News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Μια γελοία άνεση και ένα θύμα στη διαδρομή

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015


Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι δύο πλουσιότεροι σύλλογοι στον κόσμο και με την πιο πλούσια ιστορία σε μεγάλες μεταγραφές και πωλήσεις, απέτυχαν κωμικά στην επιχείρηση που σήμαινε την υπογραφή του De Gea απ’την ισπανική ομάδα και του Keylor Navas απ’την αγγλική. Δεν υπάρχουν άλλοι σύλλογοι στο ποδόσφαιρο με μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία σε αυτόν τον τύπο της συναλλαγής, απ’αυτούς τους δύο. Γνωρίζουν τα χρονικά όρια και τα έγγραφα καλύτερα απ’οποιονδήποτε στον κόσμο. Αν υπάρχει ενδιαφέρον για την επίτευξη μιας συμφωνίας, δεν υπάρχει γραφειοκρατία και χρονόμετρο για να τους σταματήσει. Ακόμα λιγότερα, κόλπα.

Κατά τη διάρκεια των 12 χρόνων του Florentino Perez, ως πρόεδρος, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει ξοδέψει για μεταγραφές περισσότερο από 1 δις ευρώ. Δεν υπάρχει άντρας περισσότερο ειδικός κι αποφασιστικός, σε αυτά τα θέματα, πολλά απ’τα οποία φαίνονταν απείρως πιο δύσκολο να λυθούν. Η εντυπωσιακή η λίστα των αγορών, περιλαμβάνει τους Φίγκο (Μπαρτσελόνα), Ζιντάν (Γιουβέντους), Ρονάλντο (Ίντερ), Μπέκαμ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Sergio Ramos (Σεβίλλη), Φαν Νιστελρόι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) Κακά (Μίλαν), Μπενζεμά (Λιόν), Μόντριτς (Τότεναμ), Gareth Bale (Tottenham) και τον James Rodriguez (Μονακό).

Ήταν τα κύρια αστέρια σε σίριαλ μεταγραφών που έχουν επιδείξει κάτι αναμφισβήτητο: όταν η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να υπογράψει ένα παίκτη, τίποτα δεν την σταματά. Μένουμε πάντα έκθαμβοι. Λίγη σημασία έχει που ο άλλος σύλλογος κρίνει ότι η επιχείρηση, τον αποδυναμώνει στο αθλητικό τμήμα, μερικές φορές με μια τεράστια απώλεια του αγωνιστικού δυναμικού του.

Το ίδιο ισχύει και όταν θέλει να πουλήσει οποιοδήποτε απ’τους παίκτες του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τελικά συνθηκολογούν. Οι πωλήσεις των Higuaín (Νάπολι), Özil (Άρσεναλ) και Ντι Μαρία (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ήταν πολύ σημαντικές. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας προστίθεται στην υπόθεση De Gea. Ο Jorge Mendes είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας στον κόσμο, ο άνθρωπος που κυριαρχεί στην αγορά με σιδηρά πυγμή. Εκπρόσωπος του Ισπανού τερματοφύλακα, ο Mendes αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματικότητα στις κινήσεις του.

Ωστόσο, η επιχείρηση De Gea απέτυχε, με εμφανή προβλήματα εκπρόθεσμων εγγράφων, μέσα σε γενική κατάπληξη και πολύ χοντρούς χαρακτηρισμούς για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκφράσεις όπως γελοιοποίηση και παραλογισμός κυριάρχησαν στα σχόλια και στα πρωτοσέλιδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την κακή εικόνα που έβγαλαν οι δύο σύλλογοι προς τους οπαδούς και στο ποδόσφαιρο γενικότερα.

Μετά το λήθαργο, αξίζει να παρατηρηθεί το τοπίο. Ουσιαστικά, είναι το επιθυμητό για την Ρεάλ Μαδρίτης, τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό είναι ίσως το πιο βολικό για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τις τελευταίες βδομάδες η απόκτηση του De Gea είχε γίνει λιγότερο επιθυμητή για τη Ρεάλ Μαδρίτης κι ευνόησε την παραμονή του στον αγγλικό σύλλογο. Δεν ήταν το ίδιο σημαντικός ο Ισπανός τερματοφύλακας τώρα, όπως πριν δύο, τρεις, τέσσερις και έξι μήνες. Τότε ήταν ο τέλειος τερματοφύλακας για ν’αντικαταστήσει τον Κασίγιας, εν μέσω της εκστρατείας διάβρωσης του παλαίμαχου τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο De Gea ήταν ο τερματοφύλακας της μόδας στην Αγγλία, νέος, Ισπανός, διάδοχος του Κασίγιας στην εθνική, με ένα παρελθόν στην Ατλέτικο που προσθέτει μια νοσηρή πινελιά στην υπογραφή.


Σε στρατηγικό επίπεδο, ο De Gea αποτελούσε για τον Florentino Perez την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη διαδοχή του Κασίγιας, αλλά ο πρόεδρος έκανε λάθος υπολογισμό στην αντίδραση των οπαδών. Δεν υπολόγισε σωστά την συναισθηματική αξία του ποδοσφαίρου. Ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης ενοχλήθηκε απ’το αντίο του Κασίγιας, με τη θλιβερή τελετή και τη μοναξιά του θρυλικού αρχηγού. Ένας Florentino Perez, ένας καρχαρίας των επιχειρήσεων , συχνά τιμωρείται για την αποκόλληση του απ’την πιο συναισθηματική, πιο ευαίσθητη πλευρά του ποδοσφαίρου. Η προσπάθειά του να διορθώσει την καταστροφή μία ημέρα αργότερα, σε μια τελετή με τον Κασίγιας, ήταν ένα φιάσκο. Περίπου 2.000 άνθρωποι ζήτησαν την παραίτησή του, στο Μπερναμπέου.


Ο Florentino Perez είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός άνδρας στο ποδόσφαιρο, στα οικονομικά, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Του αρέσει η ισχύς και η επίδειξή της. Η θέση του στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι ότι πιο κοντινό μ’εκείνη ενός απόλυτου μονάρχη. Αλλαγές στη νομοθεσία που ευνοούν τον εν ζωή πρόεδρο. Έχει κερδίσει τις τελευταίες δύο εκλογές (2009 και 2013) μόνος, αδιαμφισβήτητος, παρά τα λίγα αθλητικά αποτελέσματα: ένα Πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα κι ένα Τσάμπιονς Λινγκ, το δέκατο. Την ίδια περίοδο (2009-2015), με τρεις προέδρους (Laporta, Rosell και Bartomeu) και όλων των ειδών τα νομικά προβλήματα, τους εμφυλίους πολέμους και τις τραγωδίες (ο θάνατος του προπονητή της, Τίτο Vilanova), η Barça κέρδισε τέσσερις τίτλους Πρωταθλήματος, δύο Κύπελλα και τρία Τσάμπιονς Λινγκ.

Η μόνη ανεξέλεγκτη πλευρά είναι η αντίδραση του κοινού στο Μπερναμπέου. Μεγάλο μέρος των αποφάσεων του Florentino Perez θεσμοθετείται από συχνές έρευνες. Ο πρόεδρος φοβόταν τις εναλλαγές στις διαθέσεις των οπαδών. Παίρνει πολύ άσχημα τις διαμαρτυρίες και ανατριχιάζει με τα μαντήλια. Το 2006 αποχώρησε απ’την εξουσία μετά από μια μικρή εξέγερση στο Bernabeu. Μερικοί κοντινοί του, λένε ότι ζητάει αμέσως νερό σ’αυτές τις καταστάσεις. Το θέμα De Gea αντιπροσωπεύει πολύ καλά την δυσφορία του Florentino Perez απ’την ενόχληση των οπαδών.

Ο De Gea εξυπηρέτησε καλά ως ασπίδα πριν την αποχώρηση του Κασίγιας, αλλά όχι μετά. Η παράλυση της λύσης του συμβολαίου, η απουσία δημόσιας δήλωσης υπέρ του Keylor Navas και η απόκτηση του Kiko Casilla δημιούργησε μεταξύ των οπαδών αναμφίβολα μια συμπάθεια για τον Κοσταρικανό τερματοφύλακα, για τον ίδιο που πριν από μήνες περνούσε απαρατήρητος: αλλαγή του Κασίγιας στο πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λινγκ, βασικός στο Κύπελλο όπου η Ρεάλ Μαδρίτης αποκλείστηκε απ’την Ατλέτικο τον Ιανουάριο. Η καλύτερη εναλλακτική λύση ήταν ο De Gea, αλλά η κατεύθυνση του ανέμου το καλοκαίρι άλλαξε.

Οι οπαδοί εκτίμησαν τη στάση του Keylor Navas το καλοκαίρι, που ανταποκρίθηκε ως επαγγελματίας σε μια κατάσταση που απαιτούσε την αποχώρησή του απ’την Ρεάλ Μαδρίτης και την άφιξη του De Gea. Ο Keylor, ο οποίος πάντα εξέφραζε την επιθυμία του να παραμείνει στο σύλλογο, τελικά εμφανίστηκε ως θύμα της κακοδιαχείρισης, στις διαπραγματεύσεις με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο πλήθος άρεσε ο επαναστατικός του ρόλος, που παρά τις αντιξοότητες, επιθυμία του ήταν να συνεχίσει με κάθε κόστος και επέδειξε την απόφαση του μέσω της ποιότητας του ως τερματοφύλακας, με την πρώτη ευκαιρία ενώπιόν του. Αυτό είναι ό, τι συνέβη στον αγώνα με την Μπέτις.


Υπήρξε κάτι ποιητικό στον Keylor που άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές των οπαδών. Άρπαξε την μπάλα απ’τον Ruben Castro σε μια προσπάθεια για γκολ και στη συνέχεια έπιασε ένα πέναλτι. Ο Keylor έπαιξε σα να εξαρτιόταν η ζωή του από κάθε επέμβαση. Η δημόσια αναγνώριση της στάση του, οι αποκρούσεις του και τ’ότι ο ίδιος ήταν θύμα μιας διαδικασίας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Εκείνο το βράδυ, το Σάββατο 29 Αυγούστου η απάντηση του Bernabeu αποθάρρυνε την μεταγραφή του David de Gea και την πώληση του Keylor Navas. Για έναν πρόεδρο ο οποίος προέρχεται από μια σεζόν, χωρίς τίτλους, ο παράγοντας της κριτικής είναι θεμελιώδης. Ήταν πολύ βολική η παραμονή ενός τερματοφύλακα που αποθεώθηκε (Keylor) απ’την απόκτηση ενός συζητημένου τερματοφύλακα (De Gea). Όλες οι έρευνες του Αυγούστου, έδειχναν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία αντιτίθονταν στην απόκτηση του τερματοφύλακα της Μάντσεστερ. Παραδόξως, το μέγεθος της κριτικής για την μεταγραφή έφθασε στο 88%, αφότου οι ψηφιακές εκδόσεις των μέσων ενημέρωσης έδιναν τη συμφωνία μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του De Gea, ως κλεισμένη.

Εάν από πολιτική άποψη, ή όσον αφορά τα μέλη, ο Florentino Perez δεν ήταν άνετος με την επιχείρηση, επωφελήθηκαν επίσης απ’τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία μπήκε αυτή τη χρονιά σε τεράστια αναταραχή και είχε αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν απ’τον Αργεντινό Romero στο τέρμα. Η ήττα απ’τη Swansea, με κακή απόδοση του τερματοφύλακα, χτύπησε όλους τους συναγερμούς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ανωτερότητα του David de Gea είναι τόσο προφανής που οι οπαδοί ξέχασαν όλες τις διαφορές του με τον σύλλογο, για να πετύχουν σε αντάλλαγμα την υπεράσπιση του τέρματος της ομάδας του Old Trafford.

Δύο αγώνες με διαφορετική αίσθηση δημιούργησαν ένα διαφορετικό πεδίο. Οι madridismo προτίμησαν τον Keylor έναντι του De Gea και ο καλύτερος τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο De Gea. Αυτό ήταν το σενάριο την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Μια ημέρα αργότερα, η παρουσία του Keylor στη Ρεάλ Μαδρίτης και του De Gea στην Αγγλία, έδειχνε ακριβώς ποια ήταν η πολιτική. Είναι αλήθεια ότι για να φτάσουμε σ’αυτή την κατάσταση, η οποία μοιάζει με φάρσα, υπήρξαν πολλές προχειρότητες που μοιάζουν αδιανόητες για τους δύο πιο πλούσιους συλλόγους, με την περισσότερη εμπειρία και τους πιο αποτελεσματικούς σε θέματα μεταγραφών. Κανείς δεν κινήθηκε, επειδή ίσως κανείς δεν ένιωθε άνετος για να το κάνει.

Ένα ενδιαφέρον σημείο αυτού του επεισοδίου είναι οι υποτιθέμενες αποζημιώσεις που θα πλήρωνε η Ρεάλ Μαδρίτης στον De Gea σε περίπτωση αποτυχίας της μεταγραφής. Απ’την ομάδα διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα προσύμφωνο, αλλά διάφοροι δημοσιογράφοι έχουν επισημάνει ότι υπάρχει. Το κρυφτό της Ρεάλ Μαδρίτης είναι υποχρεωτικό, διότι η FIFA δεν επιτρέπει τέτοιες ιδιωτικές συμφωνίες πριν απ’τη δυνατότητα των διαπραγματεύσεων, κατά τους τελευταίους έξι μήνες του συμβολαίου ενός παίκτη. Στην περίπτωση του De Gea αυτό θα συμβεί τον Ιανουάριο του 2016.

Υπάρχουν αυστηρές ποινές για τους συλλόγους που αγνοούν τα συμβόλαια και τους κανονισμούς της FIFA, αλλά επίσης και για τον παίκτη που το κάνει. Μέσα στο επίσημο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί πάντα να υποστηρίζει ότι ήταν πρόθυμη ν’αποκτήσει τον De Gea, αλλά τα στενά χρονικά όρια το εμπόδισαν. Ο νεαρός Ισπανός τερματοφύλακας βγαίνει απ’αυτό το επεισόδιο ως ένα μεγάλο θύμα. Θα είναι βασικός σε μια ομάδα που δεν ήθελε να μείνει. Ο Keylor έμεινε στο τέρμα που ήθελε. Οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης έχουν έναν τερματοφύλακα, τον οποίο, προφανώς, προτιμούν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα αισθάνεται πολύ πιο άνετα με τον De Gea, απ’ότι με τον Ρομέρο. Γελοίο; Ναι. Αμαυρωτικό; Επίσης. Άνεση και πραγματισμός; Μα φυσικά, έτσι είναι οι μπίζνες.
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.