News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η madridista κυριαρχία και τα "περίεργα πράγματα" που βλέπουν πάντα αυτοί της Atleti

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Του Luis Miguel Gonzalez

Abelardo κι Amancio, οι πρώτοι αρχηγοί

Στις 18 Απριλίου του 1967, στην προτελευταία αγωνιστική και με τη Μαδρίτη πρωταθλήτρια, παίχτηκε το πρώτο ντέρμπι πρωταθλήματος στο Manzanares. Abelardo κι Amancio το αναβιώνουν για την El Confidencial


                                                               Adelardo και Amancio

Το Stadium Metropolitano ήταν έτοιμο να κλείσει τις πόρτες του και η Ατλέτικο Μαδρίτης ήθελε να πει αντίο στο παλιό σπίτι της μ’έναν αξέχαστο τρόπο: κέρδισε το πρωτάθλημα της σεζόν 1965-1966. Έμειναν πίσω σχεδόν 43 χρόνια ιστορίας, αν και λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα στις 2 Οκτωβρίου του 1966, οι rojiblanca οπαδοί έδειχναν τον ενθουσιασμό τους στα εγκαίνια του γηπέδου του Manzanares, που αργότερα, το 1971, θα μετονομαστεί σε Estadio Vicente Calderón.

Και με την ισχύουσα κατάσταση του πρωταθλητή η Ατλέτικο ξεκίνησε την πορεία της στην Λίγκα στο νέο colchonero φέουδο. Ο στόχος δεν ήταν άλλος απ’το να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αλλά η rojiblanco ομάδα δεν πρόσφερε το ίδιο κι ελκυστικό ποδόσφαιρο με την προηγούμενη σεζόν. Το πρωτάθλημα έφτανε στο τέλος του, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης επισκέφτηκε για πρώτη φορά το γήπεδο που βρίσκεται στις όχθες του Manzanares. Ήταν στις 18 Απριλίου του 1967, την προτελευταία αγωνιστική, όταν τέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο μαδριλένικες ομάδες. Ωστόσο, τουλάχιστον για την τοπική παροικία, η προσδοκία δεν ήταν τόσο συναρπαστική όσο στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο λόγος, ότι το λευκό σύνολο ήταν ήδη πρωταθλητής πριν καν γίνει το ντέρμπι.



Από εκείνη την αναμέτρηση, η οποία έληξε ισόπαλη (2-2), όπως συνέβη κατά την τελευταία στο Metropolitano (1-1), έχουν περιστασιακές μνήμες δύο θρύλοι όπως ο Adelardo Rodríguez, ο οποίος παρέμεινε στην Ατλέτικο 17 σεζόν κι έπαιξε 585 επίσημους αγώνες, κι ο Amancio Amaro, ο gallego ο οποίος ηγήθηκε της Ρεάλ Μαδρίτης ye-ye και που, στα 16 χρόνια που συνδέονταν με την οντότητα της Μαδρίτης έπαιξε 471 επίσημες αναμετρήσεις. "Παρά το ότι έχει περάσει πολύς καιρός, δεν μπορώ ποτέ να ξεχάσω ότι, τρία ή τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, ισοφάρισα", λέει ο Adelardo. «Για μας το αποτέλεσμα δεν ήταν σημαντικό, διότι μια αγωνιστική πριν είχαμε ανακηρυχθεί πρωταθλητές στην έδρα της Κόρδοβα», είναι το πρώτο που λέει ο Amancio.

                                  Ο Grosso


«Αν θυμάμαι καλά ήταν ο Grosso κι ο συμπατριώτης μου Veloso, αυτοί που σκόραραν τα δύο γκολ μας, αλλά τους σκόρερ των άλλων δεν τους θυμάμαι», λέει ο Amancio. Ο Adelardo τους θυμάται όλους «Ο Cardona νίκησε τον Betancort στο 8ο λεπτό, για να γίνει έτσι ο παίκτης που πέτυχε το πρώτο γκολ εναντίον της Μαδρίτης στο Καλντερόν. Στο δεύτερο μέρος ισοφάρισε ο Grosso και λεπτά αργότερα ο Veloso έδωσε το προβάδισμα στους madridistas. Αργότερα, κι όπως είπα πριν, είχα την τύχη να πετύχω το γκολ που έφερε την τελική ισοπαλία, η οποία νομίζω ότι ήταν δίκαιη κι άξια». Αυτό που θυμάται επίσης ο colchonero είναι ότι «υπήρξε ένα γεγονός που για πολλούς πέρασε απαρατήρητο: ο Gento, ο οποίος ήταν αδιαμφισβήτητος βασικός στη Μαδρίτη, δεν έπαιξε σ’αυτό το παιχνίδι, επειδή έπρεπε να ταξιδέψει στη Σανταντέρ για προσωπικούς λόγους».

Ο Βραζιλιάνος Otto Gloria ήταν ο προπονητής της Ατλέτικο, ενώ ο Miguel Muñoz μετρούσε επτά χρόνια στο τιμόνι των φιλοξενούμενων madridistas. Υπό τη διαιτησία του Αστουριανού διαιτητή Medina Iglesias, οι ενδεκάδες των δύο ομάδων ήταν. Ατλέτικο Μαδρίτης: San Román, Colo, Griffa, Rivilla, Glaría, Martínez Jayo, Ufarte, Cardona, Urtiaga, Adelardo και Collar. Ρεάλ Μαδρίτης: Betancort, Calpe, Miera, Pachín, Zunzunegui, Zoco, Serena, Amancio, Grosso, Pirri και Veloso. Στα 50 χρόνια του Vicente Calderon έγιναν 48 ντέρμπι στη La Liga, μ’αυτή την ισορροπία: Ρεάλ Μαδρίτης 22 νίκες, Ατλέτικο 9, και 17 ισοπαλίες. Στις σεζόν 2000-01 και 2001-02 δεν υπήρξε ντέρμπι καθώς η rojiblanco ομάδα ήταν στην Segunda División.



Εκτός κι αν συναντηθούν στο Copa del Rey ή στο Champions League, σήμερα θα γίνει η τελευταία αναμέτρηση μεταξύ των Μαδριλένων αντιπάλων στο Καλντερόν. «Η Μαδρίτη δεν θα παίξει καλά, αλλά κερδίζει τα παιχνίδια, έστω κι αν είναι την τελευταία στιγμή ή επειδή ο εκάστοτε διαιτητής παρατείνει τον αγώνα. Σε κάποια ντέρμπι υπήρξαν σπάνια πράγματα που ευνόησαν τη Μαδρίτη, αλλά είναι κάτι που έχει συμβεί σχεδόν πάντα σε όλη την ιστορία», λέει με ορισμένη ειρωνεία ο Adelardo. Ο πρώην rojiblanco παίκτης προσθέτει ότι «σήμερα αυτά τα ματς τείνουν να’ναι πιο ισορροπημένα απ’ότι στην εποχή μου, τόσο στο Μπερναμπέου όσο και στο Καλντερόν. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας, γιατί μια ήττα θα μας φέρει εννιά βαθμούς πίσω απ’τη Μαδρίτη».

Adelardo: "Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα παίξει καλά, αλλά κερδίζει, έστω κι αν είναι την τελευταία στιγμή ή επειδή ο εκάστοτε διαιτητής παρατείνει τον αγώνα"

«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος στο πρωτάθλημα και, ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο της σεζόν είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο τέλος του πρωταθλήματος», σχολιάζει ο Amancio, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας παρουσιάζεται πιο περίπλοκος για μας για έναν απλό λόγο: τώρα, ο Ζιντάν έχει παίκτες που κουβαλάνε ενοχλήσεις ή που έχουν μόλις ανακάμψει απ’τους τραυματισμούς τους. Δηλαδή, ακόμα δεν ξέρει ούτε τι ομάδα θα παρατάξει».


                     Ο Pachín προστατεύει τον Betancort μπροστά απ'τον Carmona

«Εμπιστεύομαι τον Cholo», λέει ο Adelardo. «Αν σαν παίκτης ήταν ένα φαινόμενο, είναι επίσης και σαν προπονητής. Και φυσικά εμπιστεύομαι τους οπαδούς μας, οι οποίοι πρέπει να βαθμολογηθούν με άριστα. Είμαι βέβαιος ότι οι κερκίδες, με την ένθερμη υποστήριξή τους, θα σηκώσουν την ομάδα και οι τρεις βαθμοί θα μείνουν στο σπίτι. Είναι αλήθεια ότι είμαστε πάντα πιο ταπεινοί απ’τη Μαδρίτη, αλλά έχω το προαίσθημα ότι τη μεγάλη χαρά της νίκης θα την πάρουμε εμείς».

Amancio: "Αν και φτάνει ως πρώτη, η Μαδρίτη πρέπει να’χει τα πόδια στο έδαφος. Δεν ξεχνάμε ότι η Ατλέτικο είναι επίσης μία απ’τις υποψήφιες για να κερδίσει το πρωτάθλημα".


«Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ο αντίπαλος που θα αντιμετωπίσουμε», λέει ο Amancio. «Μια ομάδα στην οποία ο Cholo Simeone έχει καταφέρει να εγχύσει το πνεύμα της θυσίας, της επιμονής, του ενθουσιασμού και να μην τα παρατάει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο σε κάθε παιχνίδι. Η Ρεάλ Μαδρίτης, αν και φτάνει ως πρώτη, πρέπει να’χει τα πόδια στο έδαφος. Δεν ξεχνάμε ότι η Ατλέτικο είναι επίσης μία απ’τις υποψήφιες για να κερδίσει το πρωτάθλημα. Αν τολμώ να δώσω μια πρόγνωση; Ποτέ δεν τόλμησα να προβλέψω ένα αποτέλεσμα, γιατί το ποδόσφαιρο ήταν και θα’ναι πάντα ένα κουτί εκπλήξεων», λέει ο gallego.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.