News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Μέχρι την τελευταία πνοή

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Του Santiago Segurola

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε στη Σεβίλλη ένα από αυτά τα παιχνίδια που έχει κερδίσει δεκάδες φορές, μεταξύ επαίνων που αφιερώνονται σε μια ομάδα που απεχθάνεται να κλίνει το γόνυ. Αυτή τη φορά η αξία αντιστοιχεί στην Σεβίλλη, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει στο πρωτάθλημα ένα απ’τα κύρια χαρακτηριστικά της: την ικανότητά της να αγωνίζεται μέχρι την τελευταία πνοή. Με τη νίκη της επί της Ρεάλ Μαδρίτης, η ομάδα του Sampaoli έχει πάρει έξι βαθμούς στα εξτρά λεπτά αυτής της Liga, ένα νούμερο που έχει μια αδιαμφισβήτητη στατιστική αξία κι εξηγεί ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό της Σεβίλλης: την ικανότητα να παίζει δυνατά, γρήγορα και καλά όταν τα τελειώνουν οι αγώνες.

Το παιχνίδι είχε ένα ασυνήθιστο ύψος. Δεν του περίσσευε τίποτα. Υπήρξε δύναμη, διάπλαση, μεγάλες λεπτομέρειες και η συνεχής αίσθηση της αβεβαιότητας. Κανείς δεν ξεγράφτηκε. Και, ωστόσο, αυτή η ματσάρα κρίθηκε σε τρία λάθη, ένα του τερματοφύλακα της Σεβίλλης και δύο του Keylor, ο οποίος έκανε ίσως τη χειρότερη εμφάνισή του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Η ένταση της αναμέτρησης καλούσε σε τιμωρία των λαθών, γιατί οι δύο ομάδες άδειασαν στην προσπάθεια και στην προσοχή των μικρών λεπτομερειών. Όποιος έκανε λάθος, θα το πλήρωνε ακριβά. Έτσι ήταν.

Έχασε η Μαδρίτη, αλλά η εξουσία της διατηρείται. Η ήττα της δεν σταματά τη σκέψη ότι οι ανταγωνιστές της θα πρέπει να χύσουν αίμα για να την νικήσουν. Ήταν μια συμπαγής και ικανή ομάδα. Επικράτησε για μεγάλες περιόδους του παιχνιδιού και, πολλές φορές, φάνηκε άτρωτη. Δεν μπορεί ν’αμφισβητηθεί η συλλογική δέσμευση ούτε η θέληση της νίκης στη διάρκεια της νύχτας όπου συναντήθηκε με τον πιο δυνατό απαιτητικό αντίπαλο. Αν και η Σεβίλλη δεν της έδωσε μια ανάπαυλα της στιγμής, η Μαδρίτη βρήκε σχεδόν πάντα απαντήσεις.

Τρεις παίκτες ξεχώρισαν πάνω απ’τους άλλους. Ο Carvajal, ο καλύτερος δεξιός μπακ που έχει η Μαδρίτη απ’την εποχή του Chendo -ένας υπέροχος αμυντικός, αδίκως υποτιμημένος-, κυβέρνησε τη δεξιά πλευρά μετά από μια εντυπωσιακή μάχη με τον Escudero, του οποίου η εξέλιξη είναι μία απ’τις μεγάλες ειδήσεις της la Liga. Ο Modric ήταν το ανέκαθεν ρολόι, βοηθούμενος απ’τον ανεκτίμητο Casemiro, ο οποίος πρόσθεσε στο περίφημο αμυντικό κύρος του όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που δυσφημούν αυτούς που τον θεωρούν αδέξιο και μονοδιάστατο.

Ακούστηκαν φωνές που επέκριναν το σύστημα του Ζιντάν στο Nervion. Είναι δύσκολο να υποπτεύεσαι μια τακτική που δούλεψε πολύ καλά για 86 λεπτά. Η αξία αντιστοιχεί στην Σεβίλλη, που δεν λιποθύμησε. Απαίτησε απ’τη Μαδρίτη περισσότερα από οποιαδήποτε ομάδα έχει κάνει κατά το τελευταίο έτος. Την κόλλησε στον τοίχο απ’το πρώτο λεπτό, συνήθεις αρετές της Σεβίλλης και της Θέλτα, αντίπαλος της Μαδρίτης στα προημιτελικά του Copa del Rey.

Η Σεβίλλη συνηθίζει να φέρει τα παιχνίδια σ’ενα βαθμό σωματικής εξάντλησης που συνήθως καταστρέφει τους αντιπάλους της. Σαν καλός μαθητής του Bielsa, ο Sampaoli θέλει κάθε κίνηση να’χει σημασία, να μην υπάρχει χώρος για την ρητορική, η συμμετοχή να’ναι απόλυτη από όλους τους παίκτες. Είναι μια απαίτηση που θέτει το ποδόσφαιρο στον τομέα της ηθικής. Αυτός που εγκαταλείπει στοχοποιείται. Μ’αυτόν τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση.


Η Σεβίλλη είναι ίσως η ομάδα που ανταποκρίνεται καλύτερα όταν βαραίνει περισσότερο το γαλακτικό οξύ τα πόδια και στο κεφάλι φτάνει λιγότερο οξυγόνο. Καταφέρνει να παίξει σα να’ταν το πρώτο λεπτό. Η Μαδρίτη δεν το κατάφερε. Έκανε λάθη κούρασης, κορεσμού, αμέλειας που επιδιώκουν τα παιχνίδια που σε αφήνουν χωρίς ανάσα.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

@suntagm_puskas

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.