει αντιπαραθέσεις με τους συναδέλφους του κόμματός του


«Κάποιοι φαίνεται να μην έχουν σήμερα αρκετή διαθέσιμη νοημοσύνη». Αυτό έλεγε το Σάββατο ο δήμαρχος του Vigo, Abel Caballero, ενάντια στις κριτικές που προκαλούσε ήδη, σε μερικούς τομείς, η απόφασή του να απαγορεύσει την διεξαγωγή του Θέλτα-Μαδρίτη την Κυριακή στο Balaídos, λόγω του προφανούς κινδύνου λόγω της καταιγίδας που ξήλωσε το σκέπαστρο στην κερκίδα του Río. Άκουσε τα πάντα: από κατηγορίες ότι προσπαθεί να ευνοήσει την vigués ομάδα μέχρι προτάσεις για να παίξει κεκλεισμένων των θυρών ή να επιλεχθεί κάποιο άλλο γήπεδο, έτσι ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζονταν στην Ρεάλ Μαδρίτης ν’αντιμετωπίσει μια ομάδα επικεντρωμένη στο Κύπελλο. Καθώς πέρασαν οι ώρες, ο Caballero επικέντρωσε του κατηγορητήριό του στον σύλλογο που προεδρεύει ο Florentino Pérez: «Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν κάνει τις αποφάσεις του Vigo», είπε, πολύ πριν μάθει την επίσημη ανακοίνωση του μαδριλένικου συλλόγου, η οποία δεν ήρθε μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Δεν είναι σύνηθες, στη σύγχρονη εποχή, να αντιμετωπίζει κάποιος αθλητικός ηγέτης το παντοδύναμο λευκό club. Πολύ λιγότερο στην περίπτωση μιας πολιτικής εξουσίας, αλλά οι ώρες που διαδέχθηκαν την "αμετάκλητη" ανακοίνωση ότι το ματς δεν θα γίνονταν στις δημοτικές εγκαταστάσεις του Balaídos, τέλειωσαν την υπομονή ενός ηγέτη που δεν χαρακτηρίζεται απ’το να περιτριγυρίζει τις λακκούβες. Ο σοσιαλιστής βετεράνος πολιτικός, υπουργός Μεταφορών με τον Felipe González μεταξύ του 1985 και του 1988 και τώρα πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Δήμων και Επαρχιών, προειδοποίησε ήδη σε μια απ’τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε το Σαββατοκύριακο: «Πιέσεις; Όποιος με πιέζει δεν ξέρει πού ανακατεύεται», προειδοποίησε. Και πράγματι, κατέληξε να δώσει όνομα σ’εκείνους που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν την νοημοσύνη μέθυσου.

«Υπήρξαν όλα τα είδη της πίεσης απ’την Ρεάλ Μαδρίτης», κατήγγειλε πλέον ανοιχτά την Δευτέρα αφότου απ’το λευκό club, πάντα ανεπίσημα μέχρι που τελικά έγινε επίσημο την Δευτέρα, απειλούσαν να ταξιδέψουν στο Vigo και προσκαλούσαν τους οπαδούς να μεταβούν σα να μην υπήρχε μια δημοτική απαγόρευση. Ή προσπαθώντας να διατηρήσει η Laliga την αναμέτρηση στο Balaídos, με σημαντικό κίνδυνο για τους οπαδούς και τους παίκτες. Ή εξαπολύοντας μια μιντιακή εκστρατεία για να κάνουν τον Caballero να φανεί ως ένας απλός μεσάζων του πρόεδρου της Θέλτα, Carlos Mouriño, για να πέτυχει μια αθλητική ξεκούραση πριν την αναμέτρηση του Κυπέλλου την Τετάρτη εναντίον της Αλαβές, όταν η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις Mouriño και Caballero είναι μακριά απ’το να περνούν μια καλή στιγμή.
 
Οι πυροσβέστες του Vigo άρχισαν σήμερα τις εργασίες σύσφιξης των φύλλων της οροφής της κερκίδας του Río του Balaidos.
Πριν από λίγους μήνες, Mouriño και Caballero αποκαλούνταν αμοιβαίοι "φίλοι" και πήγαιναν χέρι-χέρι σε όλα τα πρότζεκτ τους, αλλά όλο αυτό άλλαξε απ’τη μέρα που έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Θέλτα προτίθεντο να πουλήσει το σύλλογο σε μια κινεζική εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, από τότε που ο céltico πρόεδρος άρχισε μια καμπάνια -συναντήσεις με τους συνδέσμους, ραντεβού με τους επιχειρηματίες, συνεντεύξεις στα ΜΜΕ ... - για να καταφέρει να του πουληθεί το στάδιο του Balaídos, τώρα δημοτικό, με στόχο "ν’αγκυροβολήσει η Θέλτα στο Vigo "· δηλαδή, ως προϋπόθεση για να παραιτηθεί απ’τη μεταβίβαση των μετοχών του. Ο δήμαρχος παρέμεινε αδιαπέραστος στις πιέσεις του Mouriño, και παρόλο που δεν είπε ούτε μια λέξη εναντίον του προέδρου του συλλόγου, οι χειρονομίες και οι δηλώσεις του, επέτρεψαν να ερμηνευτεί ότι ο Caballero κατανόησε την τακτική του Mouriño ως τίποτα λιγότερο από έναν εκβιασμό.

Τουλάχιστον ο Mouriño εμπόδισε να επιλέξει ο Caballero την άμεση αντιπαράθεση, μια επιλογή που συνήθως δεν αποφεύγει ο δήμαρχος του Vigo όταν θεωρεί ότι υπονομεύουν τα συμφέροντα της πόλης του, το οποίο του έχει κερδίσει μεταξύ των επικριτών την θεώρηση του «τοπικιστή». Είναι διάσημες οι αντιπαραθέσεις του με τον πρόεδρο της Xunta, Alberto Núñez Feijóo, τον οποίο πιο πρόσφατα έχει αποκαλέσει «αντιδημοκρατικό, εκβιαστή και πλεονέκτη». Θα μπορούσε να κατανοηθεί αυτή η αντιπαράθεση στη δυναμική της συνήθους διένεξης μεταξύ δύο ανταγωνιστικών πολιτικών σχηματισμών, αν δεν ίσχυε επίσης ότι τέθηκε αντιμέτωπος άγρια και με το ίδιο του το κόμμα, όταν το έκρινε σκόπιμο.

Ένα παράδειγμα τέτοιων εσωτερικών διαφορών που δεν αποφεύγει ο Caballero το διατήρησε με τον Pedro Sánchez, τότε Γενικό Γραμματέα του PSOE, όταν τον κατηγόρησε για «ανατίναξη του πρότζεκτ της ενότητας» μεταξύ των gallegos σοσιαλιστών που απέδιδε ο ίδιος Caballero. Ή με τον τελευταίο υποψήφιο του PSOE για την προεδρία της Xunta, Xoaquín Fernández Leiceaga, απ’τον οποίο αποστασιοποιήθηκε απ’την πρώτη μέρα και στον οποίο ζήτησε ν’αναλάβει την ευθύνη του την ίδια νύχτα της εκλογικής ήττας του. Ή, λίγα χρόνια νωρίτερα, με τον τότε Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, τον οποίο δεν δίστασε να ανακηρύξει persona non grata για την αντίθεσή του σε ένα σύστημα βοηθειών στα ναυπηγεία απ’το οποίο επωφελούνταν ο vigués ναυτικός τομέας.
 
Abel Caballero και Carlos Mouriño
Ο Caballero δεν κυβερνά το Vigo χωρίς κριτικές, αλλά τον Ιούνιο θα συμπληρώσει 10 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τη νίκη τριών συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, την τελευταία με απόλυτη πλειοψηφία. Μετατράπηκε έτσι όχι μόνο στον δήμαρχο με την μεγαλύτερη υποστήριξη στην δημοκρατική ιστορία της πόλης, αλλά επίσης και στον μόνο κυβερνήτη μιας μεγάλης ισπανικής πόλης που πετυχαίνει απόλυτη πλειοψηφία. Και μεταξύ των highlights του είναι δύο εκδηλώσεις. Το 2010 κατάφερε να ενώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην προσπάθεια της Xunta ν’αναγκάσει τη συγχώνευση του ταμιευτηρίου του Vigo, Caixanova, μ’αυτό της Λα Κορούνια, Caixa Galicia. Πέντε χρόνια αργότερα έκανε το ίδιο κατά της «συγκεκαλυμμένης ιδιωτικοποίησης» της τοπικής δημόσιας υγείας, όταν ο Feijóo ξεκίνησε με προφανή αδεξιότητα ένα νέο νοσοκομείο στο Βίγκο μ’ένα μοντέλο δημόσιας-ιδιωτικής συνεργασίας.

Ο Caballero έχει μετατραπεί στη μάστιγα των gallegas πολιτικών Παλιρροιών και δεν φείδεται χλευασμών στην αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ Λα Κορούνια και Βίγκο, αν και το Δεκέμβριο δεν δίστασε να πραγματοποιήσει μια επίσημη επίσκεψη στον coruñés ομόλογό του, Xulio Ferreiro, και να κάνει χειραψία και να εκφράσει το θαυμασμό του στον πρώην δήμαρχο Paco Vázquez, αποκορύφωμα του coruñesismo. Λίγες μέρες αργότερα, φυσικά, παρουσιάζονταν σε μια πλατεία της πόλης ενώπιον των vigueses που μόλις είχαν γιορτάσει το νέο έτος για να διακηρύξει, περιπαικτικά, ότι «η Celta θα βγει στο Champions League και η Λα Κορούνια όχι». Ότι, μετά από προειδοποίηση ότι το Vigo είναι "η καλύτερη πόλη στον κόσμο". "Αυτό το έτος θα αγαλλιάσουμε!", ενθάρρυνε τον κόσμο.


Ο Caballero δηλώνει «πολύ Θέλτα» κι όταν οι πιέσεις για να γίνει το παιχνίδι ήταν ακόμα στην αρχή και η Μαδρίτη απειλούσε να μεταβεί στο Βίγκο, ακόμα και αστειεύτηκε: «Να’ρθουν, να’ρθουν στο Βίγκο για τουρισμό, είναι μια πολύ ωραία πόλη, αλλά ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να παίξουν». Αλλά όταν η πίεση έγινε πλέον αφόρητη, και με μια τεχνική έκθεση στο χέρι που άφησε λίγα περιθώρια για αμφιβολίες, σοβαρεύτηκε για να υπερασπιστεί το κλείσιμο. Περίμενε το "μεγαλείο" του κλαμπ του Chamartin να διευκολύνει τα πράγματα όταν «βρίσκονται σε κίνδυνο οι ζωές των ανθρώπων». "Δεν έχει σημασία αν είναι η Μαδρίτη ή η sursum corda: προηγείται η ασφάλεια του κόσμου", διευθέτησε.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.