News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Το βραβείο του Zidane στους αναπληρωματικούς ήταν ένα όλα ή τίποτα που κατέληξε με καλό άνθος

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Του Antonio Sanz

Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε το Super Cup με οκτώ μη τακτικούς παίκτες, μια απόφαση με την οποία ο προπονητής έπαιξε τον τίτλο. Τον είχε χαμένο, αλλά το γκολ του Ramos τον δικαίωσε



Ούτε στις πιο αισιόδοξες σκέψεις του δεν φαντάζονταν να κατακτήσει δύο τρόπαια μόλις σε οκτώ μήνες. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο «Zizou» για τους κοντινούς, συνεχίζει το διδακτορικό στην προπονητική του καριέρα. Γιατί, να μην ξεγελιόμαστε, μόνο οι τίτλοι σου δίνουν κύρος, σε τοποθετούν στις τάξεις των εκλεκτών. Κι ο Γάλλος πήρε δύο σε ένα τρίμηνο. Περιέργως, και οι δύο μέσα από ταλαιπωρία. Ανεκδοτολογικά, και οι δύο in extremis. Παραδόξως, χωρίς να κερδίσει τα παιχνίδια στα ενενήντα λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι βιτρίνες της Concha Espina κάνουν χώρο και η Ρεάλ Μαδρίτης διευρύνει το μύθο της. Όπως ο Florentino Perez, ο οποίος στα 69 του πήρε τον δέκατο έκτο τίτλο από τότε που έγινε πρόεδρος (χωρίς να υπολογίζεται το τμήμα μπάσκετ). Το λευκό αφεντικό πήρε το τρίτο Ευρωπαϊκό του Super Cup σε μια διακυβέρνηση που έρχεται να δικαιώσει την διαχείρισή του.

Η άψογη σχέση μεταξύ ηγέτη και προπονητή έρχεται από μακριά. Η ένωση διαρκεί απ’το 2001 που ο Μαρσεγέζος έγινε ο δεύτερος galáctico. Ο θρύλος λέει ότι ο δεσμός ξεκίνησε σε ένα δείπνο, πριν την υπογραφή, που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό, όπου προέκυψε η γοητεία. Από τότε, συνυπάρχουν τέλεια. Ο ένας απ’την κορυφή. Ο άλλος μεταβάλλοντας τη θέση: παίκτης, σύμβουλος, βοηθός προπονητή, προπονητής της θυγατρικής κι επικεφαλής προπονητής. Οι κακές στιγμές της Castilla για το δίδυμο βρίσκονται μακριά, υποστηριγμένες στη δύναμη της αντοχής του Perez. Πρώτον, επειδή ο Γάλλος δεν είχε το απαραίτητο δίπλωμα για να προπονεί μια επαγγελματική ομάδα στην Ισπανία. Δεύτερον, επειδή έπρεπε να συγκαλύψουν την εξαπάτηση μεταμφιέζοντάς τον σε βοηθό προπονητή. Και τρίτον, επειδή η άθλια εκκίνηση έφερε πέντε ήττες στα πρώτα έξι παιχνίδια του πρωταθλήματος της Segunda División B.

Σ’εκείνες τις ταραχώδεις ημέρες, ο Florentino παντρεύτηκε τον ρεαλισμό εξηγώντας ότι κάθε αρχή είναι δύσκολη και χωρίς αποτελέσματα, δύσκολη να την ανεχθεί οποιοσδήποτε. Δεν είναι ευαίσθητη ούτε καν σ’ένα αστέρι του ποδοσφαιρικού στερεώματος. Γι 'αυτό, διατήρησε τον τύπο και μετέφερε όλη την απαραίτητη εμπιστοσύνη σ’αυτόν ο οποίος εκείνη τη στιγμή έδειξε αδυναμία. Ωστόσο, σ’εκείνους τους πρώτες μήνες της ανατροπής διαπιστώνουμε τον χάρτη πορείας του αναδυόμενου τεχνικού. Το πρώτο δραστικό μέτρο που πήρε ο Γάλλος ήταν η απόλυση του προπονητή φυσικής κατάστασης, Diego Muriarte. Ο Ζιντάν έκρινε ότι η Castilla απέτυχε στη πρόοδο της φυσικής κατάστασης κι ότι η απόδοση της ομάδας έμεινε στάσιμη λόγω αυτής της περίστασης. Σήμερα, η υπόθεση παραμένει. Σας θυμίζω ότι η μόνη μεταγραφή της σεζόν 16/17 αποδείχθηκε ότι είναι ένας προπονητής φυσικής κατάστασης: ο Antonio Pintus. Ίσως ο Ζιντάν ζει επηρεασμένος απ’την ιταλική εξέλιξή του στην Γιουβέντους. Το γεγονός είναι ότι δίνει μια τεράστια σημασία σ’αυτήν την πτυχή της προετοιμασίας. Να μην εκπλήσσεται τότε κανείς, που η Ρεάλ Μαδρίτης σκόραρε στο 93ο λεπτό και μετά στο 119ο.



Ένας γκολ in extremis αναδεύει τον φονταμενταλισμό και θάβει τους αντιπάλους. Αυτό έχει συμβεί στον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης. Το γκολ του Ramos και το επακόλουθο του Carvajal, έκρυψαν το όλα ή τίποτα του Ζιντάν ν’αφήσει έξω απ’την αποστολή σημαντικούς παίκτες. Αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναρρώνει κι ο Pepe επιστρέφει απ’τις διακοπές ή αν ο Keylor έμεινε χωρίς χρόνο είναι πολύ διαφορετικές περιπτώσεις απ’τις τεχνικές απουσίες των Kroos και Bale. Τι να πεις με την παραμονή του Modric στον πάγκο ή την έξυπνη απόφαση να μην διακινδυνεύσει με τον Μπενζεμά. Λιγότερο εντυπωσιακή αρχίζει να’ναι η παραμονή του James Rodríguez στον πάγκο, τον οποίο το ξέσπασμα του Asensio τον απομακρύνει κάθε μέρα λίγο περισσότερο απ’το Santiago Bernabeu. Μ’όλα αυτά, η Ρεάλ Μαδρίτης παρουσιάστηκε σ’έναν ευρωπαϊκό τελικό, χωρίς οκτώ σταθερούς που για τον έναν ή τον άλλο λόγο έμειναν έξω απ’την αρχική ενδεκάδα. Κι ο Ζιντάν φάνηκε ξεκάθαρος, χωρίς περιστροφές, χωρίς ψευδείς περιφράσεις. Αυτά τα παιδιά είναι αυτά που έχουν δουλέψει στην προετοιμασία και είναι οι έντεκα που κατέληξαν να μάχονται και να κατακτήσουν το Supercopa. Το χάος συνεπάγονταν ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά έφερε μαζί του μια περιουσία στο μήνυμα: το βραβείο για την δουλειά. Και στην πίστη που αποδείχθηκε. Πέπε, Kroos και Bale, χωρίς ρυθμό ή φυσικό υπόβαθρο, περιορίστηκαν απλά στο να παρακολουθήσουν τον αγώνα απ’την τηλεόραση. Η αναγνώριση στη δεύτερη μονάδα ήταν εμφανής. Αλλά χωρίς το γκολ του Ramos, η ανάγνωση θα’ταν μοναδική κι αρκετά διαφορετική: γιατί να παραμείνουν αυτοί στη Μαδρίτη;

Εξαιρετική αποδείχθηκε επίσης η πρόταση του Marcelo, όπως είπε η «COPE», στους συμπαίκτες του. Η ιδέα του να περιβάλλουν τον προπονητή στη συνέντευξη Τύπου είναι ασυνήθιστη, αν και συνήθως επαναλαμβάνεται σε στιγμές μέγιστης ευφορίας. Το γκρουπ των εννέα παικτών που οδήγησε ο Βραζιλιάνος κι ο αρχηγός Ramos κατέστησε σαφή την ευγνωμοσύνη αυτής της δεύτερης μονάδας στην εμπιστοσύνη του προπονητή. Αυτή είναι η φωτογραφία του αγώνα: η δημόσια γιορτή στην αίθουσα Τύπου με το φως και τους στενογράφους. Όλοι διαπίστωσαν ότι ο ηγέτης των εν λόγω αποδυτηρίων είναι ο «Zizou», του οποίου το χάρισμα του χρησίμευσε για να κερδίσει απρόσκοπτα τη διάθεση μιας ομάδας που είχε ζήσει υπερβολικά περιορισμένη λόγω άλλου στυλ δουλειάς.


Και σ’όλα αυτά ο Pogba στη Μάντσεστερ κι ο Sissoko στη Νιούκαστλ. Η στρατηγική μεταγραφή του πρώτου Γάλλου ήταν θεμελιώδης για τον Ζιντάν, ο οποίος έχει δείξει ότι ξέρει επίσης ν’αναδιπλώνεται στις οικονομικές αποφάσεις της οντότητας. Η μεταγραφή του δεύτερου Γάλλου, καθαρά μυϊκή για τη μεσαία γραμμή, θεωρείται ότι δεν βελτιώνει αυτό που έχει η Ρεάλ Μαδρίτης στο ρόστερ. Morata, Asensio και Coentrao, δηλαδή, τρεις που υπήρχαν ήδη, είναι τα νέα πρόσωπα. Στο τέλος, ούτε De Gea, ούτε Lewandowski, ούτε Alaba ... αλλά ο Florentino δεν θέλει να τερματίσει τη μεταγραφική περίοδο χωρίς να κάνει το καπρίτσιο του έτους. Φυσικά, τώρα προσαρμόζεται στην αγορά κι αποφεύγει τις υπερβολικές δαπάνες. Σ’άλλες στιγμές, οι σπατάλες ήταν απαραίτητες. Αλλά τώρα, τίτλο με τον τίτλο, με προπονητή καθιερωμένο, με άλλη μια φορά «Zidanes και Pavones» στο ρόστερ, το αφεντικό ζει ήσυχα. Και διαλογίζεται. Με το μπλοκ των επιταγών στο χέρι, σαρώνει την αγορά. Παρά το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, η προσφορά που προσφέρεται δεν ικανοποιεί το αφεντικό.

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.