News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Κόντρα στη ΕΠΟ από το... 1927

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είχαν κλείσει φιλικό μεταξύ τους ως πρώτη αντίδραση στην κόντρα που είχαν με την ΕΠΟ το Φθινόπωρο του 1927.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο που συνηθίζει να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του και όπως το 1927 θέλησε να δείξει την συσπείρωση των ομάδων απέναντι στην ΕΠΟ με μεταξύ τους φιλικό. Τότε βέβαια ήταν όλοι αντίθετοι στην ίδρυση της Ομοσπονδίας που ζητούσε ποσοστά από τους αγώνες και να ορίζει το πρόγραμμα των επίσημων αγώνων.

Η διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου στα πρώτα του χρόνια ήταν κομμάτι της αρμοδιότητας του ΣΕΓΑΣ, ακολούθησε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδας και το 1926 τη σκυτάλη πήρε η ΕΠΟ. Η είσοδος της νέας αρχής δεν αντιμετωπίστηκε με καλό μάτι από τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν είχαν συνηθίσει τις εντολές. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες μέχρι να αποκτήσει σαφείς βάσεις η ΕΠΟ, αφού τον Απρίλιο του 1927 έγινε η πρώτη της Γενική Συνέλευση και τον Ιούλιο του 1927 να αναγνωρίστηκε από την FIFA. Τότε άρχισαν και οι σημαντικές αποφάσεις της που δημιούργησαν προστριβές με τους συλλόγους, αφού η απαγόρευση διεξαγωγής φιλικών αγώνων τον Αύγουστο του 1927 στέρησε έσοδα από τις ομάδες και ήταν φυσικό να αρχίζουν να αντιδρούν όταν μόλις ένα μήνα μετά η ΕΠΟ ζήτησε την διεξαγωγή φιλικών αγώνων για την ενίσχυση του δικού της ταμείου.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Ολυμπιακό, ο οποίος αρχικά απείλησε να στείλει την δεύτερη ομάδα του σε αυτό το φιλικό και στη συνέχεια με επιστολή του στην Ένωση του Πειραιά, η οποία θα έπαιρνε μέρος των εσόδων μαζί με την ΕΠΟ εξήγησε τους λόγους. Η αρχική τιμωρία ήταν αποκλεισμός από κάθε επίσημο και φιλικό αγώνα για ένα μήνα που επιβλήθηκε από την Ένωση του Πειραιά. Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση, ο Ολυμπιακός ζήτησε την στήριξη του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και οι προστριβές οδήγησαν στην δημιουργία του ΠΟΚ από τα αρχικά των τριών ομάδων με την ΑΕΚ τότε να αναφέρεται ως Κωνσταντινουπολιτών Ένωση.

Το ψήφισμα τους είναι χαρακτηριστικό για την ένταση της κόντρας των δύο πλευρών, όπως και οι όροι της συνεργασίας τους που τους χαρακτήρισε και στασιαστές.

Να αγνοηθεί τελείως η ΕΠΟ και οι αποφάσεις της

Να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των τριών σωματείων

Να διοργανωθούν αγώνες μεταξύ των ομάδων τους και αυτών με ξένες ομάδες με κοινό ταμείο και για τρεις.

Να ονομασθεί ο νέος δημιουργούμενος ποδοσφαιρικός οργανισμός ΠΟΚ από τα αρχικά των τριών σωματείων.

Ρήτρα ύψους 50.000 ευρώ ως εγγύηση για την περίπτωση αποχώρησης ομάδας από τον οργανισμό. 

Η ΕΠΟ τράβηξε τα άκρα, διέγραψε από τα μητρώα της τις τρεις ομάδες, τις χαρακτήρισες “ανεπίσημα σωματεία” και κοινοποίησε την απόφαση της στην FIFA. Παράλληλα διοργάνωσε πρωτάθλημα χωρίς την συμμετοχή των τριών δημοφιλέστερων ομάδων της χώρας που συνέχιζαν να διοργανώνουν τα τουρνουά τους με ξένες ομάδες και τα Κύπελλα Χριστουγέννων και Πάσχα που έμειναν ως διοργανώσεις μέχρι το 1963.

Η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα του αποκλεισμού τους και χωρίς να έχει ακόμη επικυρωθεί από την Γενική Συνέλευση τη ΕΠΟ ήταν η διεξαγωγή φιλικής αναμέτρησης ανάμεσα στις τρεις ομάδες που έγινε στις 23 Οκτωβρίου 1927 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η αναμέτρηση έγινε σε δύο ημίχρονο, όπου αναμετρήθηκαν όλοι οι ποδοσφαιριστές των τριών ομάδων χωρισμένοι σε δύο ενδεκάδες και αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με διαιτητή τον προπονητή του Ολυμπιακού Κόψιβα.

Αποτέλεσμα της κόντρας αυτής ήταν μέσα στις επόμενες εβδομάδες η παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ και η διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης λίγο πριν τα Χριστούγεννα ώστε να προχωρήσει σε επέμβαση η Πολιτεία και να ζητήσει το τέλος της κόντρας. Με εγκύκλιο τους Υπουργείου Παιδείας κλήθηκαν η ΕΠΟ και τα σωματεία που είχαν στασιάσει να τα βρουν και έτσι δημιουργήθηκε μια τετραμελής επιτροπή από την Ομοσπονδία για να συντάξει νέο καταστατικό που κάλυπτε πολλές από τις απαιτήσεις των τριών ομάδων.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1927 αποφασίστηκε η αναστολή των διαγραφών για ένα χρόνο, η ανάκληση του προστίμου των 3.000 δραχμών που είχε επιβληθεί σε κάθε σωματείο και η αποκατάσταση τους με νέο έγγραφο στην FIFA. Παράλληλα αναδείχθηκε νέα διοίκηση στην ΕΠΟ και το θέμα έκλεισε με την δικαίωση των απαιτήσεων των τριών συνεργαζόμενων σωματείων. 
gazzetta.gr
* Σε συνεργασία με το footballleaguenews.gr
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.