News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το ποδόσφαιρο των «νέων» κανονισμών

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Του José I. Pérez

Οι αλλαγές στους κανονισμούς θα κάνουν ντεμπούτο στην Ισπανία με το Supercopa



"Μια προσαρμογή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο". Έτσι περιγράφει η Τεχνική Επιτροπή Διαιτησίας στην εγκύκλιό 3 της την ανανέωση των κανονισμών του παιχνιδιού που έκανε το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB). «Υπάρχουν 95 τροπολογίες. Μια παραλλαγή τόσο στο κείμενο, με αποχρώσεις και κάποια τροποποίηση, όσο και στο πνεύμα της διαιτησίας», διαβεβαιώνει ένα μέλος αυτής της ομάδας.

Αυτή η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ στην Ισπανία αύριο με την επίσημη έναρξη της σεζόν. Θα’ναι στο πρώτο σκέλος του Super Cup μεταξύ της Σεβίλλης και της Barcelona στο Sánchez Pizjuán. Ο extremeño διαιτητής Jesús Gil Manzano, υπεύθυνος της εν λόγω συνάντησης, θα την εφαρμόσει για πρώτη φορά. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις κι αλλαγές, αλλά μερικές, αναμφίβολα, θα’χουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό, τι άλλες στην καθημερινότητα του ανταγωνισμού.

Το εναρκτήριο λάκτισμα

Κάτι ανεπίσημο, αλλά που χρησιμεύει για τη βαθμονόμηση της αναθεώρησης που έχει πραγματοποιηθεί. Πριν, η μπάλα έπρεπε να κινηθεί πάντα προς τα εμπρός. Αλλά ο νέος κανόνας λέει: «Η μπάλα είναι στο παιχνίδι την στιγμή που λακτίζεται και κινείται ξεκάθαρα». Δηλαδή, δεν διευκρινίζει ότι θα πρέπει να κινηθεί προς τη μία ή την άλλη πλευρά, έτσι ώστε μπορεί να το κάνει προς κάθε κατεύθυνση. Ακόμη, επισημαίνει: "Μπορεί να σημειωθεί ένα γκολ εναντίον της αντίπαλης ομάδας απευθείας από μια σέντρα".

1 Αντίο στην «τριπλή τιμωρία». Η ματαίωση μιας ξεκάθαρης ευκαιρίας για γκολ μέσα στην περιοχή θα κρίνεται διαφορετικά, με μια πιο επιεική τιμωρία. Πριν, τα πάντα τιμωρούνταν με πέναλτι κι αποβολή. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει. Και τώρα ο διαιτητής θα δείχνει μόνο μια κίτρινη κάρτα, -όταν οι ενέργειες αυτού του τύπου διαπράττονται έξω από την περιοχή, όμως, θα τιμωρούνται πάντα με αποβολή-, γιατί είναι κατανοητό ότι η εκτέλεση απ’τα 11 μέτρα αντισταθμίζει ήδη την ευκαιρία να σημειωθεί γκολ. Ωστόσο, θα συνεχιστεί η αποβολή του παραβάτη των εν λόγω δράσεων «σε όλα εκείνα τα φάουλ εντός της περιοχής στα οποία σκοπίμως ο παίκτης, κράτα, σπρώχνει, απομακρύνει ή ρίχνει προς τα πίσω χωρίς τη δυνατότητα να παίξει τη μπάλα», διευκρινίζεται στο κείμενο της Εγκύκλιου 3 του ΤΚΑ.

Ιατρική περίθαλψη χωρίς έξοδο απ’το γήπεδο

Μια άλλη σημαντική αλλαγή που έχει συμβεί. Σύμφωνα με τους προηγούμενους κανονισμούς, κάθε παίκτης που τραυματίζονταν έπρεπε να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο, αλλά αυτό δεν θα ισχύει πλέον. Αν ένας παίκτης πρέπει να δεχτεί τη φροντίδα των γιατρών μετά από ένα μαρκάρισμα ενός αντιπάλου που τιμωρείται με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα -εκεί υπάρχει η καινοτομία, στην ποινή με κάρτα- θα μπορεί να λάβει τη φροντίδα στο γήπεδο, πάντα εφόσον η απαραίτητη περίθαλψη θα’ναι γρήγορη. Έτσι επιχειρείται να αποτραπεί να μείνει για κάποιες στιγμές η ομάδα του τραυματισμένου παίκτη μ’έναν λιγότερο στον αγωνιστικό χώρο.

Φάουλ και πέναλτι… επίσης εκτός του γηπέδου

«Αν ένας παίκτης βγει απ’τον αγωνιστικό χώρο ως μέρος του παιχνιδιού και διαπράξει ένα αδίκημα εναντίον ενός άλλου παίκτη, το παιχνίδι ξαναρχίζει μ’ένα ελεύθερο λάκτισμα απ’την πλησιέστερη γραμμή στο σημείο όπου συνέβη η παραβίαση. Στην περίπτωση των τιμωρημένων παραβάσεων με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα, θα δοθεί ένα πέναλτι αν συμβεί μέσα στην περιοχή του δράστη» μπορεί να διαβαστεί στους κανονισμούς.

Δηλαδή, για παράδειγμα, αν δύο παίκτες που τρέχουν, διεκδικώντας την μπάλα στην περιοχή, βγουν απ’το γήπεδο κι ένας από αυτούς, πλέον πίσω απ’την τελική γραμμή, σπρώξει, κρατήσει, ρίξει ή κλειδώσει τον άλλο θα οδηγήσει τον διαιτητή να υποδείξει φάουλ ή ακόμα και πέναλτι, αν η δράση λάβει χώρα εντός της περιμέτρου της περιοχής.

Πέναλτι «διαπραγμένο» από μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα στο γήπεδο

"Αν διακοπεί το παιχνίδι και η παρέμβαση προκλήθηκε από ένα μέλος του τεχνικού τιμ, αναπληρωματικό, παίκτη που έχει αντικατασταθεί ή αποβληθεί, το παιχνίδι θα συνεχιστεί μ’ενα ελεύθερο λάκτισμα ή ένα πέναλτι", λέει το κείμενο. Δηλαδή, αν η παρέμβαση συμβεί με τη μπάλα στην περιοχή, ο διαιτητής θα δείξει την εσχάτη των ποινών. Ωστόσο, στην περίπτωση που αυτός που εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο είναι ένας «ξένος πράκτορας», για παράδειγμα, κάποιος απ’τις κερκίδες, θα συνεχιστεί μ’ένα ελεύθερο.

Απροσεξία, απερισκεψία και υπερβολική χρήση βίας

Πώς έχουν αρχειοθετηθεί και πώς τιμωρούνται τα αδικήματα σωματικής επαφής; «Απροσεξία» σημαίνει να δείξει ένας παίκτης έλλειψη προσοχής ή ενδιαφέροντος ή να ενεργήσει χωρίς προφύλαξη στο παίξιμο μιας μπάλας σ’έναν αντίπαλο. Στην περίπτωση αυτή, δεν απαιτείται λήψη πειθαρχικών μέτρων. "Απερισκεψία", ενώ τω μεταξύ, σημαίνει να κάνει ένας παίκτης μια ενέργεια, χωρίς να λάβει υπόψη την επικινδυνότητα ή τις συνέπειες για τον αντίπαλό του, και θα πρέπει να προειδοποιηθεί. Και, τέλος, «υπερβολική χρήση βίας» σημαίνει ότι ο παίκτης έχει υπερβάλει κατά πολύ στην επιβολή δύναμης, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα ενός αντιπάλου, και θα πρέπει να αποβληθεί.

Η προσπάθεια να αποτραπεί ένα γκολ με το χέρι, κίτρινη

Το άγγιγμα της μπάλας με το χέρι ή η προσπάθεια, εκεί βρίσκεται η καινοτομία στο νόμο, για να σκοράρει ή να εμποδίσει (ανεξάρτητα με το αν το πετύχει ή όχι) ένα γκολ, θα τιμωρείται με μια κάρτα, το ίδιο σαν να παρεμβαίνει ή να σταματά με το χέρι μια πολλά υποσχόμενη επίθεση των αντιπάλων.

Χέρια, μπράτσα κι οφσάιντ

"Δεν θα λαμβάνονται υπόψη τα χέρια ούτε τα μπράτσα των παικτών, συμπεριλαμβανομένων των τερματοφυλάκων", διαβάζεται σε μία απ’τις ενότητες του άρθρου 11. Και συγκεκριμένα ότι κατά τον καθορισμό του οφσάιντ θα λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε μέρος του «κεφαλιού, του σώματος ή των ποδιών» του παίκτη.

Ο κανόνας τους πλεονεκτήματος, μ’ένα χέρι

"Εκτός απ’το παρόν σήμα με τα δύο χέρια για να υποδειχτεί το πλεονέκτημα, επί του παρόντος επιτρέπεται ένα παρόμοιο σήμα μ’ένα μόνο χέρι, καθώς δεν είναι πάντα εύκολο για τον διαιτητή να τρέξει με τα δύο χέρια σε έκταση". Από τώρα και στο εξής, ο διαιτητής θα μπορεί να το επισημάνει ακαθόριστα, αν και διευκρινίζει: "Το ότι επιτρέπεται δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται πάντα με το ένα χέρι, ως αρχή το πλεονέκτημα θα πρέπει να υποδεικνύεται και με τα δύο χέρια".

Περισσότερος χρόνος εξουσίας

«Ο διαιτητής έχει την εξουσία να λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα απ’την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο για την επιθεώρηση πριν τον αγώνα μέχρι την έξοδο απ’τον αγωνιστικό χώρο όταν τελειώσει ο αγώνας (συμπεριλαμβανομένων των λακτισμάτων απ’το σημείο του πέναλτι)», λέει ο κανονισμός. Πριν, ήταν περιορισμένος στην έναρξη της αναμέτρησης, δηλαδή, η εξουσία του τώρα διευρύνεται περίπου κατά μιάμιση ώρα.

Βία, πλεονέκτημα και γκολ

"Δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται το πλεονέκτημα σε καταστάσεις σοβαρού φάουλ, βίαιου ή δεύτερης παραβίασης άξιας της προειδοποίησης, εκτός κι αν υπάρχει μια ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ. Ο διαιτητής θ’αποβάλει τον παίκτη όταν η μπάλα δεν θα’ναι πλέον στο παιχνίδι, αλλά αν ο παίκτης παίζει τη μπάλα ή παίζει ή παρεμβαίνει σ’έναν αντίπαλο, ο διαιτητής θα σταματά το παιχνίδι, θ’αποβάλει τον παίκτη και θα το συνεχίζει μ’ένα έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα", λέει ο κανονισμός.

Η επέκταση


Μία απ’τις καινοτομίες στην ανάκτηση του χαμένου χρόνου είναι ότι, πλέον, οι διαιτητές μπορούν επίσης να λαμβάνουν υπόψη κατά την απόφαση των λεπτών των καθυστερήσεων μιας αναμέτρησης τις "διακοπές του παιχνιδιού για κατάποση".

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.